Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Γίνε Έλληνας εφοπλιστής, «δε θα ξέρεις τι έχεις»…




Αφορμή για πανηγύρια στις τάξεις των εφοπλιστών και των παρατρεχάμενών τους αποτέλεσε η είδηση ότι στη λίστα «Lloyd» με τους 100 εφοπλιστές «που πρωταγωνίστησαν με τις επιχειρηματικές τους κινήσεις το 2012», όπως αναφέρουν διάφορες ιστοσελίδες, περιλαμβάνονται 14 Έλληνες, οι δύο από τους οποίους μάλιστα στις πρώτες πέντε θέσεις. Τόση ήταν μάλιστα η χαρά κάποιων για την επιτυχία των αφεντικών τους που το συμπεριέλαβαν στις πρώτες ειδήσεις (όχι που δε θα το έβαζαν).

Δεν ήταν μάλιστα λίγοι αυτοί, που δεν έδειξαν τον αντίστοιχο δημοσιογραφικό ζήλο σε περιπτώσεις άλλων πρόσφατων ειδήσεων, όπως ότι ακόμα και με τα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας οι άνεργοι ναυτεργάτες έχουν φτάσει τους 4.191. Να σημειωθεί ότι στους καταλόγους του γραφείου υπολογίζεται ότι εγγράφεται μόλις το 1/3 των ανέργων, από τους οποίους το επίδομα των …294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους(!), κατάφεραν να το πάρουν οι 722! Ή ότι την ώρα που μέσα στο 2012 οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν από άλλους 217 πλοία επωφελούμενοι από την πτώση των τιμών, ακτοπλόοι εφοπλιστές αξιώνουν μείωση 15% στους μισθούς των ναυτεργατών (και αυτή δίπλα στις τεράστιες αυξήσεις στα εισιτήρια).

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς ότι οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή σε φόρους (απολαμβάνουν πάνω από 20 φοροαπαλλαγές, μια χαρακτηριστική εκ των οποίων είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο για τις πισίνες τους!), καταλαβαίνει ότι μιλάμε για ένα τμήμα του κεφαλαίου που και σε περίοδο κρίσης στην κυριολεξία «δεν ξέρει τι έχει», καθώς συσσωρεύει αμύθητα πλούτη, με την υποστήριξη του αστικού κράτους, τα οποία όμως δεν προκύπτουν από μόνα τους... Έχουν πάνω τους τη σφραγίδα από τη στυγνή εκμετάλλευση, το αίμα και τον ιδρώτα των ναυτεργατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: