Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΜΕΒΓΑΛ - Δόθηκε σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας (33η μέρα)

Από την περιφρούρηση της απεργίας

Στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης, έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ, δόθηκε χτες από τις 5 τα ξημερώματα, η μάχη της περιφρούρησης της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στο υποκατάστημα διακίνησης στην Αττική και να πετάξει στο δρόμο δεκάδες εργάτες.

Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας που για 33η ημέρα συνέχιζαν την απεργία τους, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων χωρίς μείωση μισθών και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, βρέθηκαν και πάλι στην πύλη του εργοστασίου στα Κουφάλια. Μαζί με απεργούς συναδέλφους τους από τα τμήματα διακίνησης της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, αλλά και εργαζόμενους άλλων κλάδων, νέων εργαζόμενων φοιτητών, απέκλεισαν τις εισόδους του εργοστασίου εμποδίζοντας την είσοδο και έξοδο των φορτηγών της επιχείρησης.

Απέναντί τους βρήκαν το εργοδοτικό σωματείο «Αξιός» (ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ) και μερικά ακόμα τσιράκια της εργοδοσίας, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς, κάτω από το κράτος της τρομοκρατίας, να μετατρέψουν τους επίσης απλήρωτους για μήνες εργαζόμενους του εργοστασίου, σε «αγανακτισμένους» πολίτες και να τους στρέψουν ενάντια στους απεργούς.
Απ'ο κοινού εργοδοσία και σωματείο ζήτησαν επέμβαση της αστυνομίας για να ανοίξουν οι πύλες. Μάλιστα, η εργοδοσία ζήτησε να γίνουν και συλλήψεις συγκεκριμένων απεργών. Στο πλαίσιο αυτό, το εργοδοτικό σωματείο ανέλαβε να στήσει σκηνικό έντασης, προκειμένου να δικαιολογήσει την παρουσία και επέμβαση των ΜΑΤ.

Οι απεργοί κάλεσαν τους συναδέλφους τους στο εργοστάσιο να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, να μην τρομοκρατηθούν, να σηκώσουν κεφάλι και να μπουν μαζί τους στον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να αφήσουν την εργοδοσία και τα τσιράκια της να σπέρνουν το διχασμό, γιατί αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών και την επίθεση που σχεδιάζουν και υλοποιούν.
Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Αμεση παρέμβαση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Τους κάλεσε να πάρουν πίσω τη διαταγή για συλλήψεις απεργών της ΜΕΒΓΑΛ, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να συλλάβετε απλήρωτους εργαζόμενους. Αντίθετα, εκείνος που πρέπει να συλληφθεί είναι ο εργοδότης που παρανόμως παρακρατεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων».
Η συνάντηση με την εργοδοσία

Στη συνάντηση των απεργών με την εργοδοσία της ΜΕΒΓΑΛ, ο πρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης, επιβεβαίωσε την απόφαση να κλείσει το υποκατάστημα της Αθήνας και να δώσει τη διακίνηση σε ιδιώτες εργολάβους, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αναδιάρθρωσης που θα επεκταθεί σε όλη την επιχείρηση. Επίσης, για άλλη μια φορά δεν δεσμεύθηκε για την πληρωμή των δεδουλευμένων που οφείλει στους εργαζόμενους από το Φλεβάρη.

Οι απεργοί του υποκαταστήματος της Αθήνας συνεχίζουν και σήμερα την απεργία και μέσα από Γενική Συνέλευση θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα αποφασίσουν τα παραπέρα βήματά τους.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: