Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα 1960 στην Αθήνα. Μια σπάνια έγχρωμη φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα




Μια σπάνια φωτογραφία του μεγάλου Ηπειρώτη  φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα μας έστειλε  μέσω email φίλος αναγνώστης του ιστολογίου. Απεικονίζει μάλλον τα Χαυτεία και είναι τραβηγμένη τις μέρες των Χριστουγέννων του 1960.

Ψάχνοντας ανακαλύψαμε πως την φωτογραφία ανέβασε στη σελίδα του στο facebook το μουσείο Μπενάκη, στο οποίο παραχώρησε το αρχείο του ο Κ. Μπαλάφας. Σε αντίθεση με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που τον έχουμε συνηθίσει, ο μεγάλος φωτογράφος επέλεξε να αποτυπώσει τη γιορτινή ατμόσφαιρα του ’60 σε έγχρωμο φιλμ. 

Να υπενθυμίσουμε πως μερικές μέρες πριν, στους (ίδιους) δρόμους της Αθήνας δεν επικρατούσε γιορτινή ατμόσφαιρα, αλλά άκρατη αστυνομοκρατία και ένοπλη βία από τη μεριά του κράτους απέναντι στους απεργούς οικοδόμους που είχαν πλημμυρίσει την πόλη, διεκδικώντας το δίκιο τους με μια απεργία που έμεινε στην ιστορία.

2 σχόλια:

sofia είπε...

Τη φωτογραφία την είδα και αλλού. Εσύ όμως της δίνεις μια εντελώς διαφορετική διάσταση και αξία καθώς "ζωντανεύεις" τους δρόμους και βλέπεις ακριβώς πίσω της ή παράλληλα της συνδέοντας τη με την απεργία των οικοδόμων το ίδιο χρονικό διάστημα. Πολύ συναρπαστικό αυτό!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Σοφία.
Η Ιστορία αμείλικτη, οι συνειρμοί αναπόφευκτοι.
Καλή δύναμη!