Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μην ξαναπιάσετε στο στόμα σας τα λαϊκά προάστια κ. υπουργέ




Από λαμπρότητα χαρακτηρίστηκαν οι  τελετές  των εγκαινίων των δύο νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ «Ανθούπολη» και «Περιστέρι». Ήταν όλοι εκεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κύριος Κωστής Χατζηδάκης ήταν εκεί. Δίπλα του στεκόταν ο υφυπουργός κύριος Σταύρος Καλογιάννης και λίγο πιο κει ο προκάτοχος του κυρίου Χατζηδάκη κύριος Μάκης Βορίδης που, όπως είπε ο κύριος υπουργός, «επί υπουργίας του ξεκόλλησαν τα έργα» και «επειδή πρέπει να μιλάμε για ένα καινούριο ήθος στην πολιτική, δεν είναι σωστό να καρπωνόμαστε εμείς τα έργα των προηγούμενων.»

Ήταν επίσης εκεί οι Αρχές του τόπου, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης, αξιότιμοι βουλευτές, ο κύριος δήμαρχος, κρατικοί αξιωματούχοι, οικονομικοί και άλλοι παράγοντες της περιοχής –οι περισσότεροι συνοδευόμενοι από τις απαστράπτουσας εμφάνισης κυρίες τους. Με δυο λόγια ήταν εκεί τα πιο σημαντικά μέρη  από τα οποία σχηματίζεται ο «ιστός» αυτής της κοινωνίας, για τον οποίον κυρίαρχη είναι η αγωνία μην τυχόν και διαρραγεί. Με ανακούφιση λοιπόν οι παραβρισκόμενοι  χειροκρότησαν  τον κύριο υπουργό στο σημείο εκείνο της ομιλίας του που έλεγε πως «αν θέλουμε να κάνουμε καινούρια αρχή στον τόπο μας, πρέπει να κάνουμε μια καινούρια αρχή σε όλα τα επίπεδα. Όχι λόγια αλλά έργα. Όχι τα κλασικά πολιτικάντικα αλλά μια νέα αντίληψη για τα πράγματα και την καθημερινή μας συμπεριφορά.»

Από τις λαμπρές τελετές των εγκαινίων των δύο νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ «Ανθούπολη» και «Περιστέρι» απουσίαζαν μόνο τα εντεταλμένα όργανα  διατήρησης της έννομης τάξης. Οι αστυνομικοί έχοντας δεχτεί ενισχύσεις και από διμοιρίες των ΜΑΤ βρισκόντουσαν έξω από τους σταθμούς. Έπρεπε με κάθε τρόπο να κρατήσουν μακριά από τις λαμπρές τελετές τους κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν επειδή «στο Περιστέρι κάθε λαϊκή οικογένεια έχει από τρεις ανέργους», και ακόμα τους «επιστρατευμένους» εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ, επειδή «διεκδικούν την επιστροφή στη δουλειά των απολυμένων συναδέλφων τους». Δεν χωρούσαν δηλαδή μέσα στην τόση λαμπρότητα οι εργαζόμενοι που θέτουν σε λειτουργία και ο λαός που  χρησιμοποιεί τα έργα τα οποία  εγκαινίαζε ο κύριος υπουργός.

Έτσι, ήταν φυσικό επόμενο να μην καταλάβει σχεδόν κανείς από τους παραβρισκόμενους τι εννοούσε ο κύριος Χατζηδάκης όταν έλεγε: «Εδώ δεν είμαστε σε οποιουσδήποτε σταθμούς του Μετρό. Είμαστε σε σταθμούς του Μετρό στη Δυτική Αθήνα, στο Περιστέρι, στα λαϊκά προάστια της πρωτεύουσας και γι΄ αυτό το συγκεκριμένο έργο έχει διπλή σημασία.» Αντίθετα,  αυτοί που... τον καταλαβαίνουν καλά είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι των λαϊκών προαστίων, που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος. Αυτοί που γεύονται στο πετσί τους την φτώχεια και την εξαθλίωση που τους επιβάλει ο κύριος Χατζιδάκης και οι συνάδελφοί του.

 
Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι  που αντιστέκονται στις επιθέσεις «διάσωσής» τους από τα αρπαχτικά του ιδρώτα τους. Αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει "καινούργιο ήθος στην πολιτική" και δεν συμβιβάζονται με την άποψη του υπουργού περί "νέας αντίληψης για τα πράγματα και την καθημερινή μας συμπεριφορά." Αυτοί που βαδίζουν στους δρόμους του αγώνα περήφανα όρθιοι, με αξιοπρέπεια και λεβεντιά που αντλούν από τη λαϊκή καταγωγή τους και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν χωράνε  στις κυβερνητικές φιέστες. Καλά θα κάνει λοιπόν ο κύριος Χατζηδάκης να μην τους ξαναπιάσει στο στόμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: