Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Νέο κρούσμα τρομοκράτησης και καταστολής εργαζομένων - 8 συλλήψεις στον «Παπουτσάνη» - Συγκέντρωση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας (2 VIDEO-ΦΩΤΟ)

Νέο κρούσμα τρομοκράτησης και καταστολής αγωνιζόμενων εργαζομένων. Η εργοδοσία του «Παπουτσάνη» αμείλικτη και προκλητική στη δεύτερη μέρα απεργίας των εργαζομένων ενάντια στις 6 απολύσεις, σήμερα από νωρίς το πρωί, κινητοποίησε αστυνομικές δυνάμεις για να εκφοβίσει και να σπάσει την απεργία των εργαζομένων.

Η διοίκηση της αστυνομίας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του εργοδότη προχώρησε σε 8 προσαγωγές απεργών και συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, από την πύλη του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ένας από τους απολυμένους.

Αυτή την ώρα, οι συλληφθέντες κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση  Χαλκίδας, όπου κλιμακώνοντας την προκλητικότητα της η εργοδοσία θα καταθέσει μηνύσεις για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η εργοδοσία είχε καταθέσει μηνύσεις για παρεμπόδιση εισόδου σε εργασιακό χώρο και διατάραξη οικιακής ειρήνης, και μάλιστα ονομαστικά, από χθες.

Έξω από το τμήμα πραγματοποιείται συγκέντρωση των απεργών και πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, από εργαζόμενους του «Παπουτσάνη» απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι τώρα όλοι οι προσαχθέντες και να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις.  

Στο πλευρό τους βρίσκεται ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια.

Η πρώτη μέρα της απεργίας 

Η περιφρούρηση που έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας εμπόδισε νωρίτερα την είσοδο απεργοσπαστών στο εργοστάσιο. 

Η εργοδοσία επιχείρησε στη συνέχεια να δημιουργήσει επεισόδιο ανάμεσα σε απεργούς και απεργοσπάστες αλλά και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εκφράζουν σωματειακές επιτροπές εργοστασίων της περιοχής, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται η Πανελλαδική Ένωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων. Η απεργία αποφασίστηκε ομόφωνα από τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν την Κυριακή στη Χαλκίδα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία κοινοποίησε με δικαστικό κλητήρα τις απολύσεις σε 6 εργαζόμενους. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους δήλωσε ότι εκτός από τις 6 απολύσεις το Δεκέμβρη θα προχωρήσει και σε άλλες δύο τον επόμενο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 εκ των 6 απολυμένων ήταν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής. Οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, εάν φύγει ένας μεγάλος πελάτης.

Άμεση ήταν η απάντηση του Σωματείου των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Ένωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων,  καθώς την Παρασκευή σταμάτησαν την παραγωγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Η εργοδοσία, με νεότερη ανακοίνωσή της και επιχειρώντας με εκβιαστικούς ελιγμούς να κλιμακώσει την τρομοκρατία της σε βάρος των εργαζομένων, κάνει λόγο ότι θα ανασταλούν οι 2 επόμενες απολύσεις που ήταν προγραμματισμένη να κάνει το Γενάρη του 2014, «εφόσον όμως υπάρξει η διατήρηση του κλίματος εργασιακής ειρήνης». Από τη μεριά τους, το σωματείο κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, καλώντας την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις και να προσέλθει σε διάλογο με το σωματείο.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ένωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων σημειώνει ότι η εταιρεία ουσιαστικά αρνήθηκε το διάλογο με το σωματείο και τους εργαζόμενους.

«Το γεγονός αυτό από μόνο του αλλά και η στιγμή που επέλεξε δείχνει τους πραγματικούς λόγους της εταιρείας, η οποία είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να διαλύσει το σωματείο στο χώρο, ώστε μετά να έχει εργαζόμενους φοβισμένους με μισθό 580 ευρώ χωρίς δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο. Θα σταθούν στο πλευρό των απολυμένων με κάθε τρόπο και μέσο.

Καλούμε ακόμα και τώρα την εταιρεία να μην προχωρήσει στις απολύσεις και να κάνει ουσιαστικό διάλογο με το σωματείο».

Δείτε και τις φωτογραφίες στον 902

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

  ΠΑΜΕ: Κάτω τα χέρια από την απεργία και τους εργαζόμενους του «Παπουτσάνη» - Ανακοινώσεις καταδίκης από σωματεία
  http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/34028/pame-kato-ta-heria-apo-tin-apergia-kai-toys-ergazomenoys-toy-papoytsani

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις συλλήψεις συνδικαλιστών και απεργών στον «Παπουτσάνη»
 http://902.gr/eidisi/politiki/34035/kke-anakoinosi-gia-tis-syllipseis-syndikaliston-kai-apergon-ston-papoytsani

 «Παπουτσάνης»: Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή- Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες (VIDEO-ΦΩΤΟ)
 http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/33944/papoytsanis-nea-24ori-apergia-tin-paraskeyi-eleytheroi-oi-8-syllifthentes#/0

Δεν υπάρχουν σχόλια: