Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Οργάνωση του ΚΚ Ισημερινού διαφωνεί με την κεντρική απόφαση του Κόμματος για στήριξη της σοσιαλδημοκρατικής κυβερνητικής συμμαχίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ισημερινός – Προεδρικές εκλογές
Αύριο ο δεύτερος γύρος

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό πραγματοποιείται αύριο. Οι δύο υποψήφιοι είναι ο Λένιν Μορένο, έως τώρα αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα, από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Συμμαχία για τη Χώρα», το οποίο έχει σχηματίσει την εκλογική συμμαχία «Μέτωπο Ενωμένοι», μαζί με άλλες σοσιαλδημοκρατικές κεντροαριστερές δυνάμεις.
Ο Μορένο είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο 39,28%, ενώ ο δεύτερος υποψήφιος είναι ο κεντροδεξιός τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, με το κόμμα «Δημιουργώντας Ευκαιρίες» που είχε πάρει 28,10%. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μορένο προηγείται του Λάσο με ποσοστό 45% - 48% έναντι 35% - 38%, με τους αναποφάσιστους να καταλαμβάνουν το υπόλοιπο ποσοστό (11% - 14%).

Οι δύο υποψήφιοι διαφοροποιούνται στο μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού και το ποιος θα εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, χειραγωγώντας τις λαϊκές δυνάμεις. Ο Μορένο προβάλλει τη λεγόμενη «επανάσταση των πολιτών», που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία από τον Ρ. Κορέα, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα». Του εγχειρήματος που, «πατώντας» στη λαϊκή δυσαρέσκεια από την προηγούμενη διακυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων στον Ισημερινό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έκανε μια σχετική ανακατανομή πλούτου προς τα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού, αξιοποιώντας τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας και έδωσε νέα ώθηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Στον Ισημερινό εξακολούθησε να είναι εθνικό νόμισμα το δολάριο, ενώ τη δεκαετία που οι ρυθμοί ανάπτυξης «έτρεχαν» με 4% - επί της «προοδευτικής» κυβέρνησης Κορέα - οι κεφαλαιοκράτες τριπλασίασαν τα κέρδη τους.

Ο Λάσο, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εκφράζει την τάση αναπροσανατολισμού του μείγματος οικονομικής πολιτικής προς περιοριστικά μέτρα, ώστε η αστική διαχείριση να προσαρμοστεί σε συνθήκες πλέον επιβράδυνσης της καπιταλιστικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, εκφράζει την τάση σε τμήματα του κεφαλαίου για ενίσχυση συμμαχιών με πιο παραδοσιακούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ.

Το ΚΚ Ισημερινού στηρίζει τον υποψήφιο της σοσιαλδημοκρατικής κυβερνητικής συμμαχίας, στο όνομα της αντιμετώπισης του νεοφιλελευθερισμού, αλλά η Οργάνωση της Περιοχής Πιτσίντσα του Κόμματος, στην πρωτεύουσα της χώρας Κίτο, διαφώνησε με την απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας και την κυβέρνηση Κορέα ως διαχειριστική, που χτύπησε δικαιώματα της εργατικής τάξης, έθεσε σε κίνδυνο την Κοινωνική Ασφάλιση, ποινικοποίησε την κοινωνική διαμαρτυρία.


Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εξαιρετικό σημάδι. Η Ζημιά του Οπορτουνισμού είναι τεράστια παγκόσμια χωρίς καμμία αμφιβολία όμως υπάρχουνε αντιστάσεις. Καλή δύναμη και κουράγιο στους Συντρόφους μας στον αγώνα ενάντια στο Οπορτουνιστικό Καρκίνωμα σε όλες του τις μορφές.