Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Η «Αυγή» φτιάχνει κλίμα καταστολής;


Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις σελίδες της «Αυγής», προκαλούν και απειλούν ανοιχτά με καταστολή τους αγωνιζόμενους αγρότες. Επικεντρώνουν μάλιστα τις απειλές τους στη μικρομεσαία αγροτιά, που δίνει μάχη επιβίωσης, προειδοποιώντας ότι αν δεν αποσυρθεί από τα μπλόκα και δεν κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εξαντλούνται τα περιθώρια να υπάρξει «δημοκρατική διέξοδος».

Η κυβέρνηση, που συκοφαντεί συστηματικά τους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, τολμάει τώρα να τους στείλει τελεσίγραφο ότι αν δεν προσέλθουν για διάλογο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, τότε «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και την ευθύνη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα».

Δεν απειλεί μόνο με κρατική καταστολή, αλλά προσπαθεί να ενεργοποιήσει και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», να στρέψει τους εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα εναντίον τους. Να πετύχει δηλαδή αυτό που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια.

Γι' αυτό η «Αυγή» γράφει ότι καθήκον της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι «να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι να μπορούν να απολαμβάνουν δίκαια τους κόπους τους».

Ταυτόχρονα, κάνει σινιάλο στους μεγαλοαγρότες και στους επιχειρηματίες/εξαγωγείς του αγροτικού τομέα να βάλουν πλάτη στην υπονόμευση των αγώνων.

Σ' αυτούς απευθύνεται και όχι στους χιλιάδες μικρομεσαίους, όταν κινδυνολογεί ότι αν παραταθεί ο αποκλεισμός οδικών αξόνων, λιμένων και αεροδρομίων, «θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες αγρότες, των οποίων τα προϊόντα έχασαν τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές από τη διακοπή των εξαγωγικών ροών».

Φαίνεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πεθύμησε της εικόνες με τους θερμοκηπιάδες της Κρήτης να στρέφονται ενάντια στους απεργούς ναυτεργάτες και να καίνε τους κάβους των καραβιών για να φύγουν φορτωμένα με τα προϊόντα τους τα φορτηγά για τις χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στους αγρότες και επί της ουσίας παραδέχεται ότι τους καλεί σε διάλογο για να τους ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των μέτρων που έχει αποφασίσει σε βάρος τους με το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, την ΚΑΠ.

Γι' αυτό σημειώνει με έμφαση η «Αυγή» ότι η χώρα «βρίσκεται εδώ και πέντε και πλέον χρόνια σε καθεστώς επιτήρησης για το υπερβολικό της χρέος», ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα όλα τα αιτήματα των κλάδων της οικονομίας στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες» και άλλα παρόμοια.

Επομένως, καμιά υποχώρηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο να αποσύρει το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, που θέτουν σαν όρο οι αγρότες για να συζητήσουν μαζί της.

Σε ένα πράγμα έχει απόλυτο δίκιο η «Αυγή», η οποία γράφει ότι «σε καμιά περίπτωση το νομοσχέδιο πριν γίνει τελικά νόμος δεν θα είναι ίδιο με εκείνο στην αρχική μορφή του. Γι' αυτό άλλωστε αποκαλείται σχέδιο νόμου».

Πράγματι, το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή δεν θα είναι ίδιο με το αρχικό σχέδιο, αλλά πολύ χειρότερο! Αυτό δείχνει άλλωστε το σύνολο της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, όπου σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, όλα τα βασικά ζητήματα είναι ανοιχτά και αναζητείται συμβιβασμός προς το χειρότερο.

Τέλος, η «Αυγή», αντιγράφοντας αλήστου μνήμης πρακτικές, υποδεικνύει στους αγρότες να δεχτούν την πρόσκληση για διάλογο την Τρίτη στη Βουλή, διαφορετικά «οι ευθύνες θα χρεωθούν αποκλειστικά σε αυτούς». Τους καλεί να κατανοήσουν «την κρισιμότητα των στιγμών» και «να πρυτανεύσει η φωνή της λογικής».

Όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση, με την πρωτοβουλία της για διάλογο στην Επιτροπή της Βουλής, προσπαθεί να διεμβολίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, να τους διασπάσει, να τους σύρει σε συμβιβασμό χωρίς καμιά υποχώρηση από την πλευρά της.

Ταυτόχρονα όμως, όπως δείχνει το άρθρο της «Αυγής», προσπαθεί να δημιουργήσει και το «τέλειο άλλοθι» για την σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στα μπλόκα από την ερχόμενη βδομάδα, να προετοιμάσει το έδαφος της καταστολής...

Γι' αυτό σήμερα είναι αναγκαία να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες από την εργατική τάξη και τα αλλά λαϊκά στρώματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Περιμέναμε κάτι καλύτερο απ' την Αυγηανή;;;