Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται… (Μια οφειλόμενη απάντηση στην ιστοσελίδα “Νέα Σπορά”)


Παρατηρήσαμε σήμερα, για πρώτη φορά στα τρία και χρόνια που λειτουργεί το ιστολόγιο, επισκέψεις στον "Οικοδόμο" που προέρχονταν από την ιστοσελίδα "Νέα Σπορά". Την αρχική μας έκπληξη ακολούθησε η απορία: σε τι να οφείλεται άραγε η «τιμή»;

Θα θυμάστε, οι τακτικοί αναγνώστες, την σχετικά πρόσφατη (28/4/2014) ανάρτησή μας με τίτλο Ο Κουτσούμπας… στο facebook, το χαφιεδότσουρμο «στο σεργιάνι»… Η "Νέα Σπορά", λοιπόν, δημοσίευσε σήμερα άρθρο με τίτλο Επαγγελματίες στο είδος τους… στο οποίο αναφέρεται στο συγκεκριμένο περιστατικό με το πλαστό προφίλ στο facebook που φέρει (για την ακρίβεια, έφερε) το όνομα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο άρθρο της αναφέρεται (με παραπομπή-σύνδεσμο στην ανάρτησή μας) και στον "Οικοδόμο", στολίζοντάς μας με τα σχετικά «κοσμητικά» επίθετα. Συγκεκριμένα, γράφει (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«…Μερικά άλλα blogs (… , http://e-oikodomos.blogspot.gr), που κινούνται και αυτά στο χώρο του ΚΚΕ, ξεσαλωμένα στην κυριολεξία και εξοικειωμένα στο υβρεολόγιο χαμαιτυπείου, προτίμησαν να συνδυάσουν άμεσα την κατασκευή του λογαριασμού με τη «Νέα Σπορά» και να μας κατατάξουν στο “χαφιεδότσουρμο”, που με την ευκαιρία των εκλογών βγήκαμε “στο σεργιάνι” για να πλήξουμε το Κόμμα. Ούτε συνειρμοί ούτε τίποτα άλλο που να χρειαζόταν μια άλλη παραπανίσια σκέψη. Από εκεί και μετά αναλαμβάνουν οι φανατισμένοι του είδους να τα “σούρουν” στη «Νέα Σπορά» με ένα ήθος απόλυτα ταιριαστό με το ήθος και την πολιτική σκοπιμότητα του προβοκάτορα και κατασκευαστή του λογαριασμού του Δημήτρη Κουτσούμπα….»

Χωρίς να σχολιάσουμε τους χαρακτηρισμούς, παραθέτουμε ολόκληρη την παράγραφο της δικής μας ανάρτησης (οι υπογραμμίσεις είναι τωρινές):

«Το να στήσει κανείς ένα «προφίλ» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ εύκολο, γίνεται ανώνυμα και δεν κοστίζει. Επιπλέον, από την εποχή του Γκαίμπελς μέχρι τις μέρες μας και βοηθούσης της τεχνολογίας, η προβοκάτσια εξελίχτηκε σε «τέχνη». Γι’ αυτό προξενεί εντύπωση η χοντροκοπιά των εμπνευστών…του «προφίλ» του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο facebook.   (Προσέξτε, στη δεύτερη φωτογραφία ―Σημείωση: είναι η φωτογραφία που δείχνει ότι ο υποτιθέμενος Κουτσούμπας αναρτά σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της «Νέας Σποράς»― σε ποια ιστοσελίδα παραπέμπει ο σύνδεσμος που κοινοποίησε δήθεν ο Κουτσούμπας!)».

Δηλαδή, την απορία μας για τον τόσο χοντροκομμένο ερασιτεχνισμό, και την έμφαση στην έκπληξή μας (με θαυμαστικό στο τέλος της φράσης), για την  παραπομπή από τον «Κουτσούμπα» στην εν λόγω ιστοσελίδα (ως κάτι που… «δεν υπάρχει») οι  της "Νέας Σποράς" τα θεώρησαν κατηγορία ότι αυτοί είναι οι προβοκάτορες, το χαφιεδότσουρμο κλπ!

Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε μετά από αυτό. Το μόνο που έρχεται στο νου είναι η γνωστή, σοφή  λαϊκή ρήση «όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται»…

Κάτι ακόμα. Δεν μας προξενούν πια εντύπωση «απορίες» του τύπου  «τι  ρόλο παίζει» ο "Οικοδόμος", ποιες είναι οι «διασυνδέσεις» του, και «από ποιον ή ποιους παίρνουμε εντολές», που προέρχονται κατά καιρούς από άτομα συνηθισμένα να κινούνται στα σκοτάδια, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ψευδώνυμα και προφίλ, με έφεση στις προβοκάτσιες και το διαδικτυακό «μπάχαλο». Όμως είναι η πρώτη φορά (τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε) που εκφράζουν δημόσια τις ίδιες «απορίες» για εμάς οι της "Νέας Σποράς". Γράφουν στο άρθρο τους (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

«Αυτό είναι το θέμα. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς και το ρόλο των Blogs που “ξεφωνίζουν” τη «Νέα Σπορά» αλλά και τις όποιες διασυνδέσεις τους! Κατανοητό; Όσα Blogs, κατά συνέπεια, αναπαρήγαγαν αυτήν την προβοκάτσια οφείλουν να μας διευκρινίσουν το ρόλο που παίζουν και από ποιον ή ποιους παίρνουν εντολές.  Και απ’ ότι φαίνεται ο ρόλος τους αυτός είναι πολύ βρώμικος, γιατί δε θα κατασκεύαζαν ούτε θα αναπαρήγαγαν την προβοκάτσια με τη συγκεκριμένη συνέχεια, που συνδέει τη δημιουργία του λογαριασμού με τη «Νέα Σπορά» .» 

Να υποθέσουμε ότι κρίνουν «εξ ιδίων»;… 

Για να μη μείνουν όμως με την απορία: Το ιστολόγιο Οικοδόμος και συγκεκριμένο προσανατολισμό έχει (ποτέ δεν τον έκρυψε: δίπλα στο ΚΚΕ), και διασυνδέσεις έχει (με εργάτες και άλλους ανυπότακτους που παλεύουν για σοσιαλισμό), και εντολές δέχεται (από το συμφέρον της τάξης του).

Τέλος, δεν είχαμε καμιά όρεξη να ασχοληθούμε με τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Οφείλαμε όμως μια απάντηση, αφού αναφερόταν στο ιστολόγιό μας. Και επειδή στη "Νέα Σπορά" δεν διατίθεται χώρος για σχολιασμό, δεν είχαμε άλλη  επιλογή από τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Τετάρτη 7 Μάη 2014.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλα τώρα, γράφεις ότι παραθέτεις ολόκληρη την παράγραφο αλλά.. ξεχνάς;! να παραθέσεις και τον υπερσύνδεσμο που είχες βάλει μέσα σε αυτήν [http://taxikiantepithesi.blogspot.gr/2014/04/facebook.html]που παραπέμπει σε άλλο ιστολόγιο το οποίο τους κατηγορεί ευθέως ως αυτουργούς της προβοκάτσιας .Και με αυτόν τον τρόπο αποκρύπτεις απο τους αναγνώστες σου στοιχείο - σημαντικό, ασήμαντο, θα πρέπει να το κρίνουν οι ίδιοι- απο το πραγματικό περιστατικό. Θα επανορθώσεις άραγε η πρόκειται περί συνειδητής αθλιότητας ;

Οικοδόμος είπε...

@ "Ανώνυμος" 11 Μαΐου 2014 - 12:18 π.μ.:

Ο «υπερσύνδεσμος» βρίσκεται στην αρχική ανάρτηση, στην οποία παραπέμπουν απαευθείας τα τονισμένα γράμματα πιο πάνω, και εξυπηρετεί την, σύμφωνα με τη δεοντολογία, αναφορά στην πηγή της είδησης. Είναι λογικό να μην τον βλέπεις, αφού «διαβάζεις» όπως θα σε βόλευε. Η ανάρτηση περιγράφει-κρίνει την εικόνα της προβοκάτσιας και όχι την ανάρτηση της αρχικής πηγής. Οι αναγνώστες διαθέτουν κρίση, δεν περιμένουν εσάς να τους τη διαμορφώσετε.

Όσο περισσότερο «τραβάτε» το θέμα, τόσο περισσότερο φανερώνεται η απελπισία σας. Την πατήσατε. Ας προσέχατε.

Την αθλιότητα συνάντησέ την στον καθρέφτη σου. Τη συνείδηση αμφιβάλω…

Αλέξανδρος είπε...

Οι αναγνώστες θα διαμόρφωναν σφαιρικότερη κρίση πάνω στο ζήτημα της προβοκατόρικης σελίδας στο facebook, αν δημοσιεύατε όλες τις αναρτήσεις του προβοκάτορα.
http://i.imgur.com/iYh8Frn.jpg

Εσείς για ποιό λόγο απομονώσατε μόνο μία από αυτές;

Οικοδόμος είπε...

Αλέξανδρε, δεν ξέρω τι δεν καταλαβαίνεις, ούτε σε ποιους αναφέρεσαι με τον πληθυντικό. Ο Οικοδόμος ενημερώθηκε για την προβοκάτσια μέσω της αρχικής πηγής στην οποία παρέπεμψε από την ανάρτησή του.

Πριν κάνει την ανάρτηση, αναζήτησε στο facebook το συγκεκριμένο προφίλ. Προφανώς είχε σβηστεί. Άρα η μοναδική φωτό που είχε στη διάθεσή του ήταν αυτή που ανέβασε στην ανάρτηση. Δεν υπήρξε καμιά «απομόνωση» λοιπόν. Τα υπόλοιπα αποτυπώνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα στα κείμενα των δυο αναρτήσεων του Οικοδόμου. Έγινα απόλυτα κατανοητός, νομίζω. Αν όχι, δεν μπορώ να σε βοηθήσω άλλο. Τέλος.