Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

«Λευκή νύχτα», μαύρη ζωή



Η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και κάποιοι  κυβερνώντες «αριστεροί») του Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής, μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας και του Δήμαρχου Αθηναίων Καμίνη, για διοργάνωση «Λευκής νύχτας» το Σάββατο 28 Δεκέμβρη (σύμφωνα με την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν ανοικτά ως τις 11 το βράδυ!) έρχεται σε μια περίοδο που  η ζωή των εργαζόμενων και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού έχει κυριολεκτικά μαυρίσει.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί ήδη –από κυβέρνηση και εργοδοσία- εξευτελιστικές μειώσεις μισθών και κατάργηση της Κυριακής αργίας, δουλεύουν εκ περιτροπής, ενώ μένουν και απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα,  τώρα εξαναγκάζονται να δουλέψουν ακόμα και τη νύχτα! Αντιμετωπίζονται από την εργοδοσία και τους «θεσμούς» που την στηρίζουν σαν δούλοι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ακόμα προσωπική και  οικογενειακή ζωή, που μέσα από τη δική τους εξαθλίωση θα  αυγατίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.  

Οι «πελάτες» ή «καταναλωτές» δεν «πιέζονται» από έλλειψη χρόνου για να κάνουν τις αγορές τους. Καταπιέζονται μέχρι ασφυξίας  από τη βάρβαρη πολιτική που άδειασε τις τσέπες τους,  τιμητές και υπερασπιστές της οποίας είναι και όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για αυτούς. Όπως «κόπτονται», (στα λόγια) και για τα μικρά μαγαζιά, ενώ με τις «ιδέες» και τις αποφάσεις τους στηρίζουν τα μεγάλα εμπορικά, τα πολυκαταστήματα και τις «αλυσίδες».

Να μη το δεχτούν οι εμποροϋπάλληλοι. Κανένας νόμος δεν το προβλέπει, κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα! Να μην τρομοκρατηθούν από τους εργοδότες τους. Να έρθουν άμεσα σε επαφή με το κλαδικό τους σωματείο,  να παλέψουν και να διεκδικήσουν τα  δικαιώματά τους.

Να μη το δεχτούν οι μικροί επαγγελματίες και έμποροι. Να συσπειρωθούν στο δικό τους σωματείο. Να ενώσουν τη δύναμή τους με αυτούς που αγωνίζονται. Να δυναμώσουν τη συμμαχία με τους εργαζόμενους και να αντιπαλέψουν αυτή την, καταστροφική και για τους ίδιους, πολιτική.

Να μη το δεχτούν οι «καταναλωτές». Να μη γίνουν «πελάτες» σε ό,τι πιο σάπιο τους προσφέρεται, ακόμα κι αν είναι τυλιγμένο σε γιορτινή συσκευασία. Να μη γίνουν συμμέτοχοι-συνένοχοι (με κανένα πρόσχημα, καμιά δικαιολογία) στις πολιτικές και τις αποφάσεις που σπρώχνουν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους, μετατρέποντάς τους σε σκλάβους.

Καμιά «Λευκή νύχτα»,  κανένα «γιορτινό χρώμα», κανένας «στολισμός», δεν μπορούν  να κρύψουν τη μαύρη ζωή  εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα, την άγρια εκμετάλλευση όσων ακόμα έχουν δουλειά, την ανεργία, την ανέχεια, την πείνα, την εξαθλίωση, την αποκρουστική εικόνα ενός συστήματος που σάπισε. Κάθε εργαζόμενος και λαϊκός άνθρωπος έχει υποχρέωση να αντιταχτεί σε αυτήν την κατάσταση, να βρει τους συμμάχους του, να παλέψει και να την ανατρέψει. Αλλιώς, δεν θ’ αργήσει η ώρα που ο καπιταλισμός θα του πουλήσει τυλιγμένο στην ίδια «γιορτινή» συσκευασία και το δικό του φέρετρο.

Παρασκευή 27 Δεκέμβρη 2013.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


Προφανώς , η απόφαση αυτή πάρθηκε πάνω στη λογική ότι οι εργαζόμενοι θα το δεχτούν εξαιτίας της δικής τους μεγάλης ανάγκης για κάποια παραπάνω χρήματα...αλλά εδώ είναι το στοίχημα , να μην υποκύψουν οι εργαζόμενοι στα καπρίτσια κάθε δημοτικής αρχής μόνο και μόνο για λίγα παραπάνω ψωροευρώ...

Giannis

Ανώνυμος είπε...

Κι εδώ μπαίνει και το ζήτημα του τι δημάρχους και δημοτικά συμβούλια θέλουμε. Δημάρχους που θα μας πουλάνε και θα μας τρελαίνουν στα δημοτικά τελη για να κάνουν τις δουλειές τους ή δημάρχους μπροστάρηδες στους αγώνες του λαού του δήμου τους; Ισχύει κι εδώ το "ο κάθε δημότης έχει το δήμαρχο που του αξίζει".