Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη Τύπου / Διάλεξη: «Παρέμβαση, πετρέλαιο, λεηλασία στα εδάφη της Βενεζουέλας: Η κατάσταση στη Γουαϊάνα Εσεκίμπα (Guyana Esequiba)»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου / Διάλεξη: «Παρέμβαση, πετρέλαιο, λεηλασία στα εδάφη της Βενεζουέλας: Η κατάσταση στη Γουαϊάνα Εσεκίμπα (Guyana Esequiba)»
Τεταρτη, 17 Φεβρουαρίου, 11.00 π.μ.
Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας
 Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου. Με την ευκαιρία της 50ής επετείου της συμφωνίας της Γενεύης, η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει Συνέντευξη Τύπου και διάλεξη, την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, 11.00 π.μ., με θέμα: «Παρέμβαση, πετρέλαιο, βίαια εκδίωξη στα εδάφη της Βενεζουέλας: Η κατάσταση στη Γουιάνα Εσεκίμπα (Guyana Esequiba)», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων της Συμφωνίας της Γενεύης, η οποία σηματοδότησε την αναγνώριση της νόμιμης απαίτησης της Βενεζουέλας στο έδαφος της Γουιάνα Εσεκίμπα.
Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου του 1966, υπογράφηκε η Συμφωνία της Γενεύης, στον ΟΗΕ. Σε αυτή τη συμφωνία, οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Μ. Βρετανίας και της αποικίας της Βρετανικής Γουιάνας αναγνωρίζουν την ύπαρξη της διαφωνίας κυριαρχίας στον ποταμό Εσεκίμπο και τις καθιερώνουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εξερεύνηση μιας λύσης με ειρηνικά μέσα.
Η Συνθήκη αυτή αποτελεί μια σημαντική διπλωματική νίκη για τη Βενεζουέλα, γιατί αναγνωρίζει τελικά το δικαίωμα της Δημοκρατίας στο έδαφος και οριστικά ακυρώνει την καταστροφική Συνθήκη των Παρισίων. Παρέχει επίσης τη νομική βάση της διαιτησίας. Αναφέρει, ειδικά, ότι «καμία πράξη ή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα ενώ είναι σε ισχύ η συμφωνία αυτή, δε θα αποτελέσει βάση για την ενάσκηση, υποστήριξη ή αμφισβήτηση διεκδικήσεως εδαφικής κυριαρχίας στα εδάφη της Βενεζουέλας ή της Βρετανικής Γουιάνας ούτε για να δημιουργήσει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη, εκτός από τέτοιες πράξεις ή δραστηριότητες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα από οποιαδήποτε συμφωνία, που επιτεύχθηκε μέσω κοινής επιτροπής, και έγινε αποδεκτή εγγράφως τόσο από την Κυβέρνηση της Βενεζουέλας όσο και από την Κυβέρνηση της Γουιάνας».
Η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, προσκαλεί τα μέσα ενημέρωσης, και το ενδιαφερόμενο κοινό να συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, που θα αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση και τις πολιτικές πτυχές της κατάστασης, καθώς και τους λόγους αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Βενεζουέλας και της νόμιμης αξίωσης της επί του εδάφους της Γουιάνας Εσεκίμπα.
venez15
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, 11.00 π.μ.
Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας
Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα σας προσκαλεί στη Συνέντευξη Τύπου/ Διάλεξη που διοργανώνει αυτή την Τετάρτη, 18 Μαρτίου στις 11.00 π.μ., με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων της Συνθήκης της Γενεύης,  με θέμα: «Παρέμβαση, πετρέλαιο, λεηλασία στα εδάφη της Βενεζουέλας: Η κατάσταση στη Γουαϊάνα Εσεκίμπα (Guayana Esequiba)».
O Πρέσβης της Βενεζουέλας, Farid Fernández, θα πραγματοποιήσει μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με αυτό το σημαντικό πολιτικό και ιστορικό  θέμα και εν συνεχεία θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Παρακαλείσθε όπως επιβεβαιώσετε την παρουσία σας στο prensa@embaven.gr
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-6729169 (εσωτ. 132)

Δεν υπάρχουν σχόλια: