Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ"


Με πλούσια και ενδιαφέρουσα, όπως πάντα, ύλη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (τεύχος 173, Γενάρης - Φλεβάρης - Μάρτης 2017) της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Ξεχωρίσαμε το άρθρο της σύνταξης του περιοδικού που τονίζει την αισιοδοξία  με την οποία η κορυφαία οργάνωση των αγωνιστών και απογόνων της Εθνικής Αντίστασης συνεχίζει τον αγώνα μετά και το 14ο Συνέδριό της  (πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 του Δεκέμβρη 2016), τα  υλικά του  συνεδρίου (εισήγηση, ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγώνες των αγροτών και ναυτεργατών, απόφαση, κλπ) που, καθώς και τον φλογερό και συγκινητικό χαιρετισμό του λογοτέχνη αντιστασιακού Βασίλη Φυτσιλή (πρώην προέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) που δεν κατάφερε για λόγους υγείας να παραβρεθεί στο συνέδριο.

Στο περιοδικό δημοσιεύεται, επίσης, άρθρο του Αναστάση Γκίκα, μέλους του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, για τα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης που σημάδεψε τον 20ό αιώνα και χάραξε την εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Ακόμη δημοσιεύεται το 2ο και τελευταίο μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας μαρτυρίας - ιστορικής κατάθεσης του αγωνιστή κομμουνιστή Γιώργου Φράγκου για το ξεκίνημα του Αντάρτικου του ΕΛΑΣ, με τον Αρη Βελουχιώτη, στο Νομό Φθιώτιδας (Λαμία).

Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν το σημείωμα σχετικά με τη συμφωνία της Βάρκιζας, πριν από 72 χρόνια, για τα συμπεράσματα και διδάγματα που προκύπτουν, όπως και η αναδημοσίευση άρθρου της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα» για τον ρόλο του αγγλόδουλου πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Σημαντική είναι η ομιλία - παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα που έγινε στο πλαίσιο των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ, για τις παρακαταθήκες και τα διδάγματα που αφήνουν η ίδρυση και η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στη στήλη «Ρεπορτάζ», εκτός των άλλων εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται ανταποκρίσεις για την ετήσια συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και την εκδήλωση τιμής της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο για τους Μακρονησιώτες αγωνιστές που δολοφονήθηκαν και βασανίστηκαν από το μοναρχοφασιστικό κράτος.

Ακόμη, στη στήλη του περιοδικού «Αρθρα - Μελέτες» περιλαμβάνεται σημείωμα - μαρτυρία για το σοσιαλισμό όπως τον έζησαν οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά και άλλες αναμνήσεις - μαρτυρίες αγωνιστών.

Όπως πάντα οι στήλες «Βιβλιοπαρουσίαση», «Αγωνιστές που έφυγαν», «Προσφορές», «Αλληλογραφία» κ.λπ. Στη στήλη «Βιβλιοπαρουσίαση», μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στο βιβλίο του Χρήστου Νταβαντζή «Όσα επέζησαν στη μνήμη… Οδοιπορικό μιας ζωής» (Αθήνα 2016), στην κεντρική παρουσίασή του στον κινηματογράφο "Αλκυονίς" και παρατίθεται απόσπασμα του βιβλίου για τις μάχες του ΔΣΕ στη Χώσεψη και στις Μελάτες Άρτας.

Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» θα διατίθεται στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Αθήνα, τηλέφωνο 210.8222.952, φαξ: 210.8834.093) και στα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...

http://eyrytixn.blogspot.gr/2017/04/28-4-1943.html