Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

«Έφυγε» ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ Νίκος Μπουτσιάδης


Σήμερα, Τετάρτη, στην Αμμουδάρα Καστοριάς (δίπλα στο Άργος Ορεστικό) κηδεύτηκε ο κομμουνιστής, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ Νίκος Μπουτσιάδης, που πέθανε το Σάββατο 15 Απρίλη. Μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό του, ανήκει στη γενιά του Κόμματος που συγκρούστηκε ένοπλα με την αστική τάξη της χώρας.


Γεννήθηκε στην Αμμουδάρα Καστοριάς τον Απρίλη του 1923, μέλος οικογένειας αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Ο πατέρας του, Δημήτρης Μπουτσιάδης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εξορίστηκε από το αστικό κράτος για 8 χρόνια. Τα αδέλφια του, μαχητές κι αυτοί του ΔΣΕ: Ο Βαγγέλης σκοτώθηκε στο Γράμμο και ο Θωμάς πέρασε ως πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ.


Ο Ν. Μπουτσιάδης το 1942, σε ηλικία 19 ετών, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και στο ΕΑΜ. Από το Δεκέμβρη του 1942 μέχρι τον Οκτώβρη του '44 έδρασε στα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Το 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και υπηρετώντας στην Επιμελητεία Λευκοφύτου με το βαθμό του υπολοχαγού πήρε μέρος σε όλες τις μάχες στο Γράμμο μέχρι το 1949, οπότε, βαριά άρρωστος, πέρασε στις χώρες του σοσιαλισμού.

Έμεινε στην Τσεχοσλοβακία, όπου με χρέωση από το υπουργείο Εξωτερικών συνέβαλε αποφασιστικά, ως υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού, στο ξανασμίξιμο των οικογενειών των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.

Προσπάθησε να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση, όμως το αστικό κράτος αρνήθηκε τον επαναπατρισμό του και κατάφερε να γυρίσει οριστικά πολύ αργότερα, στα 1988. Αρχικά εγκαταστάθηκε στο Χιλιόδεντρο Καστοριάς και στη συνέχεια στο Μαρούσι, παραμένοντας μέλος της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.
  • Η κόρη του σ. Νίκου Μπουτσιάδη, Έλλη, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τις κομματικές οργανώσεις Αμαρουσίου και Μενιδίου για την άψογη και άμεση διοργάνωση της τελετής κηδείας του πατέρα της, που έγινε χθες στο Μαρούσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: