Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Η σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας

Εκδήλωση για τα 56 χρόνια από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης

Η μεγάλη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης που η Κούβα εκφράζει έμπρακτα προς λαούς όλου του κόσμου αναδείχτηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή το πρωί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, τιμώντας τα 56 χρόνια από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ, να καταστρέψουν την Επανάσταση χρησιμοποιώντας κάθε είδους επιθετική ενέργεια, προπαντός το εμπάργκο, αλλά και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ομως, συνέχισε, η Επανάσταση έχει κρατηθεί γερά, αταλάντευτη στις αρχές της, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του κουβανικού λαού στην αυτοδιάθεση. Πρόσθεσε ότι ο λαός του είναι περήφανος που έχει υπερασπιστεί το σοσιαλισμό σε περίπλοκες συνθήκες και σημείωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία επικαιροποίησης της οικονομίας με στόχο να γίνει ο σοσιαλισμός πιο δυνατός».

Αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που οι κυβερνήσεις Κούβας και ΗΠΑ έκαναν στα μέσα του Δεκέμβρη και - όπως υπογράμμισε είχαν απήχηση γενικά στις διεθνείς σχέσεις - ξεχώρισε στα όσα ακολούθησαν την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τριών από τους Πέντε Κουβανούς, ως αποτέλεσμα και του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε διεθνώς. Είπε ακόμα ότι η Κούβα πάει στο διάλογο με ανοιχτό πνεύμα, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της. Εξηγώντας ότι ο δρόμος που υπάρχει για να διανυθεί είναι μακρύς.

Πριν πάρουν το λόγο ομιλητές που παρουσίασαν τη διεθνιστική προσφορά της Κούβας σε διάφορους τομείς (Υγεία, Παιδεία κ.τ.λ.), ο γγ του Συνδέσμου, Δήμος Κουμπούρης, σημείωσε ότι τίποτα από όσα έχει προσφέρει η Κούβα δε θα γινόταν, αν η ίδια δεν είχε ιδιαίτερα επιτεύγματα στους αντίστοιχους τομείς, αλλά και ότι το παράδειγμα του λαού της Κούβας και της προσφοράς του δείχνει ότι μπορεί να δοθεί απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, όταν οι λαοί πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προέδρου του Συνδέσμου, Νίκου Καρανδρέα, που συσχέτισε τη διεθνιστική προσφορά της Κούβας στην Υγεία με τον ίδιο τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα Υγείας στη χώρα, δίνοντας π.χ. μεγάλο βάρος στην πρόληψη, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό ατομικισμό που «διδάσκει» στους εργαζόμενους να απεμπολούν οι ίδιοι το δικαίωμά τους στην Υγεία. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά στοιχεία που παρατέθηκαν είναι ότι σήμερα στην Κούβα για κάθε 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 591 γιατροί, όταν στις ΗΠΑ είναι 256, στην Αυστραλία 247, στο Μεξικό 198, στην Παπούα Νέα Γουινέα ...5. 

Μόνο το 2014, 50.000 Κουβανοί γιατροί και υγειονομικοί πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε 65 χώρες όλου του πλανήτη. Αναφέρθηκε στη στήριξη στην Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, στη λεγόμενη επιχείρηση «Θαύμα» που ξεκίνησε το 2003 και έως το 2011 είχε οδηγήσει στην αποκατάσταση ή βελτίωση της όρασης σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε 34 χώρες της Λ. Αμερικής, της Αφρικής και της Καραϊβικής, αλλά και στην προσφορά για την αντιμετώπιση του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική.

Ακόμα, η Αννεκε Ιωαννάτου και η Δανάη Χέλμη, μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, μίλησαν για τη διεθνιστική προσφορά της Κούβας στον τομέα της Εκπαίδευσης και ως στήριξη σε μια σειρά λαϊκά κινήματα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Φαρίντ Φερνάντες, πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: