Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Η Εισήγηση και το Ψήφισμα της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (12/10/2014)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ  
Συνάδελφοι, πραγματοποιούμε την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση μας, σε μια φάση που η κρίση φαίνεται να κάνει τον κύκλο της και να αφήνει πίσω της συντρίμμια για τους εργάτες. Παρόλο που υπάρχουν πολλά σημάδια ανάκαμψης, η επίθεση απέναντι στα εργατικά δικαιώματα δεν έχει σταματημό.
Η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα έργα που εκτελούνται αλλά και αυτά που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν δεν συνιστούν ανάκαμψη στο χώρο των κατασκευών. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγάλο κομμάτι του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια απασχολούνταν στην συμβατική οικοδομή και όχι στα μεγάλα έργα. Αυτό το κομμάτι του κλάδου παραμένει στην ανεργία, χωρίς επίδομα ή άλλο μέτρο προστασίας από την γάγγραινα του συστήματος. Κατά διαστήματα μέρος αυτών των συναδέλφων περιπλανώνται ανάμεσα σε διάφορα προγράμματα στους δήμους, τις περιφέρειες, 3μηνα, 5μηνα, 8μηνα, Voucher, με ότι αυτό σημαίνει όσο αφορά τις αποδοχές, ασφάλιση, απώλεια εποχικού βοηθήματος, κλπ.
Από την άλλη όσοι συνάδελφοι δουλεύουν σε διάφορα έργα εργάζονται με μεροκάματα 30-35 ευρώ ή ωρομίσθια με 3,5-4,5 ευρώ την ώρα, όπου και αυτά όταν τα παίρνουν, γιατί το έναντι και η πληρωμή μετά από 2 και 3 μήνες πάει να γίνει κανόνας, μέχρι να πάνε στο σπίτι έχουν φύγει στο δρόμο σε μετακινήσεις, φόρους, δάνεια, κλπ. Η σφαγή στα ένσημα γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία με τον εκβιασμό της ανεργίας. Στην συμβατική κατασκευή η επικόλληση ένσημου είναι σχεδόν ανύπαρκτη, λόγω ότι κυριαρχεί το μερεμέτι και από εκεί και πέρα δεν σηκώνεται ούτε περίπτερο (πίνακες 1 & 2).
Συνολικά στον κλάδο οι εργασιακοί όροι έχουν χειροτερέψει, όπως και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Έχει αυξηθεί η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση της δουλειάς και αυτό φαίνεται στην αύξηση των ατυχημάτων.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, που συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής και για το ποιος θα φέρει πιο γρήγορα νέα κέρδη στα αφεντικά και ότι θα ανοίξουν οι δουλειές, κρύβουν ότι αυτές οι θέσεις εργασίας θα είναι θέσεις μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, κατάρτισης με ελαστικά ωράρια ανασφάλιστες με μισθούς 300-400 ευρώ.
Η παρατεταμένη ανεργία, η μισοδουλειά, τα χαμηλά μεροκάματα, η βαριά φορολογία φέρνουν τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές συνολικά την εργατική τάξη μπροστά σε νέους κινδύνους.
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος, αρκετοί συνάδελφοι το επόμενο διάστημα να μην θεμελιώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω έλλειψης ενσήμων είτε των ελάχιστων, είτε όσων απαιτούνται από αυτά να υπάρχουν στα τελευταία 13 χρόνια.
  • Πολλοί βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο κατασχέσεων, πλειστηριασμών της στέγης που απέκτησαν με χίλια βάσανα. Αυτός ο κίνδυνος θα πολλαπλασιαστεί με την βαριά φορολογία, την απαίτηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1/1/2015.
  • Λόγω της μισοδουλειάς, της περιπλάνησης από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, από μερεμέτι σε μερεμέτι πολλοί συνάδελφοι είναι ξεκρέμαστοι αφού δεν έχουν δικαίωμα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας.
  • Οι μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών έφεραν την μείωση του επιδόματος των παιδιών στο μισό και την πλήρη κατάργηση του από το 2015 αφαιρώντας και αυτή την μικρή ανάσα από το εισόδημα των οικογενειών μας. Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενισμού στα επικουρικά ταμεία από 1/7/2014 έφερε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και από 1/1/2015 θα εφαρμοστεί και στις κύριες που σημαίνει νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές υγείας.
  • Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015 με την καθιέρωση της βασικής σύνταξης (έως 360 ευρώ για 35 χρόνια δουλειάς ή 10500 ένσημα) και της αναλογικής μειώνει ακόμη περισσότερο τις συντάξεις.
  • Έχουν δυσκολέψει οι προϋποθέσεις και οι αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για χορήγηση ή επαναεπιβεβαίωση των αναπηρικών συντάξεων.
  • Η Διοίκηση του ΙΚΑ προώθησε νέες αλλαγές στον κανονισμό ασφάλισης των οικοδόμων που δημιουργούν προϋποθέσεις αποχαρακτηρισμού της ασφάλισης με οικοδομικά ένσημα. Συγκεκριμένα μπορεί πλέον με την δικαιολογία της χρήσης νέων υλικών, της εργασίας εργαζομένων σε κοινές επιχειρήσεις να κολλιούνται απλά ένσημα ή μειωμένα σε αριθμό συγκριτικά με τα ελάχιστα που απαιτούνται με βάση τον αντικειμενικό συντελεστή.

►                   Κοντά σε αυτά έχουμε τις διαρροές από την πλευρά της κυβέρνησης στα ΜΜΕ ότι σχεδιάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό με στόχο:

     Να μην υπάρξουν συντάξεις κάτω από τα 62 χρόνια

Αυτό σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας των οικοδόμων για συνταξιοδότηση.
Ανεξάρτητα όμως αν υλοποιηθούν τέτοιοι σχεδιασμοί, όπως αναφέραμε και πιο πάνω δυσκολεύει πάρα πολύ στις σημερινές συνθήκες η συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.
  • Απελευθέρωση των απολύσεων. Αυτό δείχνει ότι οι εργοδότες θα αποκτήσουν πρόσθετα μέσα πίεσης για χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας.
  • Κατοχύρωση του κατώτερου μισθού νεοπροσλαμβανόμενου στο δημόσιο στα 596 ευρώ από τα 920 που είναι σήμερα και φανερώνει το σχεδιασμό συνολικά για συμπίεση όλων των μισθών προς τα κάτω.

Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι που έχουν ψηφίσει και εφαρμόζονται και αυτά που θα έρθουν μπορεί να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους για αυτό θέλουν να πάρουν από τώρα τα μέτρα τους και να προλάβουν αντιδράσεις φέρνοντας αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (1264) με στόχο, όσο γίνεται μεγαλύτερα εμπόδια στην δυνατότητα των συνδικάτων να προκηρύξουν απεργία. Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Συνάδελφοι,
Σήμερα καλούμαστε να εξετάσουμε την δουλειά μας, με βάση τους στόχους που είχαμε βάλει πέρσι, να δούμε τι καταφέραμε, τι βήματα κάναμε, που έχουμε καθυστερήσει, τι αδυναμίες έχουμε ώστε να τις βελτιώσουμε, να σχεδιάσουμε την δράση μας το επόμενο διάστημα.

Ανεργία

Έγινε σοβαρή προσπάθεια να συσπειρώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους ανέργους του κλάδου, όμως δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες δηλαδή το να κάνουμε συγκεκριμένη καταγραφή και οργάνωση αυτού του κόσμου στα παραρτήματα και στο συνδικάτο.
Χρειάζεται να διαμορφώσουμε έναν πυρήνα που θα εναλλάσσεται, με ευθύνη του Δ.Σ. και των παραρτημάτων, λόγω του ότι κάποιος σήμερα μπορεί να δουλεύει και αύριο να είναι άνεργος, με στόχο να συντηρούμε το θέμα των διεκδικήσεων μέτρων ανακούφισης κατά της ανεργίας και να μη μένει στα αζήτητα, λόγω των πιεστικών αναγκών του κινήματος.
Οι κινητοποιήσεις που κάναμε σε συντονισμό  και με άλλους κλάδους συνέχισαν και αύξησαν την πίεση στην κυβέρνηση και είχαν σαν αποτέλεσμα να παρθούν κάποια μέτρα προνοιακού χαρακτήρα, όπως το να έχουν πρόσβαση στην υγεία ανασφάλιστοι, παρόλο που οι προϋποθέσεις που βάζουν αποκλείουν αρκετούς.
Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση με μεγαλύτερη επιμονή και υπομονή κάνοντας κτήμα των ανέργων αλλά και των εργαζομένων το πλαίσιο πάλης μιας και οι εργαζόμενοι είναι εν δυνάμει άνεργοι, με κύρια αιτήματα εκτός των άλλων τη διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, τη δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
Παράλληλα, όμως πρέπει να αναδεικνύουμε την ανάπτυξη που μας προετοιμάζουν και να προβάλλουμε την ανάγκη για πάλη στην κατεύθυνση να ανοίξουν οι δουλειές στη βάση των δικών μας αναγκών, δηλαδή να γίνουν σχολεία, νοσοκομεία, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, φτηνές λαϊκές κατοικίες.

Κοινωνική ασφάλιση

Όπως είπαμε και παραπάνω ετοιμάζεται νέα αντιασφαλιστική επιδρομή.
Το προηγούμενο διάστημα έγινε προσπάθεια μέσα από συσκέψεις-συζητήσεις να γίνει ενημέρωση του κλάδου. Να γίνει δηλαδή κατανοητό ότι το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι μόνο η σύνταξη αλλά και οι παροχές υγείας, πρόνοιας, διάφορα επιδόματα, ότι αφορά τους πάντες, από το παιδί που γεννιέται, έως τον γέροντα που χρειάζεται τα φάρμακά του. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι γιατί αυτή η προσπάθεια ήταν με διαβαθμίσεις από παράρτημα σε παράρτημα, δεν δόθηκε η απαραίτητη βαρύτητα και βοήθεια από την κεντρική Διοίκηση ώστε να πάμε παντού σε όλους τους οικοδόμους. Δεν καταφέραμε να συντονίσουμε την πάλη μας με τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους.

Οικοδομική Δραστηριότητα

Συνάδελφοι, σήμερα υπάρχουν κάποια έργα που είναι σε εξέλιξη  και κάποια που πρόκειται να ξεκινήσουν.
Έγινε προσπάθεια να παρέμβουμε σε όλα και σε ένα βαθμό είχαμε αποτελέσματα όπως στο Μετρό που στήσαμε σωματείο. Πιο συγκεκριμένα:

  • ΜΕΤΡΟ: Η περίπτωση στο ΜΕΤΡΟ δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες. Καταφέραμε με επίμονη προσπάθεια και συγκεκριμένο σχέδιο να στήσουμε στο χώρο επιχειρησιακό σωματείο, με στόχο την συσπείρωση όλων των εργαζομένων στον χώρο. Από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε να γράψουμε όλους τους συναδέλφους και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το σωματείο δεν είναι μόνο το Δ.Σ. αλλά ότι το Δ.Σ. υλοποιεί τις δικές τους αποφάσεις. Έβαλαν σαν στόχο αυξήσεις και άλλα θεσμικά ζητήματα και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. Κάθε ενέργειά τους την είχαν συζητήσει και την είχαν διαμορφώσει σε συνεννόηση με όλους τους εργαζόμενους αφού συζήταγαν μαζί τους σε σταθερή βάση με περιοδείες και συσκέψεις.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμπιστευτούν το σωματείο, να δείξουν αντοχή, να μην πέσουν στους ελιγμούς και τις παγίδες της εργοδοσίας, να δείξουν υπομονή και αποφασιστικότητα, πράγμα που βοήθησε στο να επιλέγεται κάθε φορά ο χρόνος και η μορφή του αγώνα, η κλιμάκωση του.
Σαν καρπός αυτής της προσπάθειας ήρθε η υπογραφή Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις από 22% μέχρι 35% στους οικοδόμους και 20% στους υπόλοιπους εργαζόμενους που αμείβονται με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. συν μπόνους 300 ευρώ και 3% σε αυτούς που αμείβονται με τις κλαδικές αλλά είχαν υποστεί μειώσεις και μπόνους 150 ευρώ. Επίσης 10% σε όσους δουλεύουν στην γαλαρία αλλά και 1 δωρεάν τσεκαπ για όλους.
  • Στα άλλα έργα η παρουσία μας ήταν σταθερή και ιδίως στο “κέντρο πολιτισμού” σε μόνιμη βάση. Δεν καταφέραμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Εξαίρεση αποτελεί ότι γράψαμε ένα κόσμο στο συνδικάτο και να παρέμβίκαμε για περιπτώσεις που ήταν απλήρωτοι. Συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ο φόβος, η μοιρολατρία, η αναποτελεσματικότητα, η λογική της ανάθεσης. Αυτό είναι που πρέπει με υπομονή και επιμονή να σπάσουμε. Με το παράδειγμα του ΜΕΤΡΟ μπορούμε να αναδείξουμε ότι οι λύσεις δεν έρχονται περιμένοντας κάποιον άλλο, αλλά μόνο αν ο ίδιος ο εργαζόμενος μπει μπροστά για τα προβλήματα του.

Αλληλεγγύη-Λαϊκές Επιτροπές

Εχουμε συζητήσει για την ανάγκη ανάπτυξης της ταξικής αλληλεγγύης και έχουμε βάλει σαν στόχο, αυτή να αναπτυχθεί σε όλα τα παραρτήματα και για όλα τα ζητήματα βάζοντας στο επίκεντρο  την οργάνωση και κινητοποίηση των ανέργων στην κατεύθυνση της διεκδίκησης από τον κρατικό μηχανισμό μέτρων ανακούφισης κ.α.
Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι αφού δεν καταφέραμε να ανοίξουμε σε όλα τα παραρτήματα όλα τα ζητήματα και κυρίως να πιάσουμε επαφή με τους ανέργους συναδέλφους που έχουν οξυμένα προβλήματα.
Το ίδιο και με τις Λαϊκές Επιτροπές. Αν και συμμετέχουμε σχεδόν παντού, όπου έχουμε δυνάμεις, εντούτοις δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε και να κινητοποιήσουμε σε σταθερή βάση τους οικοδόμους.
Εδώ τα παραρτήματα πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο, με πρωτοβουλίες που θα αγκαλιάζουν τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Για παράδειγμα, εκδηλώσεις για τα παιδιά, προβολή ταινιών, εκδρομές κλπ. Να προχωρήσουμε ή αλλού να πολλαπλασιάσουμε τις παρεμβάσεις μας για απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους στους άνεργους συναδέλφους. Για δωρεάν και κατά προτίμηση στις δημοτικές κατασκηνώσεις όπου υπάρχουν. Για δωρεάν (απαιτώντας να βάλει ο δήμος πούλμαν) μπάνια στους ανέργους και τις οικογένειες τους…
Πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο το ζήτημα της αλληλεγγύης πιάνοντας όλες τις πτυχές της ζωής του οικοδόμου και της οικογένειάς του. Παράλληλα, θα οργανώνουν την πάλη και θα διεκδικούν από όλους τους κρίκους του κρατικού μηχανισμού, όπως είναι οι δήμοι με κατάργηση των δημοτικών τελών για τους άνεργους ή οι τοπικοί ΟΑΕΔ κλπ.

Νεολαία

Αν και έχουμε κάνει ειδική συζήτηση για το ζήτημα της νεολαίας και εχουμε αναδείξει την ανάγκη για ξεχωριστή δουλειά, δεν εχουμε καταφέρει να κάνουμε βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδιασμού που έχουμε συζητήσει και στην περσινή Γενική Συνέλευση. Σήμερα πρέπει να πούμε γιατί δεν προχώρησε ή πως θα συνεχίσουμε.
Να δουλέψουμε με μεγαλύτερη επιμονή εκεί που είναι συγκεντρωμένη η νεολαία, δηλαδή στις σχολές κατάρτισης και τα νυχτερινά σχολεία, έτσι ώστε να αιμοδοτήσουμε  το συνδικάτο με νέο κόσμο, μαθαίνοντας του την ανάγκη της οργανωμένης πάλης, την ανάγκη ύπαρξης του συνδικάτου, την ιστορία του, την ιστορία του ταξικού κινήματος κλπ.

Προπαγάνδα

Έχουν γίνει κάποια βήματα, όμως εξακολουθούμε να έχουμε πρόβλημα ενημέρωσης του κλάδου. Πέρα από το site, καταφέραμε να επανεκδώσουμε και την εφημερίδα όπου την διακινούμε χέρι με χέρι.
Παραμένει όμως μεγάλο το πρόβλημα επικοινωνίας και ενημέρωσης του κλάδου. Είναι πολλοί οι συνάδελφοι που δεν μαθαίνουν για τις δράσεις του Συνδικάτου και των παραρτημάτων. Άλλοι πάλι τις μαθαίνουν αφού αυτές έχουν γίνει. Χρειάζεται να ενταθεί η προσπάθεια για να μοιραστεί και να πηγαίνει η εφημερίδα όσο γίνεται πιο πλατιά και έγκαιρα στους συναδέλφους αλλά και οι ανακοινώσεις που βγάζουμε. Να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθεια της μαζικής οπτικής προπαγάνδας με αφισέτες σε χώρους δουλειάς και κεντρικά σημεία. Να αξιοποιούμε πιο τακτικά τις ντουντούκες.
Μπροστά μας έχουμε το πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 1/11. Όπως έχουμε συζητήσει δεν είναι άλλη μία κινητοποίηση. Στις 4/10 είχαμε (το προηγούμενο Σάββατο) κι άλλη κινητοποίηση με ελλείψεις, αδυναμίες απουσίες. Δεν ταιριάζει εδώ σ’ εμάς άλλη στάση παρά να ανεβάσουμε τον πήχη, μολύβι χαρτί σχέδιο και μαζική δράση. Θέλουμε με αυτό το συλλαλητήριο να γίνει μια νέα αρχή για την οργάνωση των εργαζομένων, την πάλη τους για την ανεργία και όλα τα προβλήματα. Φιλοδοξούμε να συμμετέχει ο συνάδελφος με την οικογένεια του, συνειδητοποιώντας ότι η λύση στα προβλήματα του δεν θα έρθει πατώντας το κουμπί του τηλεκοντρόλ από τον καναπέ, ή με την αλλαγή στην κυβέρνηση, να φύγουν αυτοί και να έρθουν κάποιοι άλλοι. Θα έρθει με την δική του συμβολή στον καθημερινό αγώνα, στην προσπάθεια της αλλαγής συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, στο να αλλάξει  η τάξη που είναι στην εξουσία και όχι ο διαχειριστής της.
Μπροστά μας επίσης έχουμε ένα πολύ σημαντικό σταθμό. Αυτό των εκλογών του συνδικάτου.
Συνάδελφοι, οι αρχαιρεσίες δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία, είναι μια μάχη όπου και μέσα από εκεί προσπαθούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών. Η μαζική συμμετοχή σηματοδοτεί την απόφαση των οικοδόμων να παλέψουν οργανωμένα με όπλο ένα ισχυρό μαζικό συνδικάτο, εργαλείο στα χέρια τους. Η μαζική συμμετοχή συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, κυρίως όμως συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση του αγώνα. Δεν θέλουμε εργαζόμενους που θα έρθουν μόνο να ψηφίσουν. Θέλουμε μαχητές όπου και με την ψήφο τους να δείξουν την θέληση για αγώνα ενάντια σε αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό. Αγώνα ενάντια στην συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία που προσπαθεί να συμβάλει στην χειραγώγηση των εργατών και στην κατεύθυνση της πάλης σε όφελος των αφεντικών.
Οι αρχαιρεσίες είναι ένα σοβαρό μέτωπο πάλης, Είναι κατανοητό και δεν περιμένουμε από μόνες τους να δώσουν ώθηση στους αγώνες. Όμως το όποιο αποτέλεσμα μπορεί να επιδράσει θετικά ή να δυσκολέψει τη δουλειά μας.
Παρόλο που ένα μεγάλο κομμάτι έχει εγκαταλείψει τον κλάδο., κυρίως μετανάστες, ένα σημαντικό κομμάτι των οικοδόμων σήμερα είναι άνεργοι ή απασχολούνται προσωρινά σε 5μηνα του ΟΑΕΔ ή αλλού και ευελπιστεί πως «θα ανοίξει» κάποια στιγμή η δουλειά και θα μπορέσει να εργαστεί ώστε πέραν του μεροκάματου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τα όρια ηλικίας που ισχύουν σήμερα για τους οικοδόμους. Συνεχίζουν να υπάρχουν οικοδόμοι, δεν εξαφανίστηκαν.
Συνάδελφοι,
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια ζωής και δράσης του Συνδικάτου. 30 χρόνια αδιάκοπης συμβολής στην αφύπνιση των οικοδόμων και των εργαζόμενων στις κατασκευές, γενικά της εργατικής τάξης. Όλα αυτά τα χρόνια το Συνδικάτο μας δεν έλειψε από κανένα αγώνα μικρό ή μεγάλο. Σε αυτά τα πλαίσια διοργανώνουμε στις 19/10 εκδήλωση με έκθεση αφίσας και φωτογραφίας και μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και άλλα λαικά συγκροτήματα στον εκθεσιακό χώρο στο Περιστέρι. Θέλουμε να γίνει μία εκδήλωση όπου θα συναντηθεί το πολιό με το νέο, οι παλιοί οικοδόμοι που έστησαν το συνδικάτο με τους νέους που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Για αυτό πρέπει όλοι να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις ώστε να έχει επιτυχία.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Εμείς οι οικοδόμοι , μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που συμμετείχαμε στην Γενική Εκλογοαπολογιστική μας Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/10/2014, ημέρα Κυριακή και ώρα 9 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου μας, συζητήσαμε εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, σειρά ζητημάτων που μας απασχολούν. Συζητήσαμε ακόμα και με αφορμή για τα οικονομικά των κομμάτων και καταλήξαμε πως :
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων δεν αντιμετωπίζει σε καμία περίπτωση τη διαπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων. Αντίθετα, την αθωώνει και κάνει νόμο τη χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρηματίες.
Την ίδια στιγμή, με το ίδιο νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει εμπόδια σε κόμματα που στηρίζονται οικονομικά από το λαό, από τους εργαζόμενους, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θεσμοθετεί το φακέλωμα των μελών και φίλων ενός κόμματος θέλοντας να επιβάλλει την αναγραφή των στοιχείων τους ακόμα και για μία συνδρομή ή οικονομική ενίσχυση.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι αποσπασμένο από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των σωματείων από τις εισφορές και συνδρομές των εργαζομένων, στον τρόπο λειτουργίας τους και λήψης αποφάσεων για απεργία.
Ο στόχος είναι ο ίδιος, να μπουν εμπόδια σε όσους αντιπαλεύουν ή φέρνουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής  πολιτικής.
Οι οικοδόμοι στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μη ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στο φακέλωμα των εργαζομένων.
            ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι δεν θα δεχτούμε τέτοιους εκβιασμούς.
            Καλούμε όλους τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, όλο το λαό σε επαγρύπνηση, σε αγώνα να μην περάσει, να μην εφαρμοστεί το νέο αντιδραστικό μέτρο, το νέο φακέλωμα.

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Διαβάστε επίσης:



Ρεπορτάζ από την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Αχτίδες αισιοδοξίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: