Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωντουμάνια



Σε σκηνικό καμένης γης παραπέμπει η ατμόσφαιρα μικρών και μεγάλων πόλεων της χώρας. Τζάκια και ξυλόσομπες έχουν μετατρέψει τον αέρα της χειμωνιάτικης Ελλάδας, σε ψησταριά της Βάρης - Κορωπίου. Με τους λέβητες θέρμανσης να μένουν αδειανοί μέχρι την τελευταία τους σταγόνα. Πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ έσοδα είχαν υπολογίσει οι οικονομικοί επιτελείς της χώρας από την αύξησης της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, πριν ακόμη προφτάσει να τεθεί σε ισχύ ο αντίστοιχος νόμος. Ένας νόμος που επιβλήθηκε με την ίδια ακριβώς μέθοδο που χαράχτηκε, μέχρι σήμερα, κάθε είδους οικονομική πολιτική σε αυτή τη χώρα. Υπό την απειλή μη εκταμίευσης της δόσης.

Καμία εντύπωση δεν προκαλεί, βέβαια, αυτό το οικονομικό φιάσκο. Φτάνει να θυμηθούμε ότι από τους τρεις τελευταίους υπουργούς οικονομικών της χώρας, ο ένας ήταν έμμισθος υπάλληλος των τραπεζών, ο άλλος αποτυχημένος επικεφαλής κρατικού οργανισμού που υπολόγισε πως από το 2012 θα μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ο τρίτος πολιτικός μαφιόζος.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι παράνομοι και αντισυνταγματικοί έκτακτοι φόροι διακοπής ρεύματος βαφτίστηκαν “ασφάλιστρα κινδύνου” ή “εθνική υπόθεση” και η αρπαγή ταμειακών αποθεματικών από ασφαλιστικούς φορείς, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ιδιώτες ονομάστηκε “οικονομική ελάφρυνση έντεκα χιλιάδων ευρώ ανά Έλληνα”, έτσι και η διπλασιασμένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης απέκτησε την ιδιότητα ενός “αναγκαίου κακού”.

Οικονομικοί αναλυτές, άνθρωποι της αγοράς και πρατηριούχοι εκτιμούν πως η πτώση των πωλήσεών τους έχει φτάσει το 80%. Το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ειδικά του φτηνού ναυτιλιακού που πωλείται ως θέρμανσης, ανθίζει· και οι λιγοστοί που αγοράζουν ακόμη πετρέλαιο τιτλοφορούνται μεγιστάνες.

Σχολεία σε περιοχές όπως η Φλώρινα ή οι Σέρρες παραμένουν κλειστά εξαιτίας του ψύχους, των δραματικών ελλείψεων και της άθλιας οικονομικής κατάστασης των δήμων. Αν κοιτάξει, βέβαια, κάποιος τον εκλογικό χάρτη του Ιουνίου, θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές είναι μπλε.

Υποθέτω πως οι άνθρωποι που παγώνουν εκεί πέρα, μαζί με όλους τους υπόλοιπους, αισθάνονται μια παραπάνω θαλπωρή που τους κρατά ζεστούς τις κρύες νύχτες του χειμώνα: Τη διατήρηση της χώρας στο ευρώ, τη σωτηρία της οικονομίας και τα άθλια διαφημιστικά του Τηλεμάρκετινγκ με δώρο ένα υπέρδιπλο πάπλωμα.

1 σχόλιο:

μαχαιρης είπε...

Αν ειχαμε δουλεια....
Θα πληρωναμε και το πετρελαιο....

Ναι τοσο μαζοχες ειναι...!!

Οι μπλε...