Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η ΞΕΦΤΙΛΑ (του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Από τις εργασίες του 28ου  Συνεδρίου του ΕΚΑ…

"Αυτή την εικόνα παρουσίαζε η αίθουσα που διεξάγεται το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, σήμερα το πρωί. Ένα δάσος από άδειες καρέκλες. Την ίδια στιγμή που στην αίθουσα βρίσκονταν όλοι οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ (που κατήγγειλαν το γεγονός), οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων απουσίαζαν πανηγυρικά, όπως απουσίαζαν πάντα από τα πραγματικά προβλήματα και τους αγώνες των εργατών. Μόνο που η πρόκληση αυτή τη φορά ξεπερνάει κάθε προηγούμενη.

Την ώρα που η εργατική τάξη της χώρας δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο από την κυβέρνηση των πλουτοκρατών, την ώρα που η ξεπουλημένη ηγεσία των καρεκλοκένταυρων της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να μείνουν έξω από «χρώματα» και «μακριά από κόμματα», την ώρα που ξοφλημένες συνδικαλιστικές καριέρες αλλάζουν στέγη για να μπορέσουν να παραμείνουν στο προσκήνιο, την ίδια ώρα, όλοι αυτοί και μαζί οι υπόλοιποι αντιπρόσωποί τους, αντί να συζητούν με ποιους τρόπους οι εργάτες θα σταθούν όρθιοι, απουσιάζουν με τρόπο θρασύ και προκλητικό από την αίθουσα του συνεδρίου, συμπεριφερόμενοι σαν τουρίστες σε διακοπές! Φαίνεται πως τους κούρασε το πολύ άγχος τους για το πώς το «χρέος» θα γίνει «βιώσιμο», και πότε  θα έρθει  η «ανάπτυξη»…" (Οικοδόμος - 23 Μάρτη 2013)

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ. Όπου ΓΣΕΕ βάλτε …Εργατικό  Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)  αλλάξτε τις ημερομηνίες και διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί (οι φωτογραφίες... ανανεώθηκαν). Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες-video: 902.gr

28ο Συνέδριο του ΕΚΑ: Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλοντας τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών

Αποχώρησαν από το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών του.

Η σχεδόν καθολική απουσία των συνέδρων, εκτός από τη συντεταγμένη παρουσία των ταξικών δυνάμεων, εκφράζει την απέχθεια των άλλων δυνάμεων προς τους εργάτες, τη μη εμπιστοσύνη απέναντι ακόμα και σε αυτούς που ως σήμερα τους στήριζαν, τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

«Χρειάζεται να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, η γραμμή και το περιεχόμενο της δράσης του ΕΚΑ, χρειάζεται ένα κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο», τόνισε ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Χρήστος Κατσώτης. Κάλεσε τους συνέδρους να κάνουν το βήμα, να αλλάξουν τη ρότα, ενισχύοντας τις δυνάμεις που έδωσαν και δίνουν τη μάχη αταλάντευτα, με πίστη στην εργατική τάξη. Για τη συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την ανάσχεση της επίθεσης και την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Πριν και μετά την αποχώρηση των ταξικών δυνάμεων...
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Από το βήμα του 28ου Συνεδρίου του ΕΚΑ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών του. Η έναρξη των σημερινών διαδικασιών με την σχεδόν καθολική απουσία των συνέδρων, εκτός από τη συντεταγμένη παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, εκφράζει την απέχθεια των άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όλων των αποχρώσεων, Αυτόνομη Παρέμβαση) προς τους εργάτες, τη μη εμπιστοσύνη απέναντι ακόμα και σε αυτούς που ως σήμερα τους στήριζαν.

Η αλλαγή των σημερινών αρνητικών συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία, η δράση στους τόπους δουλειάς και η σύγκρουση με την εργοδοσία αποτελούν τους όρους της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος για να αποκρουστεί η βαρβαρότητα». 

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν χτες και η πρώτη ημέρα με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και των συμμάχων τους εξαντλήθηκε με τις διαδικασίες νομιμοποίησης και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Σήμερα, ξανάρχισαν με αρκετή καθυστέρηση, με ευθύνη επίσης των ίδιων παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
 
Εκλογές για την εφορευτική

Κατά τη χτεσινή εκλογή της 5μελούς εφορευτικής επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών του Συνεδρίου, εκλέχτηκαν τρεις από τη ΔΑΣ, ένας από τη ΔΑΚΕ και ένας από την Αυτόνομη Παρέμβαση.  Για την εφορευτική επιτροπή ψήφισαν 539 αντιπρόσωποι (έγκυρα 538, άκυρο ένα).

Τα αποτελέσματα ήταν:
ΔΑΣ:268 ψήφοι
ΔΑΚΕ: 68
Αυτόνομη Παρέμβαση: 59
ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ: 57
ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι: 55
«Αγωνιστική Ταξική Πορεία»: 17
«Νέα Πορεία»: 14.

Στην έναρξη του συνεδρίου το Σάββατο, κατά τη συζήτηση για τη νομιμοποίηση των σωματείων και των αντιπροσώπων τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποκάλυψαν την προσπάθεια των δυνάμεων της «Αυτόνομης Παρέμβασης» να νομιμοποιήσουν τους αντιπροσώπους του σωματείου των θυρωρών που ήταν αποτέλεσμα διπλοψηφιών, αλλά και εργαζόμενου που βρέθηκε στην κατάσταση ψηφισάντων παρόλο που είχε πεθάνει. Μετά την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το σώμα του Συνεδρίου αποφάσισε με την ψήφο του το συγκεκριμένο σωματείο να μη λάβει μέρος στο Συνέδριο.

Στη διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων κατατέθηκαν συνολικά 3 προτάσεις. Η πρόταση της ΔΑΣ έλαβε 330 ψήφους, η πρόταση της πλειοψηφίας του ΕΚΑ (να αποκλειστεί ένας εργαζόμενος από το σωματείο των θυρωρών) έλαβε 170 ψήφους και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» 37 ψήφους.


Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν πολιτικά το απαράδεκτο γεγονός να παίρνουν μέρος στο συνέδριο σύνεδροι που είναι διευθυντές, προσωπάρχες και προϊστάμενοι, εκπρόσωποι των εργοδοτών από το χώρο των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι εκλέχτηκαν ασκώντας τρομοκρατία και απειλές στους εργαζόμενους.

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού καθυστέρησαν συνειδητά την έναρξη των διαδικασιών συζήτησης του Συνεδρίου με διάφορα προσχήματα, έχοντας ως σκοπό μέχρι και την οριστική ματαίωση του Συνεδρίου, προκειμένου να ελέγξουν παρασκηνιακά τους συσχετισμούς δύναμης και να αποφύγουν την ουσιαστική συζήτηση που θα τους αποκαλύψει στα μάτια των αντιπροσώπων και της εργατικής τάξης συνολικότερα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 31 Μάη και 1η Ιούνη με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΑ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Αλληλεγγύη στους εργάτες που αγωνίζονται

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ («Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - ΔΑΣ), που βρίσκονταν ως αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ, της ΦΑΓΕ, αλλά και στους εργαζόμενους κάθε εργασιακού χώρου που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, στην εκ περιτροπής εργασία, που είναι στη μάχη για τη διεκδίκηση του μεροκάματου και των συλλογικών συμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: