Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

11 βιβλία για «ανήσυχους» αναγνώστες


11 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», περιμένουν τους ανήσυχους αναγνώστες που θα τα διαβάσουν. Αν είσαι ένας από αυτούς, "κλικάροντας" στον κάθε τίτλο θα βρεις βιβλιοπαρουσίαση ή θα μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το καθένα απ' αυτά:


Περιλαμβάνονται 4 κείμενα του Φρ. Ένγκελς και ένα κείμενο του Κ. Μάρξ σχετικά με την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη. Οι συγγραφείς επιστρατεύουν τις αρχές της υλιστικής αντίληψης για την πιο αναλυτική μελέτη των περιόδων της κοινωνικής εξέλιξης πριν την κεφαλαιοκρατική κοινωνία.


Τα κείμενα της παρούσας συλλογής εκδίδονται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης. Έχουν σκοπό να φωτίσουν αρκετές ιστορικές πτυχές της θεωρητικής και της πρακτικής δράσης των μπολσεβίκων και έχουν επιλεγεί με κριτήριο να φέρουν τον αναγνώστη σ’ επαφή με τη μαχητική τους πείρα.


Η διαδρομή και η θυσία 28 μελών της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Γερό μυαλό, γερή καρδιά. Αυτοί νικούνε κι όταν πέφτουν». 28 στελέχη του ΚΚΕ, μέλη των κεντρικών καθοδηγητικών του οργάνων, αναγνωρισμένοι ηγέτες της εργατικής τάξης, που πήραν το δρόμο της ένοπλης πάλης και στάθηκαν αλύγιστοι στις ανακρίσεις, στα βασανιστήρια, στις εκτελέσεις.


Κείμενα και ντοκουμέντα.
Το ΚΚ στον καπιταλισμό πρέπει να έχει στρατηγική ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας ανεξάρτητα από τη μορφή της ή τις συνθήκες δράσεις του Κόμματος. Το ΚΚΕ θεωρεί αναγκαίο να μελετήσει το χαρακτήρα της στρατιωτικής δικτατορίας 1967 - 1974, τη στάση του εργατικού λαϊκού κινήματος και την προγραμματική και οργανωτική ετοιμότητα του ΚΚΕ.


Η έκδοση αποτελεί μια σεμνή απόδοση τιμής στις γυναίκες του ΔΣΕ, που συνέβαλαν στην πάλη για την ισοτιμία και την πολιτική χειραφέτηση της γυναίκας μέσα από τον αγώνα για την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση.


Στο Χρήμα αναδεικνύεται ο καταλυτικός ρόλος του χρήματος σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ήρωες το υπηρετούν πιστά, το φοβούνται και το αποστρέφονται. Ο συγγραφέας προβάλλει τη σκληρότητα του καπιταλισμού, στρέφοντας το βλέμμα του στη σύγχρονη εξέλιξη της κοινωνίας.


Η αυτοβιογραφία ενός κατασκόπου.
Ο Κιμ Φίλμπι, ο άνθρωπος που «πρόδωσε» όχι την πατρίδα, αλλά την τάξη του, διαψεύδει με τον καλύτερο τρόπο την αστική τάξη, που κρύβει ότι το ταξικό συμφέρον είναι αυτό που χρωματίζει το εθνικό στις συνθήκες της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.


Η Αθηνά Χατζηεσμέρ είναι ένα παιδί 17 χρονών που η ζωή της «δένει» τα χρόνια της ΕΑΜικής Αντίστασης με το σήμερα. Αποδεικνύει με τη στάση της ότι το μπόι των ανθρώπων μετριέται με τον αγώνα, την αξιοπρέπεια και την πίστη στα ιδανικά τους μέχρι τέλους.


Στο βιβλίο, που μοιάζει με λογοτεχνικό ρεπορτάζ, «ζωντανεύει» η σφοδρή ταξική σύγκρουση στη Θεσσαλονίκη το ματωμένο Μάη του '36. Ξεπροβάλλει ο αδίστακτος ρόλος του αστικού κράτους, που προσπαθεί να κάμψει τον ηρωικό απεργιακό αγώνα όλου του εργαζόμενου λαού της πόλης.


Η εξιστόρηση της ζωής του μπολσεβίκου επαναστάτη Καμό είναι πηγή διδαγμάτων. Στο βιβλίο αναδεικνύονται οι αρετές του ακούραστου μαχητή, του επαγγελματία επαναστάτη, η μεγάλη ευρηματικότητα που διακρίνει την επαναστατική - συνωμοτική δουλειά, οι διάφορες μέθοδοι της παράνομης δράσης που ανακαλύπτει ο επαναστάτης για να πετύχει το σκοπό του.


Η Ζόγια και ο Σούρα διαμόρφωσαν το χαρακτήρα τους σε μια κοινωνία που προσπαθούσε να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου, στηριζόμενη στη δύναμη και στην προσφορά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Και αυτό συντέλεσε στο να μείνουν στο πάνθεον των ηρώων του σοβιετικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: