Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ο ξενοδόχος… λογάριαζε χωρίς τους εργαζόμενους: Η Πρωτομαγιά «βλάπτει την εργασιακή ειρήνη…τα περί απεργίας…είναι απλώς παράνομα»!! ― Σωματείο: «Η εκδήλωση θα γίνει!»

«Παράνομη» η απεργία της Πρωτομαγιάς!

«Παράνομη» (!) χαρακτηρίζει την απεργία της Πρωτομαγιάς η εργοδοσία στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village», του ομίλου «Aldemar», η οποία επέδωσε εξώδικο στο επιχειρησιακό σωματείο, στο οποίο «επισημαίνει» ότι η Πρωτομαγιά είναι... αργία και όχι απεργία!

«Κατ' αρχάς επισημαίνουμε ότι αντιθέτως με την εσφαλμένη εκδοχή την οποία υποστηρίζετε, η Πρωτομαγιά του έτους 2017 κηρύχθηκε αργία», αναφέρει η επιχείρηση. Στη συνέχεια παραθέτει με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία της Υπουργικής Απόφασης και του αντίστοιχου ΦΕΚ, με βάση τα οποία η φετινή 1η Μάη κηρύχθηκε αργία, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. «Ερμηνεύοντας» την απόφαση αυτή κατά πώς τη βολεύει, η εταιρεία διαμηνύει στο σωματείο πως «τα περί απεργίας, προσωπικού ασφαλείας κ.λπ. τα οποία ισχυρίζεστε, είναι απλώς παράνομα»!

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα ότι τα «ρεκόρ» του Τουρισμού πατάνε στις συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους εργαζόμενους του κλάδου, η εταιρεία... προειδοποιεί τους εργαζόμενους να απέχουν από «ενέργειες όπως αυτές (...) καθώς προδήλως αυτές βλάπτουν την εργασιακή ειρήνη και το πνεύμα συνεργασίας που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους συντελεστές της επιχείρησης».

Η εργοδοσία ξεσπαθώνει επίσης ενάντια στην πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου να οργανώσει εκδηλώσεις μέσα στο χώρο εργασίας, αφιερωμένες στη μέρα της εργατικής τάξης και των αγώνων της. Σύμφωνα με την εργοδοσία κάτι τέτοιο «στερείται παντελώς οποιουδήποτε ερείσματος στο νόμο, είναι εκτός του πλαισίου της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης», ενώ «θέτει σε κίνδυνο τα έννομα συμφέροντα της επιχειρήσεώς μας, καθώς είναι πρόδηλο ότι θα διαταράξει την ηρεμία και την ησυχία των ενοίκων - πελατών των ξενοδοχείων μας».

Περήφανη απάντηση από το Σωματείο

Απαντώντας στις εργοδοτικές προκλήσεις, το Σωματείο υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ότι «οι απεργίες δεν αποφασίζονται από τους υπουργούς και το κράτος, αλλά από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων», ενώ προσθέτει πως ειδικά η 1η Μάη είναι 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί και από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, που σημαίνει ότι ισχύει για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ και το ίδιο το Σωματείο έχει πάρει σχετική απόφαση συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «η εκδήλωση την Παρασκευή 28/4 θα γίνει κανονικά στις 2 μ.μ. στο εστιατόριο προσωπικού, ενώ έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ. την ίδια μέρα, για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων» και καλεί τους εργαζόμενους «πιο πεισμωμένοι από αυτή την εξέλιξη, να πάρουν μαζικά μέρος και στην εκδήλωση και στην απεργία της 1ης Μάη».

Αναδεικνύοντας τους πραγματικούς λόγους της εργοδοτικής επίθεσης, το Σωματείο υπογραμμίζει πως «αυτό που ενόχλησε την επιχείρηση είναι ότι το Σωματείο οργανώνει εκδήλωση μέσα στον τόπο δουλειάς για την εργατική Πρωτομαγιά, και επιστρατεύει την τρομοκρατία για να βάλει φρένο στη συμμετοχή των εργαζομένων (...) Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η "δημοκρατία" σταματά στην πύλη της επιχείρησης, από εκεί και πέρα, νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού. Το θράσος αυτό πηγάζει ακριβώς από το ότι οι κυβερνήσεις και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχουν στρώσει το έδαφος για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, τέλος, που ένα τέτοιο ζήτημα ανοίγει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει τον περιορισμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: