Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Στο φως τα σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ στην Κούβα το 1976

Τζ. Φορντ και Χ. Κίσινγκερ

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίαζε το 1976 αεροπορικές επιδρομές ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Στα έγγραφα αυτά καταγράφονται τα σχέδια του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, του περιβόητου Χένρι Κίσινγκερ που εμφανίζονται ως απάντηση στην «στρατιωτική επέμβαση της Κούβας στην Αγκόλα», δηλαδή της διεθνιστικής βοήθειας στην ΛΔ της Αγκόλας.

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και εκδόθηκαν στο «Back Chanell to Cuba», το νέο βιβλίο του William M. Leo Grande, που εμφανίζεται ως ειδικός σε θέματα Κούβας και του διευθυντή του Cuba Documentation Project, Peter Kornbluh, που προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ. Αυτά καταγράφουν σχέδια που περιελάμβαναν πλήγματα κατά λιμανιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κούβα, και εμπλοκή των Αμερικανών πεζοναυτών στη βάση του Γκουαντάναμο σε μάχες με τους Κουβανούς. Το σχέδιο προέβλεπε και καταλήψεις ακτών της Κούβας. Σύμφωνα με τα σχέδια, η κύρια ανησυχία της Ουάσιγκτον ήταν πως θα φανεί αδύναμη στον υπόλοιπο κόσμο αν δεν απαντούσε σε μία χώρα μόλις 8 εκατομμυρίων. «Πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει περιορίσουμε τους Κουβανούς», είπε ο Χένρι Κίσινγκερ στον Πρόεδρο Φορντ σε συνάντηση που είχαν στο Οβάλ Γραφείο το 1976. Οπως αναφέρεται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, ο τότε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήταν έτοιμος να προτείνει την επίθεση στην Κούβα μετά τις προεδρικές εκλογές του 1976, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ.
Η νέα αυτή επιχείρηση προγραμματιζόταν 15 χρόνια μετά τη συντριπτική ήττα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών μέσω των μισθοφόρων αντεπαναστατών στον Κόλπο των Χοίρων από τις Ενοπλες Επαναστατικές δυνάμεις της Κούβας, μέσα σε 73 ώρες, τον Απρίλη του 1961.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: