Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Spiegel: «Δολοφονική συμμορία» η Χρυσή Αυγή



«Πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα. Με πράξεις ωμής βίας τρομοκρατούν τη χώρα. Αστυνομικοί συνεργούν» αναφέρει το περιοδικό der Spiegel, στο αυριανό του τεύχος, για το κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο αποκαλεί «δολοφονική συμμορία».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Spiegel αναφέρει ότι «εδώ και μήνες ακροδεξιοί προκαλούν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα (…) σημειώνονται επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών, διώκονται ομοφυλόφιλοι και ξυλοκοπούνται αριστεροί, υπήρξαν ακόμη και νεκροί. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλοδαποί και μειονότητες δεν τολμούν να βγουν έξω τα βράδια. (…) Δημοσιογράφοι και βουλευτές που στηλιτεύουν το φαινόμενο δέχονται απειλές ή ξυλοκοπούνται (…) σε μικρές ομάδες, πεζή ή σε μοτοσικλέτες, επιτίθενται σε αλλοδαπούς και αριστερούς και τους ξυλοκοπούν άγρια. Χρησιμοποιούν ρόπαλα, μαχαίρια, έως και πιστόλια (…) πολλά από τα θύματα δεν καταφεύγουν καν στην αστυνομία».

Η αρθρογράφος αναφέρεται στις καταγγελίες των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και φιλοξενεί δηλώσεις του εισαγγελέα Ν. Ορνεράκη, - που από τον περασμένο Δεκέμβριο ερευνά κατά της ακροδεξιάς βίας - για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει 68 αστυνομικές μονάδες για την αντιμετώπιση των πράξεων ρατσισμού και εγκλημάτων μίσους. «Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, πάντως, λίγο ενοχλείται από τις κατηγορίες σε βάρος του κόμματος και αισθάνεται ενδυναμωμένη από την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις», γράφει το περιοδικό αναφερόμενο στην πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου με «δύο υποτιθέμενους Γερμανούς δημοσιογράφους στο ελληνικό κοινοβούλιο» και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο των τριών. «Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για γνωστούς νεοναζί, που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ως επικεφαλής τριανταμελούς αντιπροσωπείας Γερμανών εξτρεμιστών», καταλήγει.

Süddeutsche Zeitung: «Επικίνδυνη Αυγή»

«Επικίνδυνη Αυγή» είναι ο τίτλος άρθρου στη χθεσινή Süddeutsche Zeitung, όπου επίσης γίνεται άμεση σύνδεση της ανόδου της με την κρίση. Η δημοσιογράφος συνομιλεί, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια, τον πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρους για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, τις αιτίες και τις συνέπειες της ραγδαίας ανόδου της στην Ελλάδα. Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, είναι πεπεισμένος, σημειώνει το ρεπορτάζ, ότι η οικονομική κρίση προκάλεσε την άνοδο των “νοσταλγών του Χίτλερ που δεν κρύβουν τη ναζιστική τους ιδεολογία”. Ο 53χρονος καθηγητής θεωρεί ότι η Ελλάδα, από κοινωνιολογικής άποψης, βιώνει παρόμοια κατάσταση μ' αυτή της Γερμανίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, και υποστηρίζει ότι πρέπει να τερματιστεί η βία και να αλλάξει σε βάθος το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η δημοσιογράφος αναφέρεται επίσης στην αντιτουρκική ρητορική της Χρυσής Αυγής, αναφερόμενη στο πρόσφατο περιστατικό συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μελών του κόμματος και της δημιουργίας έντασης, έξω από τηλεοπτικό σταθμό που μετέδιδε τουρκικές τηλεοπτικές σειρές και κάνοντας λόγο για ασαφή στοιχεία σχετικά με την χρηματοδότηση του κόμματος. «Πάντως», όπως αναφέρει, «ο αριθμός των γραφείων του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα μεγαλώνει». Ωστόσο η ανταπόκριση δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πρόσφατη εκδίωξη από κατοίκους χωριού της Θάσου μελών της Χρυσής Αυγής που ήθελαν να διανείμουν φαγητό «μόνο σε Έλληνες».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

{«Το 1953 είχε συμφωνηθεί στο Λονδίνο να τεθούν στο “ψυγείο” τέτοιες αξιώσεις ως τη μέρα που θα συνομολογηθεί ένα Σύμφωνο Ειρήνης. Ένα τέτοιο Σύμφωνο δεν υπήρξε ονομαστικά, αλλά η γενική άποψη είναι ότι το Σύμφωνο 2+4 που υπογράφηκε το 1990 από τα δύο τότε γερμανικά κράτη και τις νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Βρετανία, Γαλλία)==Και O AΛΛOΣ παράγοντας είναι η «συνεπής» ασυνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης.} PE PEMAΛIA KAI MIΛATE ;; ΠOY EITANE H XΩPA MAΣ, H ΠATPIΔA MAΣ TO 1953 ΣTO ΛONΔINO ;; EIMAΣTAN EMEIΣ OI ΠPΩTOI NIKHTEΣ ENANTIA ΣTON AΞONA, EMEIΣ OI EΛΛHNEΣ MAXHTEΣ, OXI EΣEIΣ OI MAYΔEΣ, XITEΣ, TAΓMATAΣΦAΛITEΣ KAI MEXPI ΣHMEPA KYBEPNΩNTEΣ AΛHTEΣ !! KAI ΠOIOI ΣAΣ BAΛAN NA ΣKYΛAZETAI ΓIA THΣ "AΠOZHMEIΩΣEIΣ" ;; TA AΓΓΛOAMEPIKANIKA ΓOYPOYNOΣKYΛA ;; AYTA EINAI TA AΦENTIKA ΣAΣ !! MEXPI KAI AYTA TA XPHMATA ΠOY ANHKOYN ΣTON EΛΛHNIKO ΛAO, ΘEΛOYN TA ΣIΩNIΣTIKA AΓΓΛOAMEPIKANIKA ΛOMBY !! KAI ETΣI BΛEΠOYMAI ΞEKAΘAPA KAI TON ΠPAΓMATIKO POΛO TON ΣYΣTHMIKO, TON ΠEΠTOΦAΛAΓΓITIKO THΣ X.A. !! MEXPI KAI TA ΦAΣIΣTAPIA BAΛATAI !! OΛOI MAZI ΣTON BOΘPO !!!

Πηγή: Τι έκανες στον πόλεμο κύριε Μπάμπη; - RAMNOUSIA