Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Βερύκιος – Χαριτάτος: «Ενημέρωση» χωρίς προσχήματα... (Η συνέντευξη Κουτσούμπα στον ALPHA)


Οι συνεντεύξεις-εμφανίσεις των στελεχών του ΚΚΕ  σε διάφορες «ενημερωτικές» εκπομπές των τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, εκτός από το να προβάλλουν (όσο είναι αυτό δυνατό) τις θέσεις του κόμματος στο λαό,  βοηθούν ενίοτε και στο να αποκαλύπτονται, μέσω των ερωτήσεων που υποβάλλουν και του τρόπου που τους αντιμετωπίζουν, οι προθέσεις των δημοσιογράφων που τους καλούν. Καλεσμένος μιας τέτοιας εκπομπής ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Οικοδεσπότες» οι δημοσιογράφοι Δήμος Βερύκιος και Σπύρος Χαριτάτος.

Διαβάζοντας από την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη τις ερωτήσεις  αδυνατείς να συλλάβεις σε όλο τους το μεγαλείο την προβοκατόρικη διάθεση, την ειρωνεία, την αγένεια, την εμπάθεια, την επιθετικότητα, την προσβλητική συμπεριφορά των δυο δημοσιογράφων (κυρίως του Χαριτάτου) απέναντι στον επικεφαλής του ΚΚΕ. Χρειάζεται να δεις πρώτα το βίντεο για να αποχτήσουν οι λέξεις το πραγματικό νόημά τους μέσα στο κείμενο.

Ενδεικτικά μερικές από τις ερωτήσεις:

Βερύκιος: «Σ' αυτή τη δύσκολη πορεία που περνάει ο τόπος, οι γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενισχύονται ή υπάρχει μία χαλάρωση ως προς το να έρθουν νέοι άνθρωποι στο κόμμα σας;»

Βερύκιος: «Δεν κατάλαβα ένα πράγμα, πριν από κάποιο χρονικό διάστημα στην ΚΝΕ φτιάχτηκαν αυτές οι ομάδες αθλοπαιδιών, καράτε... Εγώ τους κομμουνιστές τους θυμάμαι ως τους ανθρώπους με το γαρίφαλο στο χέρι, όχι με τη μαύρη ζώνη του καράτε. Εμένα προσωπικά με παραξένεψε...»

Χαριτάτος (ειρωνικά): «Δεν σας είδαμε να έχετε ομάδα να κατεβαίνει στο μαραθώνιο.»!!

Βερύκιος: «Οι ΚΝίτες, δηλαδή, φοβήθηκαν τους χρυσαυγίτες;»

Χαριτάτος: «…Πολλοί κομμουνιστές αποτελούν σήμερα έναν πυρήνα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σας άφησαν, σας εγκατέλειψαν και έγιναν πρώτη ύλη για ένα κόμμα που διεκδικεί, τουλάχιστον δημοσκοπικά, κυβερνητική δυναμική…»

Βερύκιος: «Ξέρετε όμως τι μου κάνει εντύπωση; Οτι π.χ. τον Λαφαζάνη τον χτυπάτε περισσότερο από τους αστούς ή τους πρώην ΠΑΣΟΚους που είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ...»

Βερύκιος: «…Γιατί στέκεστε τόσο σκληρά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην αριστερή του συνιστώσα;…»

Βερύκιος: «…Το ΠΑΣΟΚ, σου λένε, δεν ήταν πολύ καλύτερο από τη ΝΔ και τη Δεξιά και έδωσε μια ανάσα στα λαϊκά στρώματα; Μια ανάσα θα δώσει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τον πετροβολείτε;…»

Βερύκιος: «…ο κόσμος της Αριστεράς βλέπει ότι εσείς πετάτε πέτρες στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σας πετάει γαρίφαλα. Ποτέ δεν έχει έρθει σε κόντρα, σε σύγκρουση μαζί σας. Απεναντίας ζητάει συνεργασία, οπουδήποτε να τα βρείτε.»

Χαριτάτος: (εκνευρισμένος, προσβλητικός και άκρως επιθετικός): «Γιατί να σας ακολουθήσει ο λαός που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε τον ίδιο ξύλινο λόγο που είχε και η κ. Παπαρήγα. Σας παρακολουθώ τόση ώρα και νιώθω ότι δεν έχει αλλάξει η ρητορική του κόμματος. Την ίδια που εξέφραζε η, συμπαθέστατη και άκρως επιτυχημένη στο ρόλο της, κ. Παπαρήγα, την ίδια εκφράζετε και εσείς. Και ενώ έχετε τεράστια νεολαία και καλείτε τους νέους να έρθουν στο κόμμα σας, δεν βάζετε μπροστά ένα νέο. Αυτό που τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα «μαλώνετε» τον Αλ. Τσίπρα... Σας παρακολουθώ τόση ώρα και νιώθω σαν να μιλάω με την κ. Παπαρήγα. Περίμενα κάτι φρέσκο και πιο νεανικό.»…

Απέναντι στα… αμείλικτα ερωτήματα των δαιμόνιων ρεπόρτερ του ALPHA,  ο Γραμματέας του ΚΚΕ απαντούσε (όταν δεν τον διέκοπταν) με χαμόγελο και υπομονή. Ο λόγος και η παρουσία του απέπνεαν ηρεμία, σιγουριά και ανωτερότητα. Ήταν ανεκτικός και περισσότερο ευγενικός (ειδικά στην επίθεση Χαριτάτου) από όσο έπρεπε.

Για τον Χαριτάτο και τον Βερύκιο δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι. Είναι γνωστοί στο κοινό των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Δεν πέρασε και τόσο πολύς καιρός από τότε που ο πρώτος παρουσίαζε μαθήματα αποτρίχωσης ή μετρούσε τις στρώσεις της χορτόπιτας ως παρουσιαστής «πρωινάδικου». Ούτε από τα –πιο πρόσφατα αυτά- ραδιοφωνικά «κατορθώματα» του δεύτερου. Συνεντεύξεις όμως σαν αυτή μας βοηθούν στο να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Όπως πχ για το πόσο βαρετά ξύλινος είναι (τόσα χρόνια τώρα...) ο λόγος των δημοσιογράφων των αστικών ΜΜΕ όταν κατηγορούν το ΚΚΕ ότι… χρησιμοποιεί  «ξύλινη γλώσσα». Πόσο κενοί επιχειρημάτων είναι οι ίδιοι, όταν δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στα ίσια με τα επιχειρήματα των κομμουνιστών και χρησιμοποιούν χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη». Πόσο «αντικειμενική ενημέρωση»  προσφέρουν στο κοινό τους, αλλά και τι είδους απωθημένα κουβαλάνε μέσα τους. Η συγκεκριμένη συνέντευξη είναι επίσης αποκαλυπτική της ποιοτικής διαφοράς και της  «εγκυρότητας» (με τη σημασία που προσδίδει στον όρο ο τηλεοπτικός «αέρας») μεταξύ δημοσιογράφων και τηλεοπτικών καναλιών. Από τις ερωτήσεις και το ύφος που τις εκφέρουν, αλλά και από τον τρόπο που αντιδρούν όταν οι απαντήσεις του Κουτσούμπα τους ζορίζουν, καταλαβαίνει και ο πιο... «μέσος τηλεθεατής» γιατί ο Χαριτάτος όσο και να προσπαθεί θα παίζει μια ζωή αναπληρωματικός στη Β΄ εθνική  και ο Βερύκιος δεν θα αποχτήσει ποτέ στο σινάφι του το κύρος ενός Χατζηνικολάου.

Το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα είναι πως στο δρόμο προς τις εκλογές και κόντρα στις προεκλογικές  «αντι»ΣΥΡΙΖΑ κορώνες των καναλιών, οι (και τέτοιου είδους) επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ θα εντείνονται για να μας (υπεν)θυμίζουν ποιο κόμμα  αντιτάσσεται πραγματικά στο σύστημα και τις πολιτικές που το υπηρετούν και ποιο είναι το κόμμα που πραγματικά φοβούνται οι τηλεπαπαγάλοι και τα αφεντικά τους: ένα ενισχυμένο στις κάλπες και δυνατό στο κίνημα ΚΚΕ.

Κυριακή 4 Μάη 2014.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να σου κάνουν κι αυτοί; Ερχονται δύσκολοι καιροί και για τα μίντια. Αν δεν ικανοποιήσουν το αφεντικό τους θα δουν την πόρτα της εξόδου απ' το κανάλι. Και ποιος τους παίρνει μετά; δεν είναι και πρώτα ονόματα.

Ανώνυμος είπε...

την ειδα την συνεντευξη πραγματικα ειναι οπως τα λες η απολυτη ξεφτιλα για τους δυο δημοσιογραφους πραγματι κη αλητεια. ο σ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ μιλαγε ηρεμος οταν δεν κανανε διακοπες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

faros είπε...

Λέτε να υπάρχει ... διαγωνσιμός μεταξύ των δημοσιογραφίσκων της πλάκας, για το ποιος θα γίνει ο μεγαλύτερος ... ξεφτίλας ;;;

Η ... αμοιβή ;

Μα, μια θεσούλα, στην ... ΝΕΡΙΤ !

(να με θυμηθείτε)

blogsevikos είπε...

νταξ...μην έχουμε και τρελές απαιτήσεις από χαριτάτο...κάτι η καινούργια δουλειά που πρέπει να γλείψουμε λίγο,κάτι η στεναχώρια που έπεσε η ομάδα του (Άρης),πόσα να αντέξει ο άνθρωπας

Ανώνυμος είπε...

Ειδικά για το Βερύκιο, μια λέξη αρκεί: Γενίτσαρος.

gdmn1973

revolt είπε...

Εδω ειναι εναντιων μας οι ντεμεκ αριστεροι, απο τον Βερυκιο περιμενατε να δειξει ουδετεροτητα;

https://athens.indymedia.org/post/1524274/