Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για τον ΕΝΦΙΑ

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει γίνει δέκτης πολλών και έντονων διαβημάτων από απόδημους Ηπειρώτες για την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιωτικών ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που ψήφισε η Βουλή και εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε συνέχεια του «χαρατσιού» που εισπράττονταν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με το νέο δυσβάσταχτο χαράτσι φορολογείται άγρια το πατρογονικό σπίτι που κληρονόμησαν οι απόδημοι από τους παππούδες και τους γονείς τους ή που προτίμησαν να κτίσουν στο χωριό τους με χίλιες στερήσεις για να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, και που το επισκέπτονται για λίγες μέρες το χρόνο, παρά τους αποτρεπτικούς παράγοντες - το μεγάλο κόστος μετακίνησης (πανάκριβη βενζίνη, υπέρογκα διόδια και τέλη) και τα αυξημένα δημοτικά τέλη.
Φορολογούνται επίσης τα άγονα χωράφια τους που δεν επιφέρουν κανένα εισόδημα, όπως επίσης και τα οικόπεδά τους.

Με την αυξημένη φορολογία, την τεράστια ανεργία, τους κουτσουρεμένους μισθούς και την καταλήστευση των συντάξεων οι απόδημοι Ηπειρώτες αιμοδότες της κοινωνικοοικονομικής ζωής των χωριών τους, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την όποια περιουσία τους στα χωριά τους, γιατί ούτε πρόσοδο παρέχει, ούτε πωλείται.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες της και να προβεί άμεσα στην κατάργηση της φορολόγησης τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο και της πρώτης εξοχικής κατοικίας που για μας ταυτίζεται με την πατρογονική κατοικία στον τόπο καταγωγής μας, καθώς και της άγονης, φτωχικής σε απόδοση και ακαλλιέργητης γης (χωράφια, οικόπεδα).
Καλούμε επίσης τους Δήμους της Ηπείρου να προβούν άμεσα για τους παραπάνω λόγους στη μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% για τους απόδημους και την απαλλαγή των ανέργων από αυτά.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: