Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ» ΑΚΙΝΗΤΩΝ - Μπούσουλας τα χαράτσια στη λαϊκή περιουσία




Αδυναμία προσδιορισμού αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία διαπιστώνεται από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της συρρίκνωσης μέχρι και ανυπαρξίας αγοραπωλησιών στις περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται ότι οι σημερινές εμπορικές τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές που ισχύουν από το 2007. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για την «αναμόρφωση» του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών, κατά τρόπο που να μην προκύπτουν ελαφρύνσεις, κυρίως για μια σειρά από χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως για το «ενιαίο τέλος ακινήτων» που σκοπεύουν να βάλουν σε εφαρμογή από το β' εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου:

Σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες πυκνοκατοικημένες ζώνες της χώρας διαπιστώνεται πτώση τιμών από 10% μέχρι και 50%.

Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας της χώρας, κυρίως σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται συγκράτηση ή ακόμη και αύξηση των εμπορικών τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυβέρνηση θα επανασχεδιάσει το σύστημα, με μπούσουλα τα φορολογικά έσοδα που περιμένει να εισπράξει. Στα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές συγκαταλέγονται: Το ενιαίο τέλος ακινήτων, τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, φόροι μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών, φόροι υπέρ ΟΤΑ κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: