Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Ερωτήματα και διαμαρτυρίες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής - Ερώτηση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό


Παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογιάκο έκαναν χτες δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής για ζητήματα που αφορούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής που αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Απρίλη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα και υπόνοιες για προσπάθεια αποστείρωσης από τον πολιτικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής βίας, καθώς δεν κλήθηκε από τον εισαγγελέα να καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν καταθέσει στην αρχή της υπόθεσης. Θυμίζουμε ότι στην αρχή της υπόθεσης είχαν καταθέσει στον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, αλλά και στη συνέχεια στις ειδικές ανακρίτριες, βουλευτές και προσωπικότητες από όλα τα κόμματα, οι οποίοι όμως δεν καλούνται τώρα στη δίκη.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη χτεσινή τους παρέμβαση εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το θέμα, ωστόσο από την πλευρά της εισαγγελικής αρχής εκφράστηκε επιμονή στην επιλογή να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, οι δικηγόροι έθεσαν και το ζήτημα του χώρου διεξαγωγής της δίκης, μετά τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσηκωθεί για το θέμα στο Δήμο του Κορυδαλλού. Η εισαγγελία εξήγησε ότι είναι κλειστός ο χώρος του Εφετείου Αθηνών (όπου θα μπορούσε να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής) με άλλες μεγάλες δίκες που είναι σε εξέλιξη και επικαλέστηκε πρόσθετους τεχνικούς λόγους.


Ερώτηση του ΚΚΕ για τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό 


Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη για τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό.

Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Δήμου Κορυδαλλού σχετικά με τον προγραμματισμό πραγματοποίησης της δίκης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής στο χώρο των φυλακών της πόλης, με τον οποίο δηλώνουν εντελώς αντίθετοι.

Ήδη η δίκη έχει καθυστερήσει. Θα πρέπει να ξεκινήσει στις 20 Απρίλη σε άλλο ασφαλές μέρος όπως απαιτεί και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του. Ταυτόχρονα, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δίκης, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και απαιτεί την τροποποίηση της σχετικής απόφασης.

Ο λόγος της πλήρους εναντίωσης των κατοίκων και του δημοτικού συμβουλίου βασίζεται κυρίως στα εξής σοβαρά στοιχεία: α) Η δικαστική αίθουσα βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από έντεκα σχολικές μονάδες της πόλης (νηπιαγωγεία, δημοτικά κ.λπ.), τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα. Οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά διέρχονται καθημερινά από τον ίδιο δρόμο της εισόδου στη δικαστική αίθουσα, β) τις ημέρες της δίκης έχουν προγραμματιστεί διάφορες μαζικές συγκεντρώσεις έξω από το χώρο της αίθουσας από διάφορους φορείς, γ) με αυτά τα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει εντονότατη αστυνομική παρουσία στο συγκεκριμένο σημείο που θα ελέγχει την περιοχή και θα επηρεάζει την ομαλή διέλευση των μαθητών, σε μια περίοδο μάλιστα πραγματοποίησης και των πανελληνίων εξετάσεων, δ) ο χώρος διεξαγωγής της δίκης είναι πολύ κοντά στους χώρους των εγκλημάτων των ναζιστών κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής (δολοφονία Φύσσα, δολοφονικές επιθέσεις κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγυπτίων ψαράδων) και δεν ενδείκνυται γενικά η πραγματοποίηση δίκης στον τόπο των εγκλημάτων, ε) υπονομεύεται η αναγκαιότητα για ανοιχτή διεξαγωγή και συγκεκριμένα η πρόσβαση και ενημέρωση τόσο των εμπλεκομένων άμεσα στη δίκη (διαδίκων, δικηγόρων κ.λπ.) όσο και άλλων (δημοσιογράφων, νομικών παρατηρητών κ.λπ.). Συμπερασματικά θα διαταραχτεί σοβαρότατα και για μακρύ χρονικό διάστημα η κοινωνικο-οικονομική ζωή της πόλης ενώ θα δημιουργηθούν προβλήματα και στη σωστή διεξαγωγή της δίκης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν για:

-Την άμεση αλλαγή του συγκεκριμένου χώρου πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δίκης και τη διεξαγωγή της στην αίθουσα του Εφετείου Αθήνας ή σε άλλο κατάλληλο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς φυσικά αναβολή της ημερομηνίας έναρξης αυτής.

-Την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού από την πόλη, όπως είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων της πόλης;».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: