Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

«Ήταν ΚΚΕ, αλλά χωρίς να μισεί τους άλλους αριστερούς»…


Ο τίτλος της ανάρτησης μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας άρθρο που αναπαράγεται στο διαδίκτυο και φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Οι (ακρο)δεξιοί κι οι αντι-σύριζα κομμουνιστές της Βουλής».  Η φράση ξεχώριζε όπως η μύγα στο γάλα σε κείμενο «αριστερού» δημοσιολογούντα, και με αυτήν ―υποτίθεται ότι― «τιμούσε» κομμουνιστή μπλόγκερ που είχε φύγει από τη ζωή εκείνες τις μέρες.

Η λογική που διέπει και τις δυο περιπτώσεις είναι η ίδια: Όποιος δεν συμφωνεί με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίζεται με τους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προκειμένη περίπτωση το ΚΚΕ «ταυτίζεται» με την συγκυβέρνηση. Τώρα, το κατά πόσο κόμματα της συγκυβέρνησης και  ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ουσία (όσον αφορά στις πολιτικές που ακολουθούν ή διακηρύσσουν και είναι –και των δυο- πολιτικές διαχείρισης του ίδιου συστήματος) «αντίπαλοι» είναι ένα ζήτημα που χωράει συζήτηση.

Σε αυτήν ακριβώς την συζήτηση αποσκοπεί η κριτική με επιχειρήματα του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια συζήτηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει ―ελλείψει, φυσικά, επιχειρημάτων― συστηματικά σηκώνοντας κουρνιαχτό «εντυπώσεων», με την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης και έχοντας τη βοήθεια μερίδας των ΜΜΕ.

Και, εντάξει, το να βγαίνουν και να «υποστηρίζουν» τέτοια «επιχειρήματα» διαδικτυακές περσόνες, δεν μας προξενεί εντύπωση. Όμως από το δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα περιμέναμε μεγαλύτερο πλουραλισμό στην αντι-ΚΚΕ «επιχειρηματολογία» του, από το να ταυτίζει το ΚΚΕ με την (ακρο)δεξιά... Γιατί ακόμα και ο ξεπεσμός στον αντικομμουνισμό τύπου «ο αστυνομικός είναι όργανο ― το μπουζούκι είναι όργανο ― άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι» έχει και αυτός όρια: τον πάτο. Πόσο ακόμα απέχουν άραγε από αυτόν;

Σάββατο 18 Οκτώβρη 2014.

3 σχόλια:

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

Είσαι πολύ επιηκής. Ο ξεπεσμός τους είναι άπατος. Γι' αυτό και θα γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι... Δεν πρόκειται να σταματήσουν μπρος σε τίποτα! Είναι δεσμευμένοι να φουσκώσουν το σωσίβιο τού καπιταλισμού με εργατολαϊκά δικαιώματα-ερείπια και θα το κάνουν με ...αριστερό πρόσημο και αγκυλωτό σταυρό φόντο-μπαμπούλα, που άμα λάχει κατεβαίνουν κι αδελφωμένα στις πλατείες ...αγανακτισμένων και μετά τραβάνε και καμιά κοκκορομαχία. Άλλωστε το κοκορίκο-ρικοκό ξέρουν καλά να το παίζουν. Είναι προ πολλού στημένο το θεατρικό σκηνικό τού τρόμου, κι αλίμονο σ' αυτούς που τρέφουν ακόμη σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες...

Ανώνυμος είπε...

Σχολιάζω σχετικά κάπως αργά γιατί τη διάβασα την ανάρτηση καθυστερημένα.

Γράφεις, Οικοδόμε:

Η φράση ξεχώριζε όπως η μύγα στο γάλα σε κείμενο «αριστερού» δημοσιολογούντα, και με αυτήν ―υποτίθεται ότι― «τιμούσε» κομμουνιστή μπλόγκερ που είχε φύγει από τη ζωή εκείνες τις μέρες.

και:

Γιατί ακόμα και ο ξεπεσμός στον αντικομμουνισμό τύπου «ο αστυνομικός είναι όργανο ― το μπουζούκι είναι όργανο ― άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι» έχει και αυτός όρια: τον πάτο.

κι έχεις απόλυτο δίκιο.

Πώς όμως συμβιβάζονται οι δικαιολογημένες σου αυτές ενστάσεις με το ότι συνεχίζεις στην ιστοσελίδα σου να περιλαμβάνεις σύνδεσμο που οδηγεί στην ιστοσελίδα αυτού του συγκεκριμένου «αριστερού» δημοσιολογούντα;

Θα μου αντιτάξεις, βέβαια, ότι στην ιστοσελίδα του αυτή ο «αριστερός» αυτός δημοσιολογών ασχολείται με γλωσσικά και λογοτεχνικά θέματα κι όχι με τον αντικομμουνισμό. Αλλά αυτό δεν στέκεται, γιατί, όπως έχει δειχτεί επανειλημμένα σ’ άλλες ιστοσελίδες, τα γλωσσικά του «αριστερού» δημοσιολογούντα έχουνε τόση σχέση με τη γλώσσα και τη γλωσσολογία όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Απλά ο άνθρωπος επωφελούμενος συγχύσεων που για δεκαετίες κυριαρχούν σ’ αυτόν τον τόπο γύρω από τα γλωσσικά πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να πασάρει τα βιβλιαράκια του και να μοστράρει σαν «ειδικός γλωσσολόγος» με τελικό αποτέλεσμα να μαζεύει κι άλλα φράγκα (σαν να μην τούφτανε ο χοντρός μισθός που του ακουμπάει η ΕΕ…) απ’ όσους μπορεί να κοροϊδεύει.

Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά όσοι ανοίξανε παρτίδες μαζί του και δεν του υποτάχτηκαν για να το πω έτσι (βλέπε τον Ηρακλή τον Κακαβάνη) φαίνεται πως το μετανιώσανε σκληρά. Για όνομα του θεού δε λέω ότι έχεις εσύ πάρε-δώσε μαζί του, όχι, αλλά στα γράφω αυτά, γιατί φοβάμαι ότι του κάνεις με το σύνδεσμο έμμεσα ρεκλάμα. Συγνώμη αν σε παρεξηγώ.

Απροσάρμοστος

Οικοδόμος είπε...

@Απροσάρμοστος:

Όπως θα πρόσεξες, ο τίτλος πάνω από τη συγκεκριμένη λίστα ιστολογίων είναι «Με ενδιαφέρον παρακολουθώ». Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Οικοδόμος αποδέχεται το περιεχόμενο όλων των ιστολογίων αυτών, άσχετα αν ανάμεσά τους βρίσκονται μερικά πολύ αξιόλογα και, επιπλέον, κάποια που συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε (και να είναι) φιλικά. Δεκτή η παρατήρησή σου, όσον αφορά την «παραμονή» του συγκεκριμένου συνδέσμου στη λίστα. Πρόκειται για παράλειψη που διορθώθηκε.

Σε ότι αφορά την παράγραφο για τα «γλωσσικά» και τον αντικομμουνισμό, δεν θα σου «αντιτάξω» τίποτα περισσότερο από τον διάλογο του ιστολογίου με τον συγκεκριμένο κύριο, σε ανάρτηση (βλ. σχόλια) που προηγήθηκε αυτής που σχολιάζεις. (Για δική σου ενημέρωση και αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων):
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/06/h.html

Τώρα, σχετικά με την αναφορά σου σε «χοντρούς μισθούς» κλπ. Το παρόν ιστολόγιο όποτε χρειάστηκε να κρίνει πρόσωπα με δημόσια παρουσία, το έκανε επικεντρώνοντας στον λόγο και στη δράση τους και όχι στην ιδιωτική τους ζωή. Ας μην τρέφουν κάποιοι αυταπάτες, ουδέν κρυπτόν στο διαδίκτυο… Όπως «οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία», έτσι και ο καθένας μας με τα λόγια και, κυρίως, τις πράξεις του γράφει τη δική του. Και, δυστυχώς για κάποιους, όσο και να το επιθυμούν, αυτή δεν σβήνει.