Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«ΕΥ ΖΗΝ» για πεινασμένους




Από τα πλέον αγαπημένα θέματα, στην υποτίθεται φιλολαϊκή κυβερνητική πολιτική, είναι η υγεία των παιδιών. Από τα πλέον προβεβλημένα είναι το πρόγραμμα (με επιστημονική ευθύνη του «Χαροκόπειου» Πανεπιστημίου) «ΕΥ ΖΗΝ» (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων). Αφορά μετρήσεις σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης (που καλούνται να κάνουν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής στο πλαίσιο του μαθήματός τους), και στην αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών.
Κατά τον Γ. Ιωαννίδη το κόστος (0,50 λεπτά για κάθε μαθητή), περίπου 500 χιλ. ευρώ, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Ας δούμε την άλλη όψη του φεγγαριού. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» υπενθυμίζει: «Δεν πάνε πολλά χρόνια (2005), που το Χαροκόπειο, με τη χρηματοδότηση της "Coca Cola", οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία (Δ' τάξη), με θέμα "Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία". Στο τέλος του συμφωνητικού του Πανεπιστημίου αυτού με την εταιρεία, υπήρχαν κάποιοι όροι όπως ότι... "τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας" ή ότι "η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας"... Τελικά το δημόσιο σχολείο και οι μαθητές μετατρέπονται από χώρος γνώσης σε κέντρο επιχειρηματικής δράσης των εταιρειών και οι εκπαιδευτικοί πλασιέ τους».

Και προσθέτει: «Ζητείται από τα σχολεία της χώρας να καλύψουν από μόνα τους το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις των μαθητών, ενώ είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης, δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν (πετρέλαιο, χαρτιά, συντήρηση φωτοτυπικών, χαρτόνια, είδη καθαριότητας κ.ά.), ή αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς γιατί τα χρήματα από τις σχολικές επιτροπές δε φτάνουν.

Οι εκτιμήσεις για 4 διδακτικές ώρες (σε κάθε τμήμα) που προβλέπουν οι σχεδιαστές του προγράμματος για την υλοποίησή του μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση, η υλοποίηση του προγράμματος σε πανεθνικό επίπεδο σημαίνει ότι το μάθημα της φυσικής αγωγής θα διακοπεί λόγω της έρευνας για δυο τουλάχιστον εβδομάδες για όλους τους μαθητές και μαθήτριες της χώρας!».

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, έχει επισημάνει: «Από αντίστοιχα προγράμματα στο παρελθόν δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις για εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων και των άλλων αποτελεσμάτων που και τότε εξήγγειλαν ως στόχο.

Τώρα επαναλαμβάνουν ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς, την ώρα που μαθητές μας λιγοθυμούν από την πείνα και την εξαθλίωση που σπέρνουν τα Μνημόνια και οι εκφραστές τους! Με ποιο πρόγραμμα το υπουργείο θα αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό που μεγαλώνει στα σχολεία, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς τον πεινασμένο να τον βάλεις να τρέχει και να πηδάει. 'Η μήπως αυτά τα παιδιά θα εξαιρούνται»;

«Στο σπίτι του κρεμασμένου»

Στο διαδίκτυο βρήκαμε την επιστολή μιας μάνας, προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Κύριε υπουργέ, προχθές έλαβα από το διευθυντή του σχολείου του παιδιού μου ένα έντυπο με το οποίο με ρωτάτε αν επιτρέπω στο παιδί μου να συμμετέχει στα "προγράμματα ΕΥ ΖΗΝ και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας". Αφού βεβαιώθηκα ότι δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο, αποφάσισα να σας γράψω δυο λόγια.

...Και εσείς γνωρίζετε ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών, γι΄ αυτό και φιλεύσπλαχνα αποφασίσατε να διανείμετε μερίδες δεκατιανού στα σχολεία, αλλά και εγώ γνωρίζω ποιες θα έπρεπε αυτές να είναι. Μόνο που οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού μου δεν εξαρτώνται πια καθόλου από εμένα, ούτε και είναι σταθερές. Ακολουθούν τις, πτωτικές συνήθως, διακυμάνσεις της οικιακής μας οικονομίας.

Ψωνίζω λοιπόν εκπτωτικά μα όχι και χωρίς επιφυλάξεις, γι' αυτό δεν παραλείπω να παρακολουθώ τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ για να βεβαιωθώ ότι αυτό που φάγαμε δεν περιείχε π.χ. DNA αλόγου.

Οι υδατάνθρακες δε λείπουν συνήθως από τη διατροφή μας αφού είναι οικονομικοί, είναι όμως και παχυντικοί γι' αυτό σας παρακαλώ μη βιαστείτε να εξάγετε πρόχειρα συμπεράσματα από το βάρος των μαθητών. Θα γνωρίζετε ότι, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, τα περιττά κιλά συσσωρεύονται κυρίως στα χαμηλά οικονομικά στρώματα και λέγοντας χαμηλά δεν εννοώ τα εξαθλιωμένα - αυτά λιποθυμούν από ασιτία στις αυλές των σχολείων.

Οσο για τα γαλακτοκομικά, τελευταία προτιμώ τα ληγμένα. Ημιαποβουτυρωμένα βέβαια για να μην επιβαρυνόμαστε με περιττά κορεσμένα λιπαρά, αλλά και να μην στερούμαστε εντελώς τις λιποδιαλυτές βιταμίνες, όμως πάντοτε ληγμένα. Αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση για μένα γιατί μέχρι τώρα η συντεταγμένη πολιτεία δεν παρέλειπε να μου τονίζει ότι πρέπει πάντοτε να ελέγχω τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων και εγώ πράγματι εκτελούσα αυτό τον έλεγχο ευλαβικά. Δεν αντιλήφθηκα ποια ακριβώς επιστημονικά δεδομένα άλλαξαν και αυτά που ως χτες ήταν επικίνδυνα για την υγεία μου έπαψαν πια να είναι, αλλά μάλλον δε χρειάζεται να τα αντιλαμβάνομαι όλα.

...Παρακαλώ λοιπόν μη μας μιλάτε για ΕΥ ΖΗΝ γιατί στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί... Σας τονίζω όμως ότι ήδη πολλοί χρωστούν το ζην τους και όχι μόνο στους γονείς τους αλλά και σε όλους τους συγγενείς, τους φίλους και τους γνωστούς, ας μη χρεωθούν τώρα και το ΕΥ ΖΗΝ τους.

...Θα σας παραδώσω τη συγκατάθεση που μου ζητάτε. ...Θέτω δημόσια υπόψη σας τα δεδομένα του παιδιού μου με την παράκληση μόνο να μην χρησιμοποιηθούν ως τεκμήρια της διαβίωσής μας αν εσείς ή ο υπεύθυνος καθηγητής κρίνετε ότι ξεπερνούν τα εσκαμμένα όρια:

Υψος 148cm ξυπόλυτο. Βάρος πρωινό 41Kg νηστικό, για μεσημεριανό βλέπουμε».

Σ.Σ. δικές μας οι υπογραμμίσεις...

Γ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: