Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Είστε κατάπτυστοι!


Η φωτογραφία είναι από τον Αη Στράτη. Από αριστερά, ο Γιάννης Ρίτσος, η αδελφή του, η Κατίνα Δ. Φωτιάδη και ο Δημήτρης Φωτιάδης. Οι εικονιζόμενοι δεν βρέθηκαν εκεί για τουρισμό· είναι –όπως χιλιάδες άλλοι, την ίδια εποχή- εξόριστοι. Τους εκτόπισε το κράτος των νικητών του εμφυλίου. Χρονολογία: 1950-1951. Τα χρόνια της επιστροφής στην «κανονικότητα», «της επιστροφής στην κανονική ζωή», σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στην προσπάθεια να κάνουν το μαύρο άσπρο, η κυβέρνηση αμόλησε λυτούς και δεμένους. Τέτοια αντιστροφή της πραγματικότητας ομολογουμένως δεν έχουμε ξαναζήσει. Τέτοιον βιασμό της Ιστορίας, της –λεγόμενης- κοινής λογικής και της τσίπας δεν έχουμε ξαναδεί. Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν και ο εσμός που τους περιβάλλει είναι επικίνδυνοι. Λειτούργησαν ως δούρειος ίππος για να μπάσουν απ’ τα τείχη όσα οι μισητοί προηγούμενοι δεν κατάφεραν να περάσουν. Σήμερα, εκτός από το να γλύφουν εκεί που μέχρι χτες έφτυναν και ξερνούσαν, εκτός από το να ξεθεμελιώνουν (ή να βάζουν πλάτη) όσα οι προηγούμενοι δεν πρόλαβαν και να δένουν με αλυσίδες το λαό για τις επόμενες δεκαετίες, επιπλέον κομπάζουν, λοιδορούν, βυσσοδομούν, φτύνουν κατάμουτρα ακόμα και τα θύματά τους· όσους εξαπάτησαν και πλιατσικολόγησαν την ψήφο τους.

Μας λένε να κάτσουμε στ’ αυγά μας και να μην αντιδράμε στην πολιτική της κυβέρνησης, αυτοί που μέχρι προχτές χαρακτήριζαν τις ίδιες πολιτικές,  άλλων κυβερνήσεων, ως  «μνημονιακές» και τις εξοβέλιζαν στο πυρ το εξώτερον.  Δεν αισχύνονται όσοι μας ξεφούρνιζαν τις κάλπικες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα να μας λένε ότι ανακάλυψαν την «κανονικότητα», ότι είδαν το φως του «ρεαλισμού» και να θέλουν να μας τα επιβάλουν.

Τολμούν να επικαλούνται και –το χειρότερο- να οικειοποιούνται τους ματωμένους αγώνες της αριστεράς, συκοφαντώντας τους αγωνιστές και διαστρεβλώνοντας την Ιστορία για να την κοντύνουν ίσαμε το τσουρούτικο μπόι τους. Δικαίωμά τους να οσμώνονται με τη σαπίλα και να λερώνουν την όποια προσωπική ή οικογενειακή τους διαδρομή. Δικαίωμά τους, περιφέροντας τα πελιδνά ιδανικά τους, να προσδοκούν παραπανίσια ψίχουλα διαφημιστικής πίτας και επιχορηγήσεις. Δικαίωμά τους να ξεπλένουν το αίμα των αγωνιστών προγόνων τους με μισθουλάκους συμβούλων, παρατρεχάμενων και θεσούλες στο δημόσιο και πέριξ της εξουσίας.

Ας τα δουν όσοι με ευκολία αναθέτουν τις ελπίδες τους σε αριστερούς μάγους και μαθητευόμενους μεσσίες· όσοι ελπίζουν –ακόμα- σε «παράλληλα προγράμματα» και «αμβλυμένες συνέπειες» από την εφαρμογή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται μεταπολιτευτικά. Ας ανοίξουν –επιτέλους- τα μάτια τους  όσοι εθελοτυφλούν νομίζοντας ότι θα τη σκαπουλάρουν και θα τη γλιτώσει ο κώλος τους.

Χρέος μας να τους ξεσκεπάζουμε· να μην τους αφήνουμε σε χλωρό κλαρί με την κριτική μας και την ένταση της πάλης μας, μέχρι να ξηλώσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης και μαζί τις ορντινάτζες και τα τσιράκια της. Τους λέμε  -σε όλους- μόνο τούτο. Δεν ξεμπερδεύεις εύκολα με «Λακεδαιμονίους». 

ΥΓ. Πηγή φωτογραφίας: Ε.Λ.Ι.Α.

Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: