Κυριακή, 16 Απριλίου 2017

Ηχητικό ντοκουμέντο: Η τελευταία συνέντευξη του Μανώλη Χιώτη


Το Νοέμβρη του 2008 το 4ο τεύχος του περιοδικού «Όασις» περιλάμβανε ένα μεγάλο αφιέρωμα του ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού Βαγγέλη Αρναουτάκη στον Μανώλη Χιώτη,
καθώς κι ένα cd με τίτλο «Μανώλης Χιώτης - Τα τελευταία του τραγούδια / Η τελευταία του συνέντευξη», με δώδεκα από τις τελευταίες ηχογραφήσεις του, που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 1968-1970 και δυο τραγούδια που ηχογραφήθηκαν λίγο μετά το θάνατό του (και που θα ακουστούν την Τετάρτη το βράδυ στην εκπομπή «Εγώ, δεν έχω βγάλει το… ωδείο, που επιμελείται και παρουσιάζει ο υπογράφων και θα είναι αφιερωμένη στον Μανώλη Χιώτη).

Μαζί με τα τραγούδια στο cd υπάρχει κι ένα 22λεπτο ηχητικό ντοκουμέντο με αποσπάσματα από μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του λαϊκού συνθέτη στον Τάσο Κουτσοθανάση, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1968, λίγο μετά την επιστροφή του από την Αμερική, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια.


xiotisfin.jpgΕκεί ο Μανώλης Χιώτης αναφέρεται στο ξεκίνημά του σαν κιθαρίστας στο συγκρότημα του Κώστα Μπέζου, στο περίφημο «Μινόρε του τεκέ» του Ιωάννη Χαλικιά (ή Χαλκιά ή Τζακ Γρηγορίου), στις ιδιότητες του ως συνθέτης και σολίστας του μπουζουκιού και στις μεγάλες επιτυχίες του, στο ρόλο του Μάρκου Βαμβακάρη και του Βασίλη Τσιτσάνη στο λαϊκό τραγούδι, στον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Στέλιο Καζαντζίδη…

Το ντοκουμέντο αυτό ήταν ένας από τους αρκετούς θησαυρούς που το περιοδικό Όασις πρόσφερε στα 19 του τεύχη στους φίλους τους μουσικής. Ακολούθησαν κι άλλα με την υπογραφή του Κουτσοθανάση και όχι μόνο. Ο τελευταίος συνδέονταν στενά με σπουδαίους καλλιτέχνες του τραγουδιού μας, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Άκης Πάνου, ο Χιώτης κ.ά. ενώ η παρουσία στη μουσική δημοσιογραφία ειδικά στα χρόνια του ’60 και του ’70 στήριξε το τραγούδι συμβάλλοντας μάλιστα στην ανάδειξη σημαντικών καλλιτεχνών.

Η φιλία του με τον διευθυντή του Όασις, τότε, και διευθυντή σήμερα του ogdoo.gr Κώστα Μπαλαχούτη είχε σαν αποτέλεσμα, ο πολύπειρος δημοσιογράφος να «ξεκλειδώσει» το αρχείο του και να μας χαρίσει σπάνιες στιγμές.

Στο video μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνέντευξη του Μανώλη Χιώτη στον Τάσο Κουτσοθανάση

Θανάσης Γιώγλου
ogdoo.gr

1 σχόλιο:

TheGV είπε...

μια ταινία του χιώτη είναι η μερικοί το προτιμούν κρύο και αξίζει να την δείτε

-Νίκος