Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Λένιν – «Γενέθλια» με θέα από το Διάστημα!
Το 1970, οι ξυλοκόποι της περιοχής Κουργκάνσκ στη Σιβηρία, όχι πολύ μακριά από την πόλη Ζβερινογκολόβσκογιε, σε ένα από τα νησιά του ποταμού Τόμπολ, αποφάσισαν να τιμήσουν με το δικό τους τρόπο τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν. Το έκαναν με τον τρόπο που ήξεραν. Δημιούργησαν μια γιγάντια επιγραφή από δέντρα που γράφει «Ο Λένιν έγινε 100 χρόνων»!

Κάθε γράμμα έχει σήμερα μήκος 100 μέτρα και πλάτος 50, συνολικά η επιγραφή είναι 570 επί 66 μέτρα και η συνολική έκταση που καταλαμβάνει αγγίζει τα 3,8 εκτάρια (περίπου 40 στρέμματα). Ο εμπνευστής του έργου και επικεφαλής της κολεκτίβας που το δημιούργησε ήταν και ο επικεφαλής της τοπικής δασοπονικής υπηρεσίας, Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς Κάνσικοφ. Είναι σημαντικό ότι δεν πρόκειται για κομμένους κορμούς, αλλά για νεαρά δέντρα που φυτεύτηκαν έτσι ώστε να σχηματίζουν την επιγραφή και που με το πέρασμα σχεδόν 40 χρόνων από τότε μεγάλωσαν και πλέον... γίνονται ορατά από το διάστημα! Ακριβώς με αυτή τη δορυφορική φωτογραφία που δημοσιεύουμε «ανακαλύφθηκε» στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη αυτό το σπουδαίο όσο και συγκινητικό δημιούργημα, κάνοντας το «γύρο» του κόσμου από το διαδίκτυο! Και είναι σίγουρο ότι οι ξυλοκόποι του Κουργκάνσκ ακριβώς αυτή την προοπτική - να είναι ορατή η επιγραφή τους από το διάστημα - είχαν στο μυαλό τους.

Μπορεί η ΕΣΣΔ να μην υπάρχει, μπορεί η αντεπανάσταση να πανηγυρίζει το πρόσκαιρο πισωγύρισμα της ιστορίας, αλλά όπως σημειώνεται στην εφημερίδα «Εργαζόμενη Ρωσία», όργανο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας: «Ετσι λοιπόν του κάκου οι σημερινές αρχές της Ρωσίας προσπαθούν να καταστρέψουν το όνομα και το έργο του ηγέτη του εργαζόμενου λαού. Το δείγμα της αγάπης και του σεβασμού της εργατιάς στον Λένιν, τώρα είναι ορατό και από το διάστημα»...(Από τον Ριζοσπάστη)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και με την άδεια σου να προσθέσω σ. για λεπτομέρειες στο Google Earth, εδώ: 54.468142,64.79923