Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Κεμάλ Οκουγιάν: «Αποτέλεσμα νοθείας και κλοπής». Η πάλη των εργατών πρέπει να κατευθύνεται προς τη σοσιαλιστική εξουσία


Ανακοίνωση για το δημοψήφισμα και δηλώσεις του Κ. Οκουγιάν, Α' Γραμματέα της ΚΕ, στην ιστοσελίδα SOL. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, σχετικά με το δημοψήφισμα, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που καθορίστηκαν από την τυραννία, την απάτη και την κλοπή, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. Εκείνοι που επιχειρούν να γιορτάσουν αυτό το αποτέλεσμα κοροϊδεύουν το λαό.

Καλούμε το λαό μας, όσους δεν παραδίνονται, να ενωθούν, να δράσουν οργανωμένα και να μην αποδεχτούν "τετελεσμένα γεγονότα"».

Σε άλλο σημείο σημειώνει: «Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αποδεχτεί ψηφοδέλτια που δεν ήταν σφραγισμένα και να τα συμπεριλάβει μεταξύ των έγκυρων, δεν ταιριάζει σε καμία έννομη ή αντικειμενική ιδέα.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν σταμάτησε πουθενά και άσκησε πιέσεις. Το αποτέλεσμα δείχνει σημαντική μείωση στις ψήφους του και έλαβε τις μισές με τη βοήθεια απεριόριστης χειραγώγησης και πλαστογραφίας.

Η ικανότητα του κυβερνητικού κόμματος να διοικήσει έχει καταστραφεί, αφού έχασε τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα, τα οποία για πολλά χρόνια είχε με το μέρος του.

Η προσπάθειά του να "γιορτάσει αυτή τη νίκη" παρά τα παραπάνω γεγονότα, δείχνει ένα μόνο πράγμα, πέραν του ότι κοροϊδεύει το λαό: Υπολογίζουμε ότι αυτού του είδους η πίεση σημαίνει πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για το τέλος. Ο εργαζόμενος λαός και οι διανοούμενοι της Τουρκίας, όλοι οι πολίτες που είναι αφοσιωμένοι στις αξίες της δημοκρατίας, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τις αντιδραστικές δυνάμεις».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΤ καλεί το λαό να βρίσκεται σε επιφυλακή, να μην αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα και να οργανώσει την πάλη του παντού».


Η πάλη των εργατών πρέπει να κατευθύνεται προς τη σοσιαλιστική εξουσία

Ο Κεμάλ Ογκουγιάν
Ο Κεμάλ Ογκουγιάν
Πηγή: SOL Haber

Επίσης, σε χτεσινή συνέντευξή του, ο Κεμάλ Οκουγιάν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, στην ιστοσελίδα SOL, αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ως «αποτέλεσμα νοθείας και κλοπής» και την τακτική της αστικής τάξης, σημειώνοντας ότι η χώρα και ο λαός δεν έχει άλλη επιλογή από την ένταση της πάλης.

«Τα αποτελέσματα είναι προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και της πλειοψηφίας των διεθνών μονοπωλίων. Οι κορυφαίοι καπιταλιστές έχουν στρώσει το δρόμο για το προεδρικό σύστημα στη χώρα μας εδώ και χρόνια. Επίσης γνωρίζουμε ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα έσπρωχναν προς τη δημιουργία ενός συστήματος με πιο ενισχυμένες εκτελεστικές εξουσίες. Η ανησυχία τους έγκειται στις ακρότητες του Ερντογάν και στο αυτάρεσκο εγωκεντρικό του στυλ. Μία νίκη του "ναι" σε μικρή απόσταση από το "όχι" θα έδενε τα χέρια του Ερντογάν, αναγκάζοντάς τον να ενεργοποιήσει ένα "πρόγραμμα" που θα έδινε αρκετό χώρο για μανούβρες στο κεφάλαιο. Κατάφεραν να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Αυτή είναι η αποστολή και του Kιλιντσάρογλου (ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) εδώ και πολλά χρόνια».

Και προσθέτει: «Το ΚΚ Τουρκίας είχε πει ότι εάν το "όχι" είχε θριαμβεύσει, θα ήταν μία σημαντική επιτυχία με θετικές συνέπειες, όμως δεν θα αποτελούσε από μόνο του λύση. Δεν υπήρχε το αναγκαίο επίπεδο οργάνωσης για να προστατεύσει τις ψήφους του "όχι". Γνωρίζουμε ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους στην Τουρκία ψήφισαν "όχι". Ομως, η κυρίαρχη εξουσία έκλεψε το αποτέλεσμα και η αντίδραση ενάντια στη νοθεία είναι πολύ ασθενής, παρά το πλήθος των ψήφων υπέρ του "όχι". Ακόμη, είπαμε "εάν βγει ναι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου". Καλέσαμε το λαό να ενισχύσει την οργανωμένη πάλη του. Υπερασπιζόμαστε την κοσμικότητα του κράτους, τη Δημοκρατία ενάντια στις αντιδραστικές δυνάμεις. 

Ομως το αδιέξοδο στην Τουρκία δεν μπορεί να λυθεί διαμέσου της πόλωσης μεταξύ της κοσμικότητας και της αντίδρασης. Η κοσμικότητα από μόνη της δεν μπορεί να απωθήσει τις αντιδραστικές δυνάμεις, και το αντίθετο. Θέλουν να συμβιβάσουν τους δύο αυτούς πόλους, πράγμα που θα επέτρεπε στις αντιδραστικές δυνάμεις να θριαμβεύσουν. Οπως το "μετριοπαθές Ισλάμ" αποτελεί ένα ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα, έτσι μπορεί να υπάρξει και ο "μετριοπαθής Διαφωτισμός" ή η "μετριοπαθής κοσμικότητα". Ομως αυτό είναι το σχέδιο της αστικής τάξης, πράγμα που εάν γινόταν πράξη, θα αποτελούσε ήττα για την κοινωνία στην Τουρκία. Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο διαμέσου μίας ταξικού χαρακτήρα πόλωσης. Αυτό είναι ακριβώς και αυτό που χρειάζεται η κοσμικότητα. 

Πάνω απ' όλα, το ΚΚ Τουρκίας είναι ένα ταξικό κόμμα, που παλεύει για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και λέει ότι η χειραφέτηση της εργατικής τάξης θα αποτελέσει χειραφέτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Εδώ δεν φέρνουμε σε αντιπαράθεση την κοσμικότητα με την πάλη της εργατικής τάξης ή με την πάλη για το σοσιαλισμό, όμως δηλώνουμε καθαρά: Κάτω από την εξουσία της αστικής τάξης, ξεχάστε την κοσμικότητα».

902

3 σχόλια:

faros είπε...

Κατά τη γνώμη μου, την Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας, θα πρέπει να την διαβάσουν οι του Λαφαζάνη, του iskra, και τα άλλα ... παιδιά, μπας και ανοίξουν τα μάτια τους !

Giannis Pit. είπε...

Να θεωρήσω ότι το Κ.Κ. στην Τουρκία ψήφισε "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση. Αν είναι έτσι το θεωρώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Καλή συνέχεια "Οικοδόμε"

Unknown είπε...

Το Κ.Κ Τουρκίας 3 χρόνια μετά την σύγκρουση με τον Οπορτουνισμό και την Διάσπαση βρίσκεται σε πολύ καλό Βηματισμό. Θεωρεί την Τουρκία Ιμπεριαλιστική χώρα όπως και το ΚΚΕ την Ελλάδα και στο Αστικό Δημοψήφισμα ψήφισε Οχι δηλώνοντας οτι δεν φτάνει και όλα θα λυθούνε με την Εργατική Λαική Εξουσία. Η Στάση του ΚΚΕ με το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα ΤΣΙΡΚΟ του 2015 με τα δυο ΝΑΙ σε μνημόνια είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για τους Κομμουνιστές