Ο Παναγιώτης Μακρής υπήρξε ηρωική μορφή του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.
Γεννήθηκε το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας. Το 1935 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1937 ανεβαίνει στην Αθήνα, στην Καισαριανή, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και γράφεται στη Νυχτερινή Σχολή Ασυρματιστών στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.
Λίγο πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου ―με προτροπή της Οργάνωσης― μετά από διαγωνισμό εισάγεται στη Σχολή Ασυρματιστών της Αεροπορίας. Στη σχολή ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση. Η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε στη 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, όπου ο ίδιος έτυχε τιμητικής διάκρισης για επιτυχή επίθεση απέναντι σε ιταλικό υποβρύχιο. Με την επίθεση των Γερμανών, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους αντιφασίστες στη διάσωση των αεροπλάνων.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) και συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ). Μαζί με χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, κλείστηκε στις φυλακές Αμπασιάς του Καΐρου και στα στρατόπεδα της Ερυθραίας. Τα Χριστούγεννα του 1945 επιστρέφει στην Αθήνα και από το 1946 έως το 1948 δουλεύει στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προετοιμάζοντας μαχητές για τον ΔΣΕ.
Πιάστηκε τον Απρίλη του 1948 κι από τότε άρχισε το μακρύ ταξίδι της εξορίας. Στον Εύδηλο της Ικαρίας, στη Μακρόνησο, στον Αη Στράτη. Το Γενάρη του 1960 επιστρέφει με προσωρινή άδεια από το στρατόπεδο στην Αθήνα και τοποθετείται γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής. Τον Οκτώβρη νέα σύλληψη και ξανά στον Αη Στράτη. Τον Ιούνη του 1961 μετάγεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου μετά από διάβημα διαμαρτυρίας λαϊκών οργανώσεων αφήνεται ελεύθερος και αναλαμβάνει πάλι γραμματέας της Οργάνωσης ΕΔΑ Καισαριανής.
Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος της Καισαριανής έως το 1967. Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και στέλνεται στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη Οργάνωση του Κόμματος στην Αθήνα. Το 1973 διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, ιδιότητα που διατηρεί έως το 11ο Συνέδριο. Τον Αύγουστο του 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε κομματική δουλειά στην ΚΟ της Καισαριανής, στην Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών και στην ΕΠ της ΚΟ Αθήνας. Εκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής από το 1975 έως και το 1986.
Ο Παναγιώτης
Μακρής σε ηλικία 95 χρόνων, ανάμεσα στον Σπ. Χαλβατζή και τον Γ. Φαρσακίδη. (Προσκύνημα στη Μακρόνησο, Μάης 2012). |
Έφυγε από τη ζωή στις 26 του Ιούλη 2015, σε ηλικία 98 χρόνων, ορίζοντας με τη διαθήκη του μοναδικό κληρονόμο του το ΚΚΕ, που, όπως αναφέρει, από τις γραμμές του αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή.
Ο Παναγιώτης Μακρής υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, την πολιτική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό, κάτω από όλες τις συνθήκες και τους δύσκολους καιρούς. Συνέβαλε αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ από τους λεγόμενους «ανανεωτές» το 1968 και αυτούς της περιόδου '89 - '91. Αγάπησε τον τόπο του, δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του. Με τη στάση του αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης της Καισαριανής και των αγώνων της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου