Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο Γιάννης Καλαϊτζής δεν θα ξανασκιτσάρει


Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.

Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου’ριξαν και έναν χρόνο επι πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.

Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή».

Ακουλουθεί μια χούντα που επι 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιόντας να κατανοήσω το προηγούμενο. «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ» και «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Γιαταλεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4».

Γαλέρα στους πέρα κάμπους


Ο Γιάννης Καλαϊτζής δεν θα ξανασκιτσάρει στην «Εφημερίδα των Συντακτών». «Έφυγε» σήμερα μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.  Μέχρι πριν μια βδομάδα παρέδιδε σκίτσο στον αρχισυντάκτη του. Αυτό είναι ένα από τα τελευταία του:


Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κι αυτό είναι επίσης ένα από τα τελευταία σκίτσα του Καλαϊτζή:

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/comics/kalaitzis_020216.jpg

Μάλλον το ξέχασες (για να μην πω τίποτ’ άλλο)…

Ανεπίδεκτος λήθης

Οικοδόμος είπε...

@Ανεπίδεκτος λήθης:

Πόσο "ανεπίδεκτος λήθης", δεν ξέρω. Πόσο ανεπίδεκτος ειρωνείας και καφρίλας, δεν κρύβεται… Αναλόγως του «περιεχομένου» και οι προσλαμβάνουσες.