Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Τα «latin» πρότυπα του κυρίου Τσίπρα
Την …εμπειρία των κεντροαριστερών κυβερνήσεων της Βραζιλίας αποκόμισε και εξύμνησε ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον πρόεδρο του σοσιαλδημοκρατικού «Κόμματος των Εργαζομένων».

Πρόκειται για τη χώρα όπου πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι (το 8,5% του πληθυσμού) διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 25 € το μήνα. Εξ αυτών, πάντα σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, 4,8 εκατομμύρια - μισή Ελλάδα σχεδόν - επιβιώνει με λιγότερο από 1 R$ (ρεάλ) το μήνα (0,36€!, δηλαδή γύρω στο 1 λεπτό τη μέρα).

Αυτά είναι τα επιτεύγματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στην 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που σχεδόν τετραπλασίασε το ΑΕΠ από το 2000 μέχρι το 2011, όπως και το γεγονός ότι μέσα σε αυτή τη χρυσή δεκαετία του βραζιλιάνικου καπιταλισμού το μερίδιο του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέβηκε κατά …0,9% αγγίζοντας το «κοσμογονικό» ύψος του 3,5% του συνόλου των εισοδημάτων.

Μιλάμε για τον 4ο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο. Για τη χώρα της οποίας οι τραπεζίτες ξεπέρασαν φέτος σε κέρδη τους ομολόγους τους στο Σίτι του Λονδίνου και τη Βρετανία.

Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις Λούλα - Ντίλμα προίκισαν τη βραζιλιάνικη ολιγαρχία με απίστευτη κερδοφορία, την έκαναν πρωταθλήτρια στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της παγκόσμια και την 8η στον κόσμο σε αριθμό εκατομμυριούχων. Τάισαν και ταΐζουν με πακτωλούς κρατικού χρήματος τα μονοπώλια, προχώρησαν σε αντιδραστική αλλαγή των όρων προστασίας του Αμαζονίου προς τέρψιν του κεφαλαίου, έχουν δώσει ρεσιτάλ ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων υποδομών, δρόμων, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων, τραπεζών και συνεχίζουν ακάθεκτοι με νέο γύρο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που οι κυβερνήσεις αυτές συγκεντρώνουν το θαυμασμό όχι μόνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των εκπροσώπων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Άλλωστε η βράβευση του Λούλα το 2010 με το «βραβείο Βαλέσα», οι ύμνοι του Λούλα προς τον Λεχ Βαλέσα μιλούν από μόνα τους. «Εμπειρίες» σίγουρα χρήσιμες για εξαγωγή συμπερασμάτων από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: