Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

ΗΠΑ: Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε φαστ - φουντ


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν την Πέμπτη υπάλληλοι των αλυσίδων φαστ - φουντ στις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες, ζητώντας αυξήσεις μισθών και να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να συνδικαλίζονται. Οι εργαζόμενοι σε φαστ - φουντ από το Μαϊάμι μέχρι τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Χιούστον και το Λος Άντζελες έκαναν στάση εργασίας με κύριο αίτημα να αυξηθεί η ωριαία αποζημίωσή τους στα 15 δολάρια. Συνολικά στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από 130 πόλεις σε 33 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Μουχάμεντ Μαλίκ, ο οργανωτής της στο Μαϊάμι.
Στη Νέα Υόρκη, απ' όπου ξεκίνησε το κίνημα αυτό τον Νοέμβρη του 2012, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αψηφώντας τη βροχή, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Δίκαιος μισθός, σεβασμός στα δικαιώματά μας».
Δουλειά με συνθήκες σκλαβιάς
«Το αμερικάνικο όνειρό μου μετατράπηκε σε σκλαβιά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 33χρονη από τη Νικαράγουα, η Σελμίρα Γουίλσον, η οποία ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Με τα 7,99 δολάρια την ώρα που κερδίζει εργαζόμενη στα McDonald's δεν μπορεί να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της, σημείωσε. «Ο 16χρονος γιος μου δουλεύει επίσης στα McDonald's. Πληρωνόμαστε ψίχουλα. Τα βράδια δουλεύω καθαρίστρια σε γραφεία για να μπορέσουμε να ζήσουμε», πρόσθεσε η γυναίκα.
Στο Μαϊάμι περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από ένα εστιατόριο Wendy's φωνάζοντας συνθήματα όπως «θέλουμε αυξήσεις». «Βαρέθηκα να κερδίζω έναν άθλιο μισθό», είπε ο Όσκαρ Ριβέρα που δουλεύει στην αλυσίδα αυτή για 7,93 δολάρια την ώρα. «Δεν φτάνουν για να πληρώσω τους λογαριασμούς, να βοηθήσω τη μητέρα μου, να στηρίξω την οικογένειά μου», τόνισε.
Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες χώρες, όπως στην Ελβετία, την Βρετανία και τη Γαλλία, ενώ στην Ιταλία τα τρία μεγάλα συνδικάτα του τομέα εξήγγειλαν απεργία για σήμερα Παρασκευή, σε ένδειξη συμπαράστασης.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: