Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση έσπασε για δεύτερη φορά τα μούτρα του στο Βόλο. Η απεργία πέτυχε!

Ο μηχανισμός του Μάνεση με φωσφορίζοντα γιλεκάκια,
 τα ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση και ο αστυνομικός διευθυντής
Περιφέρειας Θεσσαλίας
σε ανοιχτή γραμμή με το μηχανισμό του Μάνεση


Ούτε μία νταλίκα δεν μπήκε, ούτε μία δεν βγήκε. Τα εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο έμειναν και πάλι κλειστά. Παρά την τεράστια κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του (βουλευτές και πολιτευτές όλων των αστικών κομμάτων, από τον Καρτάλη και τον Νάκο ως την Μακρή, εργοδοτικοί συνδικαλιστές, αστυνομία και διάφοροι άλλοι, με τους τραμπούκους της «Χρυσής Αυγής» στην πρώτη γραμμή), ο βιομήχανος Μάνεσης δεν μπόρεσε να σπάσει την απεργία που άρχισε με επιτυχία από το ξημέρωμα της Τρίτης. Αντίθετα, ο βιομήχανος έβγαλε στη φόρα και τις εφεδρείες του για να έχει μια κακοστημένη τηλεοπτική παράσταση με θέμα «ο καλός βιομήχανος αντιμετωπίζει το κακό ΠΑΜΕ», που προκάλεσε ακόμα περισσότερη οργή.


Για να σπάσει την απεργία κουβάλησε από τις 10 το βράδυ της προηγούμενης νύχτας επίλεκτα άτομα απ' όλες τις βάρδιες των δύο εργοστασίων στο εργοστάσιο του Βόλου. Εβαλε και μερικά μηχανήματα στην πύλη του Βελεστίνου. Με τη συνδρομή 6 διμοιριών ΜΑΤ (4 στο Βόλο και 2 στο Βελεστίνο) και παράταξη φορτηγών επιχείρησε να εμποδίσει την επικοινωνία των απεργών της Μαγνησίας με τους εργάτες στα δύο εργοστάσια. Μάταιος κόπος.
Η απεργία, δεύτερη σε μια βδομάδα, πέτυχε απόλυτα. Στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, ήταν πλέον καθαρό ότι τα εργοστάσια δε δουλεύουν, ότι ούτε ένα μέτρο παραγόμενης μπετόβεργας δε θα περνούσε την πύλη.

Αθλιότητες από το μηχανισμό του Μάνεση

Στις 4 ξημερώματα Τρίτης, οι απεργιακές φρουρές του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», που έφτασαν στο εργοστάσιο του Βόλου, βρήκαν από το σύνολο των 400 εργατών, τους 65 που κινητοποιεί συνήθως ο Μάνεσης να περιμένουν στην πύλη, ντυμένοι με φρεσκοβγαλμένα από τη ζελατίνα φωσφορίζοντα γιλεκάκια, να παριστάνουν τους εργάτες που προστατεύουν το εργοστάσιο. Η σύνθεση της ομάδας των υπερασπιστών του Μάνεση περιλάμβανε: Τη διοίκηση του εργοδοτικού σωματείου, διευθυντές και προσωπάρχες, τους παρατρεχάμενους που τρομοκρατούν καθημερινά τους εργάτες και λιγοστούς εργαζόμενους, κατά κύριο λόγο είτε από εκείνους που βγαίνουν στη σύνταξη κι απειλούνται ότι δε θα συμπληρώσουν ένσημα αν απολυθούν, είτε νεότερους που εκπαιδεύονται να είναι η επόμενη βάρδια τραμπούκων.

Ειχε προηγηθεί τη Δευτέρα μέσα στο εργοστάσιο εντατικό σεμινάριο ανά δέκα άτομα από τους προϊστάμενους των τμημάτων ώστε να είναι ενιαία η γραμμή αντιμετώπισης των απεργών. Το επιχείρημα ένα: «Το ΠΑΜΕ έρχεται να καταλάβει το εργοστάσιο για να το κλείσει!».

Οταν με το ξημέρωμα έφτασαν στην πύλη οι απεργοί από τον Ασπρόπυργο άρχισαν οι φορτηγατζήδες να κορνάρουν δυνατά ώστε να μην ακούγεται το μήνυμα προς τους εργάτες του Βόλου. Μάταιος κόπος. Στα πηγαδάκια η συζήτηση που έπρεπε να γίνει έγινε. Κι ας έρχονταν κάθε τόσο οι προϊστάμενοι να διατάξουν «μη συζητάτε με την Παπαρήγα»! Η γελοιότητά τους σ' όλο της το μεγαλείο.

Το γενικό πρόσταγμα της απεργοσπασίας το είχε ο γραμματέας του εργοδοτικού σωματείου, Δ. Τσοπάνος, με παραπαίδι τον αντιπρόεδρό του. Μπροστά τους στάθηκαν σούζα και οι αστυνομικές δυνάμεις. Ο περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας, κ. Χαλάτσης, σε ανοιχτή γραμμή μαζί τους κινούσε τις διμοιρίες ανάλογα με τις ανάγκες της τηλεοπτικής σκηνοθεσίας. Το σχέδιο που υλοποίησαν ήταν απλό: Στην αρχή έβαλαν τις διμοιρίες με πλήρη εξάρτυση ανάμεσα στους απεργούς και στο μηχανισμό του Μάνεση. 

Οταν το μεσημέρι έφτασαν τα κανάλια έβαλαν τέσσερις κλούβες μπροστά στην πύλη, ώστε να δημιουργήσουν ζωτικό χώρο, κάτι σαν υπαίθριο στούντιο, ώστε να μπορέσει ο Τσοπάνος, χωρίς να ενοχλείται από τους απεργούς, να κάνει δηλώσεις με φόντο ένα κατάπτυστο πανό ενάντια στο ΠΑΜΕ που το εμφάνισαν όση ώρα διαρκούσαν οι δηλώσεις και το εξαφάνισαν αμέσως μετά. Οταν ολοκληρώθηκε η τηλεοπτική εγγραφή, ένας ένας οι άνθρωποι του μηχανισμού αποσύρθηκαν στα ενδότερα του εργοστασίου. Το «μεροκάματο» είχε βγει. 

Η παραγωγή, όμως, για άλλο ένα 24ωρο έμεινε παγωμένη. Οι ταξικές δυνάμεις έκαναν καθαρό ότι δε θα επιτρέψουν τα εργοστάσια του Μάνεση να γίνουν η κερκόπορτα για να περνάνε οι ανατροπές που προωθούν οι βιομήχανοι. Ο,τι συμβαίνει στα δύο εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο είναι η απόδειξη πως είναι καθήκον πρώτης γραμμής το γκρέμισμα των εργατοπατέρων ως προϋπόθεση για να σηκώσουν κεφάλι οι εργάτες.

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο
 του Βόλου που είχε σφραγιστεί από τέσσερις διμοιρίες
ΜΑΤ και το μηχανισμό του Μάνεση

Οι εργάτες δεν αυτοκτονούν

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης ο Κώστας Στεργίου, από το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα: 

«Δίνουμε συνέχεια, κλιμακώνουμε την πάλη μας! Είμαστε πάλι εδώ, έξω απ' το γκέτο του Μάνεση, γιατί δε ζούμε και δεν μπορούμε να ζήσουμε με 500 ευρώ! Είμαστε εδώ γιατί εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο, δεν είμαστε ζητιάνοι, ούτε σκυλιά να γλείφουμε τα ψίχουλα που μας πετάνε οι βιομήχανοι. Είμαστε πάλι εδώ γιατί έχουμε υποχρέωση στις οικογένειες και στα παιδιά μας!». Η εργοδοσία, σημείωσε ο συνδικαλιστής, «πασχίζει με νύχια και με δόντια να δημιουργήσει εντυπώσεις, να εκβιάσει, να φτιάξει μια εικονική πραγματικότητα! Μια πραγματικότητα που λέει ότι οι εργάτες αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν, να βγάλουν μόνοι τους τα μάτια τους και να δουλεύουν σκλάβοι στο κάτεργο του Μάνεση! Ομως, τέτοιους εργάτες δε θα βρει, κι αυτοί που σήμερα σκύβουν το κεφάλι και πειθαρχούν, αύριο θα σηκώσουν ανάστημα, αυτοί είναι που αύριο θα βγουν πιο μαχητικά στον αγώνα! Απ' αυτούς θα το βρει, ο κ. Μάνεσης αλλά και όλη η τάξη που εκπροσωπεί... Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους!!!».

Με θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτός ο Νάσος Παυλάκης, εκπρόσωπος των απεργών του Ασπροπύργου, ο οποίος, απευθυνόμενος στους απεργούς του Βόλου, επανέλαβε το σύνθημα - μήνυμα της απεργίας: «Εδώ, εδώ, εδώ και πάλι εδώ, γιατί εμείς δε ζούμε με 500 ευρώ».

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικοί σε ανακοίνωσή τους, αποδίδουν την αποτυχία της αποστολής τους στο γεγονός ότι μαζί με τους απεργούς στην πρώτη γραμμή ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ (σ.σ. πράγματι ήταν εκεί όπως το καθήκον τους επιτάσσει οι κομμουνιστές με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ). Οι εργοδοτικοί του Μάνεση ευχαριστούν τους βουλευτές των αστικών κομμάτων και την αστυνομία για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «στο "ανάχωμα" που έχτισε (...) σύσσωμη η τοπική κοινωνία (...) συντρίφτηκαν οι πολιτικές επιδιώξεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ». Το ποιος συντρίφτηκε στις πύλες το αποκαλύπτει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας, που με νεότερη ανακοίνωσή του ομολογεί ότι δυστυχώς για τους βιομήχανους δεν πέρασε η απεργοσπασία και δηλώνει αγανακτισμένος για το γεγονός ότι ανάμεσα σ' αυτούς που «απαγόρευσαν το δικαίωμα στην εργασία» (δηλαδή στην απεργοσπασία) ήταν και βουλευτές (αναφέρεται στους παρόντες βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Νάνο και Αντ. Σκυλλάκο).

Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους

Με ανακοίνωσή του μετά την απεργία το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» σημειώνει απευθυνόμενο στους εργάτες του Μάνεση: 

«Στις πύλες της "Χαλυβουργίας" την Τρίτη 17 Γενάρη, φάνηκαν καθαρά οι δυο δρόμοι που ανοίγονται μπροστά σας, μπροστά σε όλους εμάς τους εργάτες που παλεύουμε με τα χέρια μας να ζήσουμε τις οικογένειές μας! Ο ένας δρόμος, αυτός των εργοδοτών, των βιομήχανων και όλων όσοι μας κλέβουν τον ιδρώτα, μας θέλει γονατιστούς, φοβισμένους, τον καθένα μόνο του στη "γωνιά του", να παρακαλάει το αφεντικό για ψίχουλα. Αυτό το δρόμο θέλουν να μας επιβάλουν ο Μάνεσης και ο κάθε Μάνεσης, τα "σωματεία" και οι "συνδικαλιστές" της εργοδοσίας, όλοι οι πολιτικοί παράγοντες και φορείς που τάσσονται μαζί τους.

Ο άλλος δρόμος, αυτός των εργατών που παράγουμε όλο τον πλούτο που υπάρχει, απαιτεί οργάνωση, αλληλεγγύη, πίστη στη δύναμή μας. Αυτό το δρόμο σας καλούν να διαλέξετε το Συνδικάτο Μετάλλου "Μ. Παπαρήγας", οι ταξικές δυνάμεις και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (...) Ως Συνδικάτο Μετάλλου γνωρίζουμε καλά ότι κανείς εργάτης δεν είναι διατεθειμένος να αυτοκτονήσει! Και όσοι σήμερα σκύβουν το κεφάλι και πειθαρχούν στο αφεντικό, αύριο θα σηκώσουν ανάστημα, αυτοί είναι που αύριο θα βγουν πιο μαχητικά στον αγώνα! Απ' αυτούς θα το βρει, ο κ. Μάνεσης αλλά και όλη η τάξη που εκπροσωπεί! Αυτό όμως το ξέρει καλά και ο Μάνεσης και όλοι οι βιομήχανοι. Γι' αυτό θέλησαν να σας τρομοκρατήσουν με το σκηνικό που έστησαν την Τρίτη 17 Γενάρη έξω απ' τις πύλες της "Χαλυβουργίας". Να φοβίσουν εσάς και όλους τους εργάτες. Είμαστε δίπλα σας και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!». (Ριζοσπάστης).

2 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

O Καθε Μανεσης...Κι ο καθε καλος βιομηχανος...Στο τελος θα ειναι θυμα..
Οχι των ταξικων εχθρων του..Οπως θα περιμενε, για να γινει "μαρτυρας"

Αλλα εκεινων των φρουρων του...Που πληρωνει απο το..Υστερημα του...
Για να τον προστατευουν, απο αυτους που τον..Ταιζουν..!!
Τους εργατες, που βγαζουν τα υπερκερδη του...
Αυτους, που τους καταδικασε, ο ιδιος..
Να πεθανουνε απο πεινα..!!
Αυτα που γινονται ΤΩΡΑ...
Τουλαχιστον να ειναι ενα μαθημα, σ οσους πιστευουν..Στον "κοινωνικο συνεταιρισμο"...
Στη Σοσιαλδημοκρατια...
Και τον οππορτουνισμο...!!
Οι μερες των..Φιλικων διακανονισμων...Τελειωνουν...!!

Οικοδόμος είπε...

Συνάδελφε γεια σου. Οι μέρες των φιλικών διακανονισμών ήδη τέλειωσαν, ας μη λένε κάποιοι να το καταλάβουν. Και τώρα θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε τόσο "φιλικοί" με τους δυνάστες μας. Οι εργάτες του Μάνεση στο Βόλο αλλά και όλοι οι εργάτες, να καταλάβουμε πως δεν μας συνδέει τίποτα σε "φιλικό" επίπεδο με τους εργοδότες μας. Αυτό που μας "συνδέει" είναι η εκμετάλευση. Αυτοί μας εκμεταλεύονται κι εμείς το δεχόμαστε. Ακόμα τουλάχιστον. Αυτός ο δεσμός φίλε πρέπει να σπάσει.
Καλή δύναμη!