Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής δημοσιογράφος Θανάσης Γεωργίου

Ο Θ. Γεωργίου στα πρόσφατα 100ά γενέθλιά του στο Βερολίνο
Πλήρης ημερών, λίγες βδομάδες μετά τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, «έφυγε», στις 3 Μάρτη, στο Βερολίνο, ο παλαίμαχος κομμουνιστής δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Θανάσης Γεωργίου. Ο σύντροφος Θανάσης γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1914 στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, δεύτερος από 4 παιδιά, αδερφός του κομμουνιστή δημοσιογράφου και λογοτέχνη Βάσου Γεωργίου, που πέθανε το 2003.
Πολέμησε ως πυροβολητής ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αμυνταίου τον Απρίλη του 1941 κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα. Στην Κατοχή δούλεψε ως δημοσιογράφος στον παράνομο Τύπο του ΕΑΜ, στο κεντρικό δημοσιογραφικό όργανό του «Ελεύθερη Ελλάδα». Την περίοδο αυτή γνωρίστηκε με τον ήρωα κομμουνιστή δημοσιογράφο Κώστα Βιδάλη, που δολοφόνησε η συμμορία του Σούρλα το 1946 στη Θεσσαλία.
Μετά το Δεκέμβρη του 1944 καταδιώχθηκε από το αντιδραστικό αστικό καθεστώς, αντιμετώπισε στημένες κατηγορίες και εξορίστηκε στον Εύδηλο της Ικαρίας. Το 1947 έγινε μέλος του ΚΚΕ, τίτλο που τίμησε μέχρι την τελευταία του πνοή. Μετά από μια «μερική αμνηστεία» πήγε στον Πειραιά, απ' όπου, το Γενάρη του 1948, απέδρασε μαζί με άλλους αγωνιστές και μέσω Ιταλίας και Τσεχοσλοβακίας επέστρεψε στην Ελλάδα για να παλέψει στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Ηταν πολεμικός ανταποκριτής του ΔΣΕ, με δράση κυρίως στην περιοχή του Γράμμου και του Βίτσι. Τον Οκτώβρη του 1948 στάλθηκε από το Βίτσι, με εντολή του Κόμματος, στην Πράγα και από εκεί στη Γερμανία, στη Σοβιετική Ζώνη, τη μετέπειτα Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Εκεί, το Γενάρη του 1949, συνόδευσε αντιπροσωπεία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που, με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, έκανε εικοσαήμερη περιοδεία. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Κόμματος στην Επιτροπή Αλληλεγγύης για την Ελεύθερη Ελλάδα, που δημιουργήθηκε από τη ΓΛΔ, και παρακολουθούσε ως υπεύθυνος την πορεία των παιδιών που κατέφταναν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της εποποιίας του ΔΣΕ. Κατά τα τέλη του 1949 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου εργάστηκε στο Πρακτορείο Ειδήσεων της ΓΛΔ και ως δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη». Εκεί γνώρισε και τη συντρόφισσα στη ζωή του, Γκέρντρουντ, μέλος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την οποία απόκτησε τρία παιδιά, την Ειρήνη, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας δούλεψε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Ελεύθερη Πατρίδα» στο Λονδίνο ως αρχισυντάκτης, με διευθυντή τον κομμουνιστή δημοσιογράφο και συγγραφέα Τάκη Αδάμο.
Ο σύντροφος Θανάσης πάλεψε από το μετερίζι του δημοσιογράφου για τη διατήρηση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Υπήρξε ακούραστος, οξυδερκής και πάντα στρατευμένος στην πάλη για τη νίκη του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη», με τη συμβολή του για δεκαετίες ως ανταποκριτής της εφημερίδας στη Γερμανία, έμεινε γνωστός με το ψευδώνυμο «Θανάσης Βόρειος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: