Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Για αυτούς που πιστεύουν ότι η φυλή τους είναι ανώτερη από τις άλλες φυλές


Ηθελα να γράψω για τους Τσιγγάνους της Ν. Κίου και για το Δήμο Ν. Κίου που ξεσηκώθηκε και εξοπλίστηκε για να τους κυνηγήσει. Να τους επιτεθεί με πρόσχημα την... άμυνα! Μιλάνε για τους Τσιγγάνους σα να μη μιλάνε για ανθρώπους, αλλά για ακρίδες που θα πέσουν στα χωράφια τους και θα τους χαλάσουν τη σοδειά. Ελληνες της ίδιας νοοτροπίας φέρονται το ίδιο και στις άλλες μειονότητες. Αλβανούς, μαύρους κ.ά. Οι ρατσιστές. Αυτοί που πιστεύουν ότι η φυλή τους είναι ανώτερη από τις άλλες φυλές.

Αυτό δεν είναι τίποτα καινούριο. Από αιώνες πριν, από τότε που δημιουργήθηκε οργανωμένο κράτος, η άρχουσα τάξη φανάτιζε το λαό της μ' αυτή τη θεωρία, που με απλά λόγια έλεγε: «Εμείς είμαστε ο ανώτερος λαός, εμείς έχουμε τη σωστή θρησκεία, εμείς έχουμε το σωστό θεό και πρέπει να εκπολιτίσουμε τους βαρβάρους και αλλόπιστους, παίρνοντάς τους τη γη τους, τις γυναίκες τους, τους θησαυρούς τους και τα κεφάλια τους».

Καταλαβαίνω ότι ο ρατσισμός καλλιεργείται από μερικούς γιατί εξυπηρετεί τους σκοπούς τους, αλλά μου είναι αδύνατο να καταλάβω πώς σκέφτεται ένας ρατσιστής που δεν έχει κανένα προσωπικό συμφέρον. Αν καταλήξω στο συμπέρασμα ότι είναι κατώτερης εξυπνάδας και κατώτερης μόρφωσης, γίνομαι κι εγώ... ρατσιστής; Είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να βλέπει στα φανάρια ανάπηρους, από τους «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς του Κλίντον, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, ν' απλώνουν τα χέρια ζητώντας ελεημοσύνη και να σκέφτεται, «εγώ είμαι ανώτερος απ' αυτή τη φυλή»;

Τώρα ας υποθέσω ότι αυτός ο «ρατσιστής» έχει ένα εμπορικό και όλοι αυτοί οι ζητιάνοι του φαναριού, αρτιμελείς, καλοντυμένοι και πλούσιοι πήγαιναν στο μαγαζί του και ψώνιζαν «χοντρά», στοιχηματίζω ότι θα 'σπαγε η μέση του, αυτού του ρατσιστή, από τις υποκλίσεις.

Και τι έγινε με τους Αμερικανούς στην Κέρκυρα; Ο λαός της Κέρκυρας ξεσηκώθηκε εναντίον τους όχι βέβαια από ρατσισμό αλλά γιατί αρνιέται να δεχτεί τη βαρβαρότητα της αμερικάνικης πολιτικής. Από την άλλη μεριά, οι έμποροι και οι μαγαζάτορες κάναν αντικίνηση, να τους φέρουν, γιατί θα κέρδιζαν χρήματα. Το ίδιο θα αγωνίζονταν για να φέρουν πλούσιους Αλβανούς, Τσιγγάνους. Γιαπωνέζους και οποιονδήποτε καλό πελάτη. Πού είναι ο ρατσισμός;

Αν ύστερα από ένα αεροπορικό δυστύχημα, δέκα άνθρωποι διαφόρων φυλών, βρεθούν σε μια ερημιά θα αναρωτηθούν σε ποια φυλή ανήκει ο καθένας ή θα ενωθούν για να σωθούν; Ο ρατσισμός είναι φτιαχτός. Ο ιμπεριαλισμός, που δημιούργησε αυτό το ψέμα, τον κρατά φυλαγμένο στο ψυγείο και τον βγάζει από κει σε μικρές ή μεγάλες δόσεις ανάλογα με τις ανάγκες του. Από τον καιρό που ο άνθρωπος γυρίζει τον κόσμο με αεροπλάνο και σε μερικές ώρες γνωρίζει νέους πολιτισμούς, ξέρει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Μπορεί το πετσί τους να έχει άλλο χρώμα, αλλά όλοι δουλεύουν για να ζήσουν, όλοι παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση, όλοι κλαίνε, γελάνε, αγαπάνε. Κι αυτό το τελευταίο, «το αγαπάνε», τρέμουν οι εκμεταλλευτές και οι εχθροί του λαού και της ειρήνης. Και καθώς αποδεικνύεται, οι παπάδες σμίξανε μαζί τους και βάλθηκαν να τους ξεπεράσουν. Και με μια γελοία αφορμή σέρνουν τους οπαδούς τους από λαοσύναξη σε λαοσύναξη και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν πιστούς και άπιστους χωρίζοντάς τους σε άγιους και σατανάδες.

Η αγάπη, η κατανόηση και η λογική είναι τα μεγάλα όπλα για την καλυτέρευση των όρων ζωής και ευτυχίας των ανθρώπων. Την αγάπη διδάσκει ο Χριστός. Είναι δυνατόν να μην το ξέρει ο κ. Χριστόδουλος; Οι χιλιάδες του κόσμου που τον ακολούθησαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σίγουρα πήγαν ν' ακούσουν τον Αρχιεπίσκοπό τους, να τους μιλά, αν όχι για αγάπη, τουλάχιστο για θρησκεία. Κι αντί γι' αυτό άκουσαν τον κ. Χριστόδουλο να βγάζει λόγο πολιτικό, λόγο διχασμού και μίσους. Μίλησε για πιστούς και άπιστους. Εβγαλε το 43% του ελληνικού λαού, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, «Γκιαούρηδες». Μίλησε για νικητές και ηττημένους. Εκανε σλόγκαν με ρίμα Θεσσαλονίκη-Νίκη. Περίμενα να ακούσω και ρίμα για τη λέξη Αθήνα, αλλά φαίνεται ότι δεν είχε έμπνευση.

Δεν ξέρω αν ο κ. Χριστόδουλος ενίσχυσε την προσωπική του θέση στη Βουλή, αλλά σίγουρα αδίκησε τη θρησκεία, γιατί δεν υπήρξε ούτε στιγμή ειλικρίνειας σ' όλη τη διάρκεια αυτής της διένεξης ανάμεσα στους υποστηρίζοντες του «Χ.Ο.» και σ' αυτούς που ζητούν την απάλειψή του και που είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τη «Σένγκεν». Και είναι βέβαιο πως αν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, ο κ. Στέφανος Μάνος θα ψήφιζε αυτό που δήλωσε, δηλαδή, τη μη αναγραφή του «Χ.Ο.» και τότε θα ήταν οι Νεοδημοκράτες «Γκιαούρηδες» και οι ΠΑΣΟΚατζήδες θα έτρεχαν στο λαοσυναξάρισμα.

Συγνώμην που επιμένω στις απορίες μου, αλλά θα ξαναρωτήσω: «Είναι δυνατό η πίστη σου στο θεό ν' αλλάζει ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκεις;».

Ριζοσπάστης, 27 Ιούνη 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: