Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

"NON OMNIS MORIAR": Και στο διαδίκτυο το ντοκιμαντέρ για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών (VIDEO)


Με αφορμή τον ένα χρόνο ολοκλήρωσης του ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar» σε σκηνοθεσία της Θεοδοσίας Γραμματικού και παραγωγή από την κινηματογραφική κολεκτίβα Lokomotiva, και  σε μια περίοδο που το κίνημα προσπαθεί να ξαναβρεί τα βήματα του, πήραμε την απόφαση να φιλοξενηθεί στο χώρο του διαδικτύου.
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 με την έναρξη της απεργίας στην Χαλυβουργία Ελλάδος  και τα γυρίσματα συνεχίστηκαν για τους υπόλοιπους εννέα μήνες αυτής της ηρωικής απεργίας ακολουθώντας τους  χαλυβουργούς απεργούς,  στο εργοστάσιο αλλά και σε όποια δράση έπαιρναν απόφαση. Μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να τελειώσει τον Δεκέμβρη του 2014 και να προβληθεί τον Ιανουάριο του 2015.
Μέσα από την διετή διάρκεια των γυρισμάτων αναδεικνύεται η συλλογική δράση, το πείσμα και το αγωνιστικό φρόνημα των Χαλυβουργών ενώ οι προσωπικές καταθέσεις της οπτικής και των προβληματισμών τους λαμβάνουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ταινία τεκμηρίωσης.
Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να συνδέσει τον συγκεκριμένο αγώνα με τη γενικότερη πάλη μεταξύ αυτών που κατέχουν τον πλούτο και αυτών που τον παράγουν σε μια εποχή μάλιστα οξύτατης κρίσης και έντασης της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.
Το ερώτημα –και η απάντηση- που τίθεται στην ταινία παραμένει ακέραια επίκαιρο στους καιρούς παρατεταμένης κρίσης που διανύουμε: Υπάρχουν άραγε χαμένοι κοινωνικοί αγώνες ή αγώνες που θα χαθούν εκ προοιμίου αν δεν υπάρξει η τόλμη να δοθούν; 

Link ντοκιμαντερ:  https://www.youtube.com/watch?v=F-F69JTronQ
Site ντοκιμαντέρ: http://nonomnismoriarfilm.weebly.com
Διάρκεια: 67’
Συντελεστές: 
Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού
Σενάριο - Κείμενα: Φώτης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεοδοσία Γραμματικού, Χρήστος Γιάννου
Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, Γιώργος Διδυμιώτης
Αφήγηση: Φώτης Μιχαλόπουλος, Ελίνα Καπετάνου
Συνεντεύξεις: Νίκος Γκιόλιας, Γιώργος Καραγιάννης, Παναγιώτης Κατσαρός, Σοφία Κατσαρού, Δημήτρης Λιάκος, Παναγιώτης Παπανικολάου, Νάσος Παυλάκης
Β. Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κάλοου
Οργάνωση Παραγωγής: Σήφης Στάμου
Ηχοληψία: Κώστας Παπασπύρου, Γιώργος Θεοφάνους
Studio ηχοληψίας: Cpwayfarer, Kollektiva
Sound editor: Γιάννης Μπαλούς
Color Correction: Salim Saifedine
Special effects: Κώστας Σκανδάλης
Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου - Lokomotivagroup
*Ο τίτλος της «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση από το ποίημα του Οράτιου «Ωδές» που σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι άσχετο με το συγκεκριμένο ντοκιμανταίρ, αλλά πριν λίγο καιρό παρακολούθησα κι ένα θεατρικό, το "Λόγω τιμής" που αναφεροταν στη δίκη των χαλυβουργών. Σκηνοθετημένο με μεράκι, έδειχνε στιγμιότυπα απ' τις μαρτυρίες κυρίως των μαρτύρων κατηγορίας και πώς αποδείχνονταν ότι δεν ήξεραν πού πανε τα τέσσερα κι ότι ήταν δασκαλεμένοι στο τι θα πουν, αλλά και κάποια στιγμιότυπα απ' τις απολογίες των κατηγορούμενων χαλυβουργών. Πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή δουλειά και θα έπρεπε να προωθηθεί. Καθόλου "βαρύ" σαν έργο, είχε εναλλαγές στη συναισθηματική φόρτιση των πρωταγωνιστών, απ' τη χαρά και το καλαμπούρι αλλά και το πείραγμα, στην πικρία για την αδικία που τους γινόταν αλλά και το πείσμα για συνέχιση του αγώνα.