Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Όλες οι ημέρες αφιερωμένες για τα παιδιά στην Κούβα


Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι αφιερωμένη για τα παιδιά στην Κούβα κατά τη διάρκεια όλων των 365 ημερών του έτους, καθώς τα παιδιά αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής του έθνους, έτσι το γεγονός να τα παρακολουθούμε να παίζουν και να χαμογελάνε, αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταμοιβή στις προσπάθειες του έθνους μας να τους προσφέρει την απαραίτητη ευεξία που θα επιτρέψει την πλήρη και ευτυχισμένη ανάπτυξη τους.
Στο βιβλίο με τίτλο «La Edad de Oro» (κυριολεκτικά, η Χρυσή Εποχή), ο εθνικός μας ήρωας, Χοσέ Μαρτί ορθώς επισημαίνει: «Δουλεύουμε για τα παιδιά λόγω του ότι αυτά είναι που πραγματικά γνωρίζουν πώς να αγαπάνε. Εκτός αυτού, τα παιδιά αποτελούν τη πραγματική ελπίδα για τον κόσμο».

Η φράση αυτή έχει διαρκέσει στο χρόνο και διατηρεί την ισχύ της με δεδομένο το γεγονός ότι τα παιδιά, που έχουν αγαπηθεί από όλους, αποτελούν σίγουρα το πιο πολύτιμο θησαυρό για τους κατοίκους αυτού του νησιού, με το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, ακόμα και με τον λαμπερό ήλιο όλο το χρόνο.
Δεν είναι περίεργο ότι το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την παιδική ηλικία (UNICEF) τονίζει, δεδομένου ότι πριν από μερικά χρόνια, η σημασία και φροντίδα που δίνεται από την Κούβα για τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς και η πολιτική βούληση σε σχέση με την προστασία τους, αποτελούν κατάλληλο και θετικό παράδειγμα για όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η χώρα της Καραϊβικής βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την πρόληψη και την προστασία των παιδιών στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και η δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση για όλα που το νησί παρέχει.

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση ότι τα παιδιά παρακολουθούν τα σχολεία τους, όπου εκεί μοιράζονται ένα περιβάλλον γνώσης και ηρεμίας και απέχουν πολύ μακριά από τα ναρκωτικά και άλλες μάστιγες που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως προστατεύονται επίσης, από τη γέννησή τους, από τις 13 ασθένειες που είναι θανατηφόρες σε άλλα έθνη και κανένα από αυτά δεν είναι ανυπεράσπιστο, πόσο μάλλον δεν να εργάζεται στους δρόμους για να επιβιώσει.
Η Κούβα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο παράδειγμα σε σχέση με την φροντίδα της παιδικής ηλικίας, όπως αυτό φροντίζεται κατάλληλα από την ίδια την κοινωνία για την οποία το χαμόγελο ενός παιδιού είναι το πιο πολύτιμο βραβείο.

Teresa Valenzuela, radiorebelde.cu

Μετάφραση: Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια: