Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ... (Επειδή το «κράτος έχει συνέχεια»...)Δεν νιώθω την ανάγκη, ούτε είναι του παρόντος να αναλύσω παράγραφο-παράγραφο το άρθρο, ή το ύφος του Ν. Φελέκη, για να κάνω γνωστό στον αναγνώστη σε τι συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του (οι παλαιότεροι γνωρίζουν). Όσοι θυμούνται ακόμα ότι κάποτε υπήρξαν και οι ίδιοι παιδιά θα καταλάβουν. Εκφράζω την οργή και την αηδία μου για ό,τι οδήγησε τον όποιο «αριστερό» χαρτογιακά σε αυτήν την κατάπτυστη απόφαση  (που εκτός των άλλων επιβεβαιώνει ότι το «κράτος έχει συνέχεια») και την ευχή μου στα παιδιά να τα καταφέρουν, να μην το βάλουν κάτω, το αξίζουν. Ταυτόχρονα, τον σεβασμό και τη συγγνώμη μου στον ―ήρωα των παιδικών μου χρόνων― Καραγκιόζη... Οικοδόμος.

ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...

Είχα αποφασίσει, για σήμερα, να γράψω κάτι για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και το θρίλερ αν πάμε σε σύγκρουση και ρήξη ή όχι με τους εταίρους-δανειστές μας. Έφτιαξα καφέ, κάθισα στο γραφείο, άναψα τσιγάρο, άνοιξα το iPad και σκεφτόμουνα την πρώτη πρόταση, πως να ξεκινήσω το κομμάτι. Χτύπησε το τηλέφωνο. Το σήκωσα, ήταν ένας φίλος. Με ρώτησε: "τι γίνεται με τα παιδιά του Αγρινίου. Θα πάει η ομάδα στο Παγκόσμιο ή όχι;" Δεν κατάλαβα τι εννοούσε. "Ποιά παιδιά, ποιό Αγρίνιο, τι παγκόσμιο μου λες", του απάντησα.

Για να μην πολυλογούμε με ρωτούσε για το θέμα που ανέκυψε -για το οποίο εγώ δεν είχα πάρει χαμπάρι είναι η αλήθεια- με την ποδοσφαιρική ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, η οποία επειδή κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαθητών έπρεπε να πάει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και δεν θα πάει, λένε, γιατί το υπουργείο Παιδείας, επικαλούμενο την οικονομική κρίση, έκοψε το σχετικό κονδύλι. Οι μαθητές έστειλαν στον πρωθυπουργό επιστολή ζητώντας του να παρέμβει προκειμένου να μπορέσουν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μαθητών. Αφού μου εξήγησε ο φίλος το θέμα κι αφού συμφωνήσαμε πως η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας είναι απαράδεκτη, έψαξα και βρήκα την επιστολή των μαθητών του Αγρινίου, των μικρών συμπατριωτών μου.

Όσο τη διάβαζα τόσο μου ανέβαινε το αίμα στο κεφάλι. Μα είναι δυνατόν, κύριε Μπαλτά, κύριε Κουράκη -δεν έχω ακριβώς καταλάβει ποιός είναι ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας- να έχετε πάρει τέτοια απόφαση; Είναι δυνατόν βρε καραγκιόζηδες; Είναι δυνατόν να στερείτε από τα παιδιά το όνειρο; Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν έχετε λεφτά; Να κόψτε το λαιμό σας και να βρείτε. Αν το πρωτάθλημα το είχε πάρει κάποιο Λύκειο από τη Θεσσαλονίκη όχι μόνον ο κοτσιδάκιας υπουργός Παιδείας θα είχε βρει λεφτά, αλλά θα έβγαινε και φωτογραφία με τα παιδιά κρατώντας το κύπελλο και θα υποσχόταν ότι θα τα συνοδέψει ο ίδιος στη Γουατεμάλα.

Λεφτά για τα παιδιά του Αγρινίου δεν έχετε, αλλά να χαρίζετε 20 και περισσότερα εκατ. ευρώ στον Σαββίδη για τον ΠΑΟΚ έχετε. Λεφτά για να συμμετάσχουν οι μαθητές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα -που το δικαιούνται, δεν τους κάνετε χάρη- δεν σας περισσεύουν. Λεφτά για να οργανώσετε, με παρελάσεις και χορούς, τη νέα "αρετή των (αριστεροδέξιων) Ελλήνων" υπάρχουν. Για τα παιδιά-πρωταθλητές του Αγρινίου δεν υπάρχουν. Για να κάνετε προπαγάνδα, συνέδρια, ημερίδες, να πηγαίνετε ταξίδια, να στέλνετε την Παναρίτη στις Βρυξέλες και τον Κουΐκ στην Ουάσιγκτον και δεν ξέρω ποιούς άλλους από δω κι από κει, έχετε.

Υποθέτω δεν χρειάζεται να γράψω τίποτε γιατί πρέπει να πάνε οι μαθητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το καταλάβουν όλοι. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να είναι ακριβή στα πίτουρα και φθηνή στο αλεύρι. Μόνον κάποιος γελοίος θα μπορούσε να διανοηθεί να ακυρώσει τη συμμετοχή των μαθητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Μόνον κάποιος που μισεί τα παιδιά θα διέπραττε τοιούτον ατιμίαν. Μόνον κάποιος ανίδεος και ξεφτιλισμένος θα το σκεφτόνταν.

Δεν θέλω να γράψω τίποτε άλλο. Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα φωνάξει τον ανεκδιήγητο που πήρε την απόφαση και θα τον βάλει να φάει το χαρτί της απόφασης. Κι αν τον πέταγε και με τις κλωτσιές από τη θέση που είναι θα ήταν ακόμη καλύτερα. Άκου δεν έχουν λεφτά; Αν δεν μπορούν ο Μπαλτάς και ο Κουράκης ας αναθέσουν το θέμα στον Κοντονή, τον υφυπουργό Αθλητισμού. Είμαι σίγουρος ότι θα βρει αμέσως τα λεφτά. Αν τα ζητήσει από τον ΟΠΑΠ θα του τα δώσουν. Ακόμη και πρόεδροι ΠΑΕ αλλά και πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών. Από τράπεζες μέχρι μεγάλες βιομηχανίες.

Σήμερα κιόλας θα πρέπει να λύσουν το θέμα. Και όχι μόνον να το λύσουν, αλλά και να προετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομάδα του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου για να συμμετάσχει, και να διακριθεί, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Άκου δεν υπάρχουν, λόγω κρίσης, λεφτά. Πόσα είναι μωρέ τα λεφτά; 50, 100, 200 χιλιάδες; Πόσα; Για να μην φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε εράνους, λύσετε σας παρακαλώ σήμερα κιόλας το θέμα. Γιατί περίπτωση να μην πάνε τα παιδιά στο Παγκόσμιο δεν υπάρχει. Αν δεν μπορείτε εσείς θα βρούμε εμείς, οι Αγρινιώτες, τον τρόπο.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κύριε πρωθυπουργέ, αν δεν σας έχουν ενημερώσει υπηρεσιακά για το θέμα, ας σας ενημερώσει ο υπουργός σας για θέματα Τύπου Νίκος Παππάς. Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνον θα το λύσετε, αλλά και θα καλέσετε στο Μαξίμου τους μικρούς μου συμπατριώτες-πρωταθλητές για να τους συγχαρείτε και να τους ευχηθείτε να τα πάνε όσο μπορούν καλύτερα και στο Παγκόσμιο της Γουατεμάλας.

Σας παραθέτω αυτούσια την επιστολή.

“Αξιότιμε κ Πρωθυπουργέ

Πήραμε την πρωτοβουλία και σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή ως μαθητές – αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου, και μάλιστα ως πρωταθλητές Ελλάδας.
Συμμετείχαμε λοιπόν και φέτος , όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων , ως ομάδα ποδοσφαίρου του Σχολείου μας , του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου , όπου καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό αγώνα και να αναδειχθούμε πρωταθλητές Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας θα συμμετέχουμε και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Λυκείων , όπου ήδη έχει δηλώσει συμμετοχή και η Ελλάδα με τις ομάδες που θα αναδειχθούν πρωταθλήτριες και το οποίο για φέτος θα διεξαχθεί στη Γουατεμάλα.

Με αφορμή λοιπόν την πληροφορία από το Υπουργείο Παιδείας, μετά το πέρας των τελικών αγώνων, ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λυκείων με τις Πρωταθλήτριες ομάδες της, λόγω οικονομικής κρίσης, λόγω του ότι δεν μπορούν να διατεθούν κονδύλια από το κράτος γι’ αυτό το σκοπό εξαιτίας των περικοπών, θα θέλαμε να εκφράσουμε κάποιες σκέψεις μας και να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Για να φτάσουμε στον τελικό αγώνα, όπου κατακτήσαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αγωνιστήκαμε πολύ σκληρά με πείσμα και μεράκι γι’ αυτό που κάναμε, με πρόγραμμα και πειθαρχία στοχεύοντας πάντα στην πρόκριση, θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας και πολλές φορές τον ύπνο μας.

Φυσικά όλα αυτά με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των καθηγητών του σχολείου μας. Το όνειρό μας ήταν να φτάσουμε στην κορυφή, να τιμήσουμε όλη την σχολική κοινότητα και να κάνουμε περήφανη την Ελλάδα εκπροσωπώντας την και στους Παγκόσμιους Αγώνες Λυκείων.
Και να που τα καταφέραμε, οι αγώνες μας δικαιώθηκαν, είμαστε έτοιμοι με πολύ ενθουσιασμό να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα για μεγαλύτερη κατάκτηση, να ταξιδέψουμε στην Γουατεμάλα.

Είμαστε περήφανοι που, μέσα από τον αθλητισμό, μας δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουμε, να γνωρίσουμε και να συναγωνιστούμε με συνομήλικα άτομα από όλο τον κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα, να αποκτήσουμε εμπειρίες σε εκπαιδευτικό επίπεδο που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας μας, να κάνουμε πράξη, δικαιωματικά πλέον, το όνειρό μας, το όνειρο της συμμετοχής μας σε τέτοιους αγώνες.

Δεν είναι άδικο λοιπόν, αντί να επιβραβεύεται η πανελλήνια νίκη μας, αντί ένα ευαίσθητο Υπουργείο, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας, να μας ενθαρρύνει να στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά, αντί να μας τροφοδοτεί με ενέργεια για την κατάκτηση ανώτερων στόχων στον αθλητισμό και στη γνώση, να φαίνεται τελικά ότι μας κόβει τα φτερά, να μας αποθαρρύνει και να μας απογοητεύει;

Νιώθουμε ότι η παλιά γενιά δεν φαίνεται να στηρίζει την νέα γενιά, που καλείται να φανεί δυνατή και να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες της κρίσης. Νιώθουμε ότι τιμωρούμαστε για μια νίκη που πετύχαμε επάξια και αξιοκρατικά. Αισθανόμαστε ότι τα θετικά μηνύματα πού πρέπει να μας δίνει η κοινωνία δεν μπορούν να φτάσουν σε εμάς.

Δεν είναι κρίμα οι δυνατότητές μας και οι επιδόσεις μας να περιορίζονται στα Εθνικά Σύνορα, τη στιγμή που φαίνεται ότι είμαστε ικανοί να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα με την θέληση και την δύναμη της ψυχής μας;

Κύριε Πρωθυπουργέ , απευθυνόμενοι σε εσάς, σε έναν νέο πρωθυπουργό και νέο άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο που είναι κοντά στους νέους, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθείτε ακούγοντας την φωνή μας και θα μεριμνήσετε ώστε να εξαντληθούν οι οποιεσδήποτε δυνατότητες υπάρχουν για να ταξιδέψουμε τελικά στην Γουατεμάλα, να μην είμαστε εμείς οι νέοι τα θύματα της οικονομικής κρίσης, να μη χάσουμε τα όνειρά μας, τη φιλοδοξία μας, την αισιοδοξία μας …

Με εκτίμηση
Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
Πρωταθλητές στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Ποδοσφαίρου 2014-15”

Φελνίκος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με κάθε εκτίμηση στον κόπο και στην αγωνία των παιδιών για το δίκαιο αίτημά τους επειδή δεν πιστεύω ότι σε κάθε κυβέρνηση υπάρχουν οι καλοί κι οι κακοί λειτουργοί της, απλά όλοι ακολουθούν την πολιτική στην οποία είναι ταγμένοι και εξυπηρετούν τα συμφέροντα που φροντίζουν κάθε φορά να εκλέγονται αυτοί οι άνθρωποι, γιατί αλλιώς δε θα ξαναεκλεγουν, θα ήθελα να μάθω: Ο κ. Κοντονής τα βρήκε τα λεφτά; Ο κ. Παπας ενημέρωσε τον κ. Πρωθυπουργό; Ο κ. πρωθυπουργός πώς αντέδρασε στο θέμα αυτό;Φρόντισε να βρεθούν τα λεφτά;

Σοφία