Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

«Έπνιξαν» για άλλη μια φορά Δυτική Αθήνα και Πειραιά ― Δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα της βροχής ― ΚΚΕ: Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία χωρίς άλλη καθυστέρηση

Η έλλειψη έργων υποδομής για την προστασία του λαού είναι η αιτία που μια δυνατή βροχή δύο ωρών προκάλεσε τεράστια προβλήματα και έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Δρόμοι χείμαρροι στο Καματερό
Μεγάλες περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής πλημμύρισαν χτες από τη δίωρη απογευματινή καταιγίδα. Από το Μενίδι και το Καματερό μέχρι τον Πειραιά, δρόμοι έγιναν χείμαρροι, σπίτια, σχολεία και καταστήματα πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Οι ελλείψεις σε υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα οδήγησε σε «ναυάγιο» πολλά λαϊκά νοικοκυριά.
Μέχρι αργά χτες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη έρευνα σε υπόγειο ενός σουπερμάρκετ στο Ιλιον για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα.

Στο Καματερό είχε πλημμυρίσει η περιοχή του Γεροβουνού, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης (Καματερού, Φυλής, Λαμπράκη, Αλεξάνδρας) είχαν μετατραπεί σε κανάλια που μετέφεραν φερτά και αδρανή υλικά. Στην περιοχή, και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Φυλής και Καματερού, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στο Περιστέρι έγιναν μεγάλες ζημιές στο βασικό οδικό δίκτυο, (Θηβών, Πελασγίας, Παναγή Τσαλδάρη), στην περιοχή Ρουπάκη στο Μπουρνάζι πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Σε Κηπούπολη, Χρυσούπολη, Νέα Ζωή, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, φτωχόσπιτα. Στο κτίριο του Συνδικάτου Οικοδόμων το νερό έφτασε το ένα μέτρο.
Σε ορμητικά ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Πειραιά

Eurokinissi

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και σε περιοχές του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Αιγάλεω, των Αγ. Ανάργυρων, του Ιλιου, του Μενιδίου. Μόνο το απόγευμα η Πυροσβεστική είχε δεχτεί πάνω από 500 κλήσεις για παροχές βοήθειας, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις νερών.
Στο Μενίδι έπεσε ο τοίχος του στρατοπέδου Παπαστάθη στην οδό Φιλαδελφείας. Εξαιτίας βραχυκυκλώματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι μπάρες στη διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού του Μενιδίου, με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς.

Στο Χαϊδάρι πλημμύρισε η περιοχή της Αφαίας, ο Αγ. Γιώργης και οι δρόμοι Ρίμινι και Κορυτσάς.

Ακόμα, σοβαρή καραμπόλα 15 αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής σημειώθηκε το απόγευμα στην οδό Κονδύλη, στην παλιά Κοκκινιά. Στο σημείο μετέβη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οπότε και διαπιστώθηκαν σοβαρές καταστροφές και στα μαγαζιά του δρόμου. Θυμίζουμε ότι ανάλογες ζημιές είχαν σημειωθεί σε πλημμύρες πριν από εννιά χρόνια, διάστημα στο οποίο δεν έγινε κανένα έργο, δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο. «Είναι σα να μη πέρασε μια μέρα», σχολίασε η Ελ.Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρέθηκε με αντιπροσωπεία του Κόμματος στην περιοχή. Η ίδια έκανε παρέμβαση στο δήμο ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Σύμφωνα με τον δήμο, η καταγραφή θα ξεκινήσει σήμερα.
Εικόνα από τη λεωφόρο Αθηνών χτες το απόγευμα

Eurokinissi

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και στη Νίκαια. Στην οδό Μπελογιάννη φρεάτια ξεχείλισαν. Πλημμύρισαν και οι εργατικές πολυκατοικίες στην Αγία Αννα στου Ρέντη, περιοχή ανοχύρωτη εντελώς καθώς απουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Πλημμυρισμένοι ήταν πολλοί δρόμοι και στον δήμο Πειραιά, με την είσοδο στο λιμάνι να είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας και των έργων που γίνονται εκεί. Η πόλη αναδείχθηκε ανοχύρωτη, καθώς ο δήμος δεν είχε μέσα για απάντληση υδάτων.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο ΤΕΙ Αθήνας όπου γέμισε με νερά.

Μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας. Κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, παραλιακή, Κηφισό και Συγγρού. Επίσης, στην παραλιακή στο ρεύμα προς Πειραιά από το αεροδρόμιο έως και τον Φλοίσβο, ενώ στο ρεύμα προς Γλυφάδα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και τον Φλοίσβο. Στην κάθοδο του Κηφισού από τη Λυκόβρυση έως και τα ΚΤΕΛ αλλά και στην άνοδο από το ύψος του Ρέντη έως και την Αχαρνών. Τέλος, με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκαν τα οχήματα στην άνοδο της Συγγρού μετά την οδό Λαγουμιτζή.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Και σε άλλες πόλεις της χώρας τα προβλήματα ήταν μεγάλα από την κακοκαιρία. Αρκετές υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμά του ανεμοστρόβιλος στο Καλαμάκι Ζακύνθου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους και κατέστρεψε μπαλκόνια. Οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά.
Κοκκινιά. Ενα κουβάρι τα αυτοκίνητα....

Eurokinissi

Προβλήματα προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στην τοπική κοινότητα Μελέτης του δήμου Κομοτηνής. Από τον ισχυρό άνεμο παρασύρθηκαν κεραμίδια και λαμαρίνες από σπίτια και αγροτικές αποθήκες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές. Κόπηκαν, επίσης, καλώδια της ΔΕΗ, προξενώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονταν μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα της βροχής

Μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δεκαετίες στην Αττική, βρίσκονται ακόμα στη φάση των εξαγγελιών ή - το πολύ - των ...μελετών: Διευθέτηση του ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα), του ρέματος Αγίου Γεωργίου (συμβολή των ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά), του χειμάρρου Αγίου Γεωργίου (Γιαννούλας) του Θριασίου Πεδίου κ.ά. Κι όλα αυτά όταν, όπως έχει τονίσει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, έργα σαν αυτά της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αντισεισμικής θωράκισης όχι μόνο ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και σώζουν ζωές, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση από την ανεργία και την αναδουλειά που δέρνει σήμερα τον τομέα των κατασκευών.

Η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης οδηγεί και στις πλημμύρες. Τα ρέματα μπαζώνονται το ένα μετά το άλλο. Ποτάμια, που αποτελούν τη φυσική απόληξη των νερών στη θάλασσα, χτίζονται. Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να προκαλούν και τα ίδια πλημμύρες. Οι υποδομές μηδαμινές. Ετσι, ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο έδαφος και το 20% στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Επίσης, οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές Διοικήσεις συνεχώς υπόσχονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία καρκινοβατούν και ουδέποτε πραγματοποιούνται.

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν και χτες δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Το επαναλαμβανόμενο σχεδόν κάθε χρόνο αυτό σκηνικό της καταστροφής καταδεικνύει πόσο επικίνδυνη για τη ζωή και την περιουσία του λαού είναι η πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης και την κατασκευή έργων υποδομής μόνο όταν αυτά είναι κερδοφόρα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Τ.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ είχαν θέσει το θέμα στην Περιφέρεια

Μερικούς μήνες πριν, στις αρχές Δεκέμβρη του 2013, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφεραν το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.
Ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν καταθέσει είναι:
- Στην Αττική 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα.
- 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν.
- Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα).
- Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση.
- Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ είχαν ζητήσει να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας. Επιπλέον, σε επόμενη συνεδρίαση οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ ζήτησαν να γίνει χαρτογράφηση των σημείων που υπάρχουν τα προβλήματα για να είναι ακριβέστατη η κοστολόγηση των αναγκαίων έργων και τα χρήματα αυτά να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια για να καρπωθεί ο λαός τα έργα. Ο τότε περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία χωρίς άλλη καθυστέρηση

'Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή:

«Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή αποδεικνύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους και τις περιφέρειες λαμβάνονται αποσπασματικά. Χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.
Παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν βουλευτές του Κόμματος, όπως και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: