Χειραψίες,
χαμόγελα και διαπιστευτήρια καλύτερου εκπροσώπου των μεγαλοεπιχειρηματιών από τον Αλ.Τσίπρα στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο... |
Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση διακήρυξε χτες απ' το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας τη στήριξη της αστικής τάξης, εντός και εκτός συνόρων, ώστε να το πετύχει, με αντάλλαγμα την εφαρμογή εκείνου του μείγματος πολιτικής που είναι κατάλληλο να ενισχύσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της.
Απευθυνόμενος στις «υγιείς επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου», τις κάλεσε να τοποθετηθούν στο δίλημμα αν θα συνεχιστεί η πολιτική της καταστροφής «ή θα αναζητήσουμε, όλες και όλοι μαζί, τον εναλλακτικό δρόμο της αλλαγής και της διεκδίκησης» και τις προέτρεψε σε «μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη» και σε συστράτευση «για μια νέα Ελλάδα».
Μίλησε για «παταγώδη αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης» και με αφορμή τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στον τουρισμό. «Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας», υποστήριξε.
Εκφράζοντας την αγωνία των επιχειρηματικών ομίλων για εξεύρεση πόρων που θα στηρίξουν την κερδοφορία τους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους, κάνοντας λόγο για «πόρους που αφαιρούνται από την εθνική οικονομία και μεταφέρονται στους δανειστές». Σε αντιπαράθεση έβαλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του χρέους που θα εξοικονομήσει αυτούς τους πόρους κι επιπλέον θα ανοίξει το δρόμο προς τις αγορές και την άντληση ζεστού χρήματος.
Κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο πρόσθεσε: «Συνεπώς, μόνο με αλλαγή πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, "κούρεμα" του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Και οι αγορές δεν τιμολογούν τον κίνδυνο από την αλλαγή πολιτικής. Δηλαδή, δεν τιμολογούν την ανάπτυξη ως κίνδυνο. Τιμολογούν, όμως, ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αστάθεια της σημερινής κυβέρνησης».
Για να αμβλύνει ανησυχίες που τυχόν διατηρούνται απέναντι στην πρόταση του κόμματός του ανήγαγε σε πανευρωπαϊκό το πρόβλημα του χρέους υποστήριξε ότι «η Ευρωζώνη δε θα μπορεί να κινείται για πολύ ακόμα στην κόψη του ξυραφιού. 'Η θα ρυθμίσει τα δημόσια χρέη των χωρών της, που αθροίζονται περίπου στα 9 τρισ., ή, αργά ή γρήγορα, θα πέσει πάνω στο ξυράφι» και ισχυρίστηκε ότι για τις εξελίξεις που θέλει το κεφάλαιο «εμβρυουλκός» θα είναι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Εξάλλου, όπως ισχυρίστηκε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «στρατηγική διεκδίκησης με ασφάλεια, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου ωριμάζει ολοένα και περισσότερο η ανάγκη της αλλαγής στρατηγικής».
Για πολλοστή φορά αναφέρθηκε στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», εγκωμιάζοντάς το σαν πρόγραμμα πραγματικών μεταρρυθμίσεων που - όπως είπε - θα επιδιωχθεί «να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων, με την εμπλοκή των ίδιων των ενδιαφερόμενων στην εφαρμογή τους», σαν «κοστολογημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου και την επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας» και όχι «πρόγραμμα νέων ελλειμμάτων».
Και κατέληξε, δηλώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Με τη στήριξη λαού αλλά και τη συστράτευση των δυνάμεων της παραγωγής και της δημιουργίας του τόπου μας, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε να σταματήσουμε τον οδυνηρό κατήφορο και να ανοίξουμε νέους δρόμους ελπίδας και προοπτικής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου