Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας και με κάθε μέσο ταξίδεψαν χτες χιλιάδες αγρότες και στο Σύνταγμα βροντοφώναξαν: "ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ"! • «Στο πόδι» οι εργατοϋπάλληλοι της Αττικής, νέα συγκέντρωση σήμερα στις 11 π.μ. στην Ομόνοια


Από κάθε γωνιά της Ελλάδας και με κάθε μέσο ταξίδεψαν χτες χιλιάδες αγρότες, για να διαδηλώσουν το απόγευμα στην Αθήνα. Δεν τους πτόησαν τα εμπόδια που προσπάθησαν να τους βάλουν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής, έκλεισαν τ' αυτιά τους στη συκοφαντία και τις βρομιές που εκτόξευσαν σε βάρος της πανελλαδικής κινητοποίησης η κυβέρνηση, άλλα κόμματα και δυνάμεις μέσα σε ορισμένα μπλόκα, δεν τους εμπόδισε ούτε η βροχή που έπεφτε από μια ώρα και μετά στην Αθήνα.
Ετσι, χτες το απόγευμα, από το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με τα τρακτέρ, τα πανό και τα συνθήματά τους, με τους εργατοϋπαλλήλους στο πλευρό τους, έδωσαν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα.
Σημείο συνάντησης για το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών, που κινήθηκαν συγκροτημένα απ' όλη τη χώρα, με τα πούλμαν των μπλόκων, των Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, ήταν η πλατεία Ομόνοιας. Από εκεί, με αγωνιστική διάθεση και παλμό, πορεύτηκαν μέχρι το Σύνταγμα, όπου συνέρρεαν αγρότες από άλλες περιοχές και μπλόκα. Επικεφαλής της μεγάλης διαδήλωσης τέθηκαν τα τρακτέρ που ταξίδεψαν για ώρες από το μπλόκο της Νίκαιας.
Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από άλλα μπλόκα και εκ μέρους των σωματείων των εργατοϋπαλλήλων ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ακολούθησε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι, με καλή μουσική και ζεστό φαγητό.
Μεγάλη σε όγκο η χτεσινή διαδήλωση
Μεγάλη σε όγκο η χτεσινή διαδήλωση
Το πρωί της Παρασκευής και μέχρι να ξεκινήσει το απογευματινό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα στήθηκε και οργανώθηκε ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές, που φιλοξένησε χτες τους αγρότες από εκείνα τα μπλόκα που καθορίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή να διανυκτερεύσουν στο χώρο. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήρε η τελευταία σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια, για παραμονή στην Αθήνα και διατήρηση ταυτόχρονα των μπλόκων, προκειμένου να μεγαλώσει η πίεση στην κυβέρνηση.

«Στο πόδι» οι εργατοϋπάλληλοι της Αττικής, νέα συγκέντρωση σήμερα
Μαζική η χτεσινή διαδήλωση από την Κάνιγγος έως το Σύνταγμα. Στις 11 π.μ. στην Ομόνοια το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού

Τα συνθήματα και τα πανό των εργατικών σωματείων, που βρέθηκαν χτες «στο πόδι» για να υποδεχτούν στην Αθήνα την αγωνιζόμενη αγροτιά, προστέθηκαν στις φωνές των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών στο Σύνταγμα. «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», «Αλληλεγγύη στην αγροτιά ενάντια στα μέτρα τα αντιλαϊκά», «Εδώ η αγροτιά, εδώ κι η αγροτιά, ο λαός παλεύει και δεν προσκυνά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νεολαία και γυναίκες, έστειλαν μήνυμα πως οι φτωχοί αγρότες δεν αγωνίζονται μόνοι τους, αλλά μαζί με τους φυσικούς τους συμμάχους, τους εργαζόμενους, που βρίσκονται στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, στην αντιλαϊκή πολιτική. Οπως ακούστηκε ξανά και ξανά στη διαδήλωση των σωματείων, «τη λύση δεν την φέρνει αυτή η πολιτική, τη φέρνουν οι αγώνες για την ανατροπή».
Στην κεφαλή της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία Κάνιγγος, βρέθηκε το πανό των Συνδικάτων της Βιομηχανίας, με το μήνυμα: «Ούτε συμβιβασμός ούτε αυταπάτες, να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες». «Η πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου ξεκληρίζει τους αγρότες, στέλνει στην ανεργία τους εργάτες. Ιδιος ο αντίπαλος, κοινή η πάλη», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων λίγο πιο πίσω. «Εργάτες - αγρότες βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο», καλούσε το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού.
Στην Ομόνοια το σημερινό ραντεβού
Η εργατική διαδήλωση κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Η εργατική διαδήλωση κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές του Λεκανοπεδίου, διοργανώνουν και σήμερα Σάββατο συγκέντρωση αλληλεγγύης και κοινού αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για τις 10.30 π.μ. στα εξής σημεία:
  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας, του Γαλατσίου και Μεσογείων - Λαυρεωτικής.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, του Πειραιά και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Θριάσιου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στη χτεσινή συγκέντρωση
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στη χτεσινή συγκέντρωση

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: