Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, αντιδρά στην κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών έργων.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής [ΥΠΕΚΑ] παρουσίασε για διαβούλευση από 3.12.2012 έως 14.12.2012 σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας [ΑΠΕ] και άλλες διατάξεις». Με το άρθρο 4 αυτού προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μεγάλων Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΥΗΣ)_με ισχύ πάνω από 15 μεγαβάτ_μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, όπως έχει νομοθετηθεί και για μικρούς ΥΗΣ, με κάποιες προϋποθέσεις. Κι αυτό έγινε με το επιχείρημα ότι οι μικροί Σταθμοί υπάγονται στις ΑΠΕ. Με  τον χαρακτηρισμό όμως και των μεγάλων Υδροηλεκτρικών  Έργων [ΥΗΕ] στα, οποία υπάγονται οι μεγάλοι ΥΗΣ, ως έργων ΑΠΕ, τον οποίο επέφερε ο πρώην υπ. Παπακωνσταντίνου δια του νόμου 4042/12 [‘Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος. . .’] το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί τώρα να επιτρέψει νομοθετικά την κατασκευή και μεγάλων ΥΗΕ στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

   Αλλά εάν τα μικρά ΥΗΕ καταλαμβάνουν συνήθως μικρή έκταση και δεν καταστρέφουν μεγάλα τμήματα δασικών εκτάσεων, τα μεγάλα ΥΗΕ δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις ιδιαίτερα για τον ταμιευτήρα, αλλά και τις λοιπές κατασκευές (φράγμα, κτίρια, Υποσταθμό, οδούς πρόσβασης κ.λ.π) οι οποίες θα καταστρέψουν και θα εξαφανίσουν για πάντα το δάσος ή τη δασική έκταση.

   Δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει περίσσεια τέτοιων Σταθμών και από καμία μελέτη ή άλλον σχεδιασμό δεν προκύπτει αδήριτη ανάγκη για κατασκευή νέων, προκύπτει το ερώτημα εάν οι υπουργοί- υφυπουργοί και οι υπάλληλοι του ΥΠΕΚΑ είναι ταγμένοι για την προστασία του περιβάλλοντος ή για το βλάψιμό του;
   Εάν αυτό το υπουργείο ενδιαφέρονταν πράγματι για το περιβάλλον δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτρέψει κατασκευή έργων, ούτε αυτών που ονομάζονται ΑΠΕ, μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις [φυσικά ούτε τις χιλιάδες βίλες των ημέτερων]. Εάν αυτό το υπουργείο το οποίο ονομάζεται και "κλιματικής αλλαγής„ ενδιαφέρονταν πράγματι για τη μη περαιτέρω επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής τότε θα έπρεπε να έχει ανακηρύξει ως προτεραιότητα υψίστης σημασίας τη διατήρηση των δασών και να μεριμνά για την επέκταση των δασικών εκτάσεων και όχι για την απομείωση τους, όπως επιχειρεί με το ως άνω σχέδιο νόμου.

   Οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων χρόνων έφεραν με την πολιτική τους μεγάλες καταστροφές στη χώρα και δυστυχία σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Μαζί με την αντίθεση σε αυτές τις πολιτικές ας αντισταθούμε επίσης για τη μη καταστροφή των δασών, αυτού του ζωτικού και αναντικατάστατου στοιχείου για τις μελλοντικές γενιές.

Για το Δ.Σ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ
Μιχ.Αγγέλου 18 – 45332 Ιωάννινα
Τηλ.:26510-41875
Ιωάννινα 20.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: