Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Αν ο Ρίτσος δεν είχε επιλέξει να ενταχθεί στο ΚΚΕ, αν δεν είχε φυλακιστεί και υποφέρει για τα πιστεύω του, τότε πιθανόν να ήταν ένας καλός λυρικός ποιητής που θα εξυμνούσε το φεγγάρι, τα αστέρια, το Αιγαίο»

ΕΡΗ ΡΙΤΣΟΥ: Δεν υφίσταται η έννοια του απολίτικου και μη στρατευμένου

Μεγάλη τέχνη είναι αυτή που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, αυτή που τον κάνει δημιουργό της μοίρας του, «γιατί μονάχα η πραγματικότητα μας δείχνει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε». Είναι το μήνυμα της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Οργάνωση Βάσης Μουσικού - Θεατρικού και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, την περασμένη Παρασκευή, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθήνας. Η εκδήλωση - με ομιλήτριες την Ερη Ρίτσου, λογοτέχνη και υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και την Αλεξάνδρα Προυσανίδου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ - έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου.
Ηδη μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 25 έργα απ' όλα τα είδη τέχνης (λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, φωτογραφία, εικαστικά, σενάρια για ταινία μικρού μήκους, θεατρικά, ζωγραφική) και το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η προβολή τους μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ (efestival.kne.gr/) και το πόρταλ του 902. Φιλοδοξία της Οργάνωσης είναι κάποια από αυτά τα έργα να αξιοποιηθούν και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που φέτος κλείνει τα 40 του χρόνια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν έργα τους μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη.



Για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη μίλησε η Αλεξάνδρα Προυσανίδου αναφερόμενη σε λαμπρές σελίδες καλλιτεχνών που έχουν στρατευτεί με το νου, την ψυχή και το έργο τους στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, συντελώντας στην αφύπνισή του. Ενώ, μιλώντας για το ρόλο της τέχνης, σημείωσε ότι «η πραγματική λειτουργία της είναι να μας ωθεί να ανησυχούμε, να ψάχνουμε κάτω από την επιφάνεια, αναζητώντας τη βαθύτερη ουσία. Να δείχνει τη σύγκρουση του παλιού και του καινούριου και μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, την εσωτερική διαπάλη του ανθρώπινου ψυχισμού».
Η Ερη Ρίτσου επισήμανε ότι δεν υφίσταται η έννοια του απολίτικου και μη στρατευμένου, καθώς «αν είσαι στην κοινωνία και λειτουργείς σ' αυτή δεν νοείται το απολίτικο. Κάθε δράση και κάθε αδράνεια έχει αντίκτυπο. Κάθε μορφή τέχνης είναι στρατευμένη, συνειδητά ή μη(...) Αν ο Ρίτσος δεν είχε επιλέξει να ενταχθεί στο ΚΚΕ, αν δεν είχε φυλακιστεί και υποφέρει για τα πιστεύω του, τότε πιθανόν να ήταν ένας καλός λυρικός ποιητής που θα εξυμνούσε το φεγγάρι, τα αστέρια, το Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά η κόρη του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή. Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών και με αφορμή τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, επικρατεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα πεσιμισμού, μια αδυναμία να παρέμβουμε στα πράγματα, εστιάζουμε σε μικροάμυνες για να προστατεύσουμε το μίνιμουμ. Ομως, αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Ο αγώνας πρέπει να είναι καθημερινός, για τα μικρά και τα μεγάλα, να παλεύουμε για όλα, ώστε να μη βρεθούμε 10 βήματα πίσω», είπε και κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: