Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο «αριστερός» της «αριστεράς»


Με πολυσέλιδη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Νταλακογιώργος, στις 2 Οκτώβρη, εμφανίζεται να καταγγέλλει μεν την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και με υστερόγραφο να προειδοποιεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Εάν υπάρχουν στην ηγεσία της αριστεράς και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά πρόσωπα που συνδιαλέγονται, μυστικά ή όχι, με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και επιδιώκουν έναν "ιστορικό συμβιβασμό μαζί τους, προκειμένου να συνεχισθεί η ασύδοτη επιχειρηματική δράση τους ή να επιτευχθεί μια συμφωνία μαζί τους χωρίς να θίγονται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα σκανδαλώδη και προκλητικά προνόμιά τους (απασχόληση - φορολογία κ.λπ.) θα αντιμετωπίσουν την καθολική κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας, του εργατικού κινήματος και του Ναυτεργατικού κόσμου της χώρας μας. Ο δρόμος και η πορεία που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι πρέπει να δείξει και να διδάξει και τον πλέον αφελή παράγοντα της αριστεράς ότι ο δρόμος του συμβιβασμού, της ενσωμάτωσης και τελικά της επικυριαρχίας του κεφαλαίου είναι δρόμος ολισθηρός, επικίνδυνος και θα οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα αργά ή γρήγορα στη σύγκρουση και τη ρήξη με τους εργαζόμενους, το λαό και την κοινωνία. Οσοι φλερτάρουν και ερωτοτροπούν με τέτοιες ιδέες και απόψεις θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις».

Τα τυχόν εσωτερικά τους προβλήματα δε μας ενδιαφέρουν. Μας ενδιαφέρει όμως το «ξέπλυμα» που επιχειρεί.
Τι δεν αναφέρει:

1. Δεν κάνει καμία αναφορά στο ν. 2687/1953 και τον όρο 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης των πλοίων που επιτρέπει στους εφοπλιστές να μην εφαρμόζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και να απασχολούν ένα μεγάλο μέρος των ναυτεργατών με μισθούς της χώρας καταγωγής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να είναι το 25% των ναυτεργατών στα πλοία με ελληνική σημαία, με ΣΣΕ - Κοινωνική Ασφάλιση και το 75% να είναι με «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία. Παράλληλα, στα ανασφάλιστα πλοία, οι εφοπλιστές δεν έχουν καμία υποχρέωση να έχουν ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούν για διαπραγματεύσεις αναφέρονται σε ορισμένους μόνο ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα κι αφήνουν απέξω τη μεγάλη μάζα των ναυτεργατών. Γι' αυτό στις ανακοινώσεις του σωματείου τους καθώς και σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή γράφουν για τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης και όχι για κατάργησή του. Αφήνουν, δηλαδή, τους εφοπλιστές να αλωνίζουν πάνω στα εργατικά δικαιώματα του συνόλου των ναυτεργατών. Αυτό δεν το κάνουν με μυστικές συναντήσεις ορισμένοι, το κάνουν όλοι μαζί φόρα παρτίδα μέρα μεσημέρι.

2. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένθερμοι υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και της άρσης του cabotage, γι' αυτό υπονόμευσαν και υπονομεύουν συστηματικά μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τους αγώνες των ναυτεργατών. Γνωστές οι υπονομευτικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα για την απεργία των ναυτεργατών ως «εξαλλοσύνη» και τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΝΕΝ στα κανάλια που εκλιπαρούσε για ορισμένες θέσεις εργασίας, καταγγέλλοντας την κ. Κατσέλη ότι μας εξαπάτησε.

3. Για το ποιος έκανε και κάνει παρασκηνιακές συναλλαγές με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, για να υπηρετεί τα συμφέροντα τους, αναγνωρίζοντας στους εφοπλιστές την προσφορά τους, είναι μακρύς ο κατάλογος μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΠ (ΜΕΤΑ), κι αυτό είναι γνωστό σε όλους τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ».

Η «προειδοποίησή» του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι άσφαιρα πυρά, που μπορούν να έχουν διάφορους στόχους ως προς τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά δεν μπορεί να ξεπλύνει κανέναν που έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των ναυτεργατών σαν υπηρέτης των εφοπλιστικών συμφερόντων.

Πολύ περισσότερο, που ταυτόχρονα, ενώ καλλιεργεί συγχύσεις και αυταπάτες στο συνδικαλιστικό κίνημα, εχθρεύεται την ανάπτυξη αγώνων, καταγγέλλει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά ως εκπρόσωπος της ΑΠ, μαζί με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, το ΠΑΜΕ και την πρότασή του για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, ενώ ο Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ συμφώνησε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ της ΠΝΟ, στην πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συμμετοχή των ναυτεργατών στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ Αθανάσιος
Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Μέλος της Διοίκησης του ΕΚΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: