Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η ΠΣΟ καταγγέλλει τη δολοφονική πολιτική στα ορυχεία της Τουρκίας - Ανακοίνωση αγανάκτησης για το νέο εργοδοτικό έγκλημα και αλληλεγγύης στους Τούρκους εργαζόμενους από το ΠΑΜΕ


Η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας πληροφορήθηκε με μεγάλη θλίψη την τραγωδία που κόστισε τις ζωές τουλάχιστον 200 ανθρακωρύχων και τραυμάτισε πολλούς περισσότερους κατά τη διάρκεια της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στην Τουρκία, περίπου 250 χιλιόμετρα νότια της Κωνσταντινούπολης, το οποίο ανήκει στην Soma Komur Isletmeleri AS, στις 13 Μαΐου 2014. 

Η ατομική ιδιοκτησία πάνω στο ορυχείο και η προσανατολισμένη στα κέρδη πολιτική που περικόπτει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την περιοδική συντήρηση των εγκαταστάσεων, η εγκληματική έλλειψη κατάλληλων μέτρων ασφαλείας και η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι οι πραγματικές αιτίες πίσω από την έκρηξη που χτύπησε την μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού, προκάλεσε την πυρκαγιά και κατέληξε στη δηλητητρίαση εκατοντάδων εργατών από μονοξείδιο του άνθρακα. 

Δεν ήταν ατύχημα και δεν ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση, δεκάδες επαγγελματκά θανατηφόρα δυστυχήματα συμβαίνουν στη διάρκεια του χρόνου στα ορυχεία της Τουρκίας. Η ΠΣΟ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα ορυχεία για δολοφονική έλλειψη μέτρων ασφαλείας και απαιτεί να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του πλούτου του λαού, των φυσικών πόρων, τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στα ορυχεία, την άμεση εφαρμογη μέτρων ασφαλείας και την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων σε όλα τα ορυχεία για να προστατευτούν οι ζωές των εργαζομένων. 

Η ΠΣΟ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων και απαιτέι την άμεση και πλήρη αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών και των τραυματιών.


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Τουρκίας

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αγανάκτησή του για το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σε ανθρακωρυχείο της πόλης Σόμα στην Δυτική Τουρκία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 201 εργατών, ενώ εκατοντάδες άλλοι εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ανθρακωρυχείο.
Η εταιρία «SOMA Komur Isletmeleri A.S.» που ανήκει το ορυχείο, έχει εγκληματικές ευθύνες καθώς δεν έπαιρνε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, αλλά και από το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η χρησιμοποίηση των υπεργολάβων και η ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους για να παράγουν όσο το δυνατό περισσότερα μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των μεταλλωρύχων, η αγαστή συνεργασία της διοίκησης της εταιρίας SOMA ( και άλλων ομίλων σε αυτό τον τομέα δραστηριοποίησης) με την κυβέρνηση της Τουρκίας, εμπόδισαν τη θέσπιση και ψήφιση οποιασδήποτε νομοθεσίας για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε πολλά από τα ορυχεία της Τουρκίας, στο όνομα υποτίθεται της «ανάπτυξης».
Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στους Τούρκους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι του εργοδοτικού εγκλήματος.

902

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Kοιτάζοντας τη φωτογραφία διακρίνω πρόσωπα τίμια, καθαρά με την αγωνία ζωγραφισμένη στο βλέμμα τους. Αγωνία για τους συντρόφους τους που δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί όπως αυτοί και δεν βγήκαν απ' τον εργασιακό τους τάφο. ΄Ετσι είναι. Σ' αυτή τη ζωή κάποιοι ενδιαφέρονται για τους διπλανούς τους και κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τους δείκτες του χρηματιστηρίου και πόσο θα τους στοιχίσει ένα τέτοιο εγκλημα για να αποζημιώσουν χαροκαμένες οικογένειες των δολοφονημένων εργατών τους. Αλλά έχουν τα μέσα να τη γλιτώσουν. Αθώα η εταιρεία -φίλη του κ. Ερντογάν-απ' το έγκλημα. Δε δέχεται ότι έχει καμιά ευθύνη. Να πάτε να το πείτε αυτό στις οικογένειες των νεκρών ρε, αν έχετε τα κότσια. Να πάτε να κοιτάξετε στα μάτια τον πατέρα που κατέβηκε μόνος του στο ορυχείο για να πεθάνει μαζί με το νεκρό γιο του και να του το πείτε.
ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ!!! ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΩ ΕΤΣΙ ΜΈ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ. (Χωρίς βέβαια να έχω τίποτα με τα συμπαθή ζωάκια ούτε και με τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου. Με τους καπιταλιστές τα έχω, χριστιανούς και μουσουλμάνους.)

Σοφία