Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Πίσω από τα γεύματα «αγάπης» του κ. Καμίνη…
Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων παραθέτει γεύμα σε άπορους και άστεγους σήμερα Χριστούγεννα στη 1 το μεσημέρι στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη). Αντίστοιχη εκδήλωση ετοιμάζει ίδια ώρα ανήμερα την Πρωτοχρονιάς. Αναμένεται να σπεύσουν εκεί τηλεοπτικά συνεργεία, να γίνουν σχετικές  δηλώσεις από μια σειρά παράγοντες.

Οπωσδήποτε τέτοιες ενέργειες χρειάζονται σε καιρούς γενικευμένης στέρησης. Ωστόσο δεν πρέπει να διαφεύγει ότι σε μια σειρά πολιτικούς υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών, των πολιτικών που ευθύνονται για την αύξηση φτωχών και πεινασμένων, σε κάθε λογής απολογητές του καπιταλισμού και των μέτρων λιτότητας τους ευρωμονόδρομου, δε στοιχίζει τίποτε μια στο τόσο να εμφανίζονται «προστάτες ταπεινών και καταφρονεμένων», εκφράζοντας τάχα δυσφορία για την εξάπλωση της εξαθλίωσης. Να στήσουν δύο πάγκους συσσιτίων, τάχα να εξιλεωθούν από τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι όσο περισσότερο αυξάνεται ο παραγόμενος από τους εργαζόμενους πλούτος, τόσο αυξάνονται οι απόκληροι.

Η υποκρισία δε χαρακτηρίζει μόνο τη δημοτική αρχή Αθήνας. Δημοτικές αρχές πανελλαδικά κάνουν τα ίδια, ίσως και χειρότερα. Ομως είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοια συσσίτια έχει στήσει και η δημοτική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγοι/ΔΡΑΣΗ) που στα δυο χρόνια θητείας της:

    Αποδέχεται τη λειψή χρηματοδότηση του δημοτικού προϋπολογισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεχείς περικοπές, μειώσεις στους μισθούς. Ο μόνος κωδικός εσόδων που αυξάνεται στα κατάστιχά της είναι αυτός από πρόστιμα, παράβολα. Διατηρεί υψηλά δημοτικά τέλη και φόρους.

    Απέλυσε εκατοντάδες συμβασιούχους του δήμου, έμπειρους εργαζόμενους με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Ετσι υποστελεχώνει διευθύνσεις, υποβαθμίζει παρεχόμενες υπηρεσίες, εντατικοποιεί την εργασία για τους εναπομείναντες, ανοίγει δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Οδηγεί ή αφήνει δεκάδες οικογένειες στην ανεργία και την ανέχεια. Παραπέρα, επικαλούμενη τη «νομιμότητα» αρνήθηκε να μην στείλει στην κυβέρνηση λίστες με ονόματα υπαλλήλων προς «διαθεσιμότητα» (στο βάθος απόλυση).

    Δεν έκανε τίποτα για κατασκευή και λειτουργία νέων παιδικών σταθμών στα ιδιόκτητα οικόπεδα του δήμου, αντίθετα, με κάθε ευκαιρία έκλεισε σταθμούς, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για παραπέρα συρρίκνωση του δικτύου παρά τις τεράστιες λαϊκές ανάγκες για φιλοξενία και προσχολική αγωγή. Φορτώνει τους γονείς με δυσβάσταχτα τροφεία.

Τα προβλήματα από την πολιτική τους θα οξύνονται και η υποκρισία τους επίσης, ώσπου φτωχοί και πεινασμένοι να παραμερίσουν ελεημοσύνες και συσσίτια. Να συντονίσουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους, στον κοινό αγώνα για ανατροπή των πολιτικών που επιτρέπουν εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να ανοίξουν δρόμο για κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγουν. Να βάλουν πλώρη για τη δική τους εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: