Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Απορρίπτει τα περί «τρομοκρατίας» το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας απορρίπτει την για 30ή φορά αστήριχτη κατηγορία που απευθύνουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ προς το Νησί της Επανάστασης, ότι «είναι χώρα που πατρονάρει την τρομοκρατία». Σημειώνει την αντίφαση που διατυπώνεται και στην Εκθεση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την τρομοκρατία, ότι ενώ αναφέρεται πως «η Κούβα συμβάλλει και παρέχει κάθε βοήθεια για την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας και της κυβέρνησης της χώρας, για να επιτευχθεί μια συμφωνία ειρήνης», ή ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι η κουβανική κυβέρνηση παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε παραστρατιωτικές ομάδες», παρ' όλα αυτά επιμένει στον ισχυρισμό της.
Στη συνέχεια το ΥΠΕΞ της Κούβας σημειώνει ότι «είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ αυτές που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούν την κρατική τρομοκρατία ως όπλο ενάντια σε χώρες που αντιστέκονται στην επιβολή τους, χρησιμοποιούν απαράδεκτες μεθόδους, όπως τα βασανιστήρια, η υψηλή στρατιωτική τεχνολογία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για εκτελέσεις, χωρίς καμία προηγούμενη διαδικασία δίκης, εμφανιζόμενων ως τρομοκρατών, ανάμεσά τους και πολίτες των ΗΠΑ. Είναι αυτές επίσης που έχουν προκαλέσει ασύλληπτο αριθμό θανάτων άμαχων αθώων πολιτών. Και η Κούβα είναι μια από τις χώρες που προκειμένου να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της έχει υποστεί για δεκαετίες τις συνέπειες των τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν από το έδαφος των ΗΠΑ, με συνολικό απολογισμό 3.478 νεκρούς και 2.099 αναπήρους». Αναφέρονται επίσης η δράση του πρώην πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες, με πιο χαρακτηριστική την ανατίναξη του αεροπλάνου των Κουβανικών αερογραμμών στις 6 Οκτώβρη του 1976 από την οποία σκοτώθηκαν 73 άνθρωποι ή η αδικία με την καταδίκη των 5 Κουβανών αγωνιστών (οι 3 ακόμη κρατούνται).
Καταλήγοντας το ΥΠΕΞ της Κούβας απαιτεί να σταματήσει η χειραγώγηση με το θέμα της τρομοκρατίας και να βγει η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: