Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

«Όσο θα έχουμε μορφή ανθρώπου, θα οικοδομούμε…» - Χοσέ Μαρτί


«…Στο πέρασμά μας ξεσηκώνουμε κόσμο. Μέσα στην καλοσύνη των ψυχών βλέπω τη ρίζα αυτής της στοργικής φροντίδας μου για τα βάσανα του ανθρώπου και για το πόσο είναι δίκαιο να τα γιατρέψουμε: Οι κάμποι είναι δικοί μας... Ξέρω θα εξαφανιστώ. Όμως δεν θα εξαφανιζόταν μαζί με εμένα η σκέψη μου, ούτε θα με τρόμαζε το σκοτάδι μου. Κι όσο θα έχουμε μορφή ανθρώπου, θα οικοδομούμε…».

Χοσέ Μαρτί
(Στρατόπεδο του Ντος Ρίος, 18 Μάη 1895 - μια μέρα πριν σκοτωθεί στη μάχη).

Σαν σήμερα, στις 19 Μάη του 1895, έφυγε από τη ζωή ο Κουβανός ποιητής και φιλόσοφος επαναστάτης Χοσέ Μαρτί. Ο Απόστολος της Κουβανικής Ανεξαρτησίας που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανεξαρτησία και την ενότητα όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής κατά του ισπανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Το ποιητικό και συγγραφικό του έργο αποτέλεσε το πνευματικό έναυσμα για τη φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα και γι’ αυτό ο Μαρτί εορτάζεται μέχρι και σήμερα στην Κούβα ως ο Εθνικός Ποιητής του νησιού. Στα συγγράματα τους, τόσο ο Ερνέστο Γκεβάρα όσο και ο Φιντέλ Κάστρο αναφέρονται στο Χοσέ Μαρτί ως πηγή έμπνευσης και επαναστατικού πνεύματος.

Διαβάστε:
"«Θα σηκώσω όρθιο τον κόσμο!». Γράμματα του Χοσέ Μαρτί" :

Αφιέρωμα στο Χοσέ Μαρτί:

Δεν υπάρχουν σχόλια: